Foto: Shutterstock
Varbūt tu labprāt ik pa laikam sagatavotu zivis, ja tās nebūtu jātīra? Tādēļ pērc tikai filejas? Patiesībā, zivju tīrīšana nav tik traka kā pirmā brīdī izskatās. Tās var notīrīt ļoti ātri arī tad, ja nav speciālā zvīņu tīrāmā naža. Kā tad notīrīt zivis nemokoties?

Vispirms zivi sagatavo zvīņu tīrīšanai. Ja ir zivis ar asām spurām, piemēram, zandarti vai asari, ar šķērēm apgriež asās spuras, lai nesavainotu rokas. Ja zivis ir glumas un grūti noturēt rokās, tās nomazgā ūdenī, kuram pievienota pārtikas soda. Zivis palīdz noturēt rokās arī, ja tās apkaisa ar rupjo sāli.

Tad zivīm notīra zvīņas. Zivis ļoti ērti tīrīt, izmantojot rīves sānu ar apaļajiem, zvaigžņveida asmenīšiem. Tādējādi tu zivis notīrīsi ļoti ātri, turklāt nesavainojot rokas. Ir zivis, kurām zvīņas atdalās ļoti grūti. Tādas zivis (zandartus, asarus) uz pusstundu iemērc aukstā etiķūdenī vai noplaucē ar verdošu ūdeni. Pēc tam zvīņas atdalīsies daudz vieglāk.

Kad zvīņas notīrītas, pārgriež vēderu, sākot ar anālo atveri un izņem iekšas. Visērtāk vēderu pārgriezt ar šķērēm. Ja zivīm vēlas novilkt ādu, tad, pirms iekšu izņemšanas, ādu ar asu nazi atdala no galvas, pēc tam ar karotes galu atplēš ādu no maliņas un ar rokām kā zeķi to novelk. Pirms tam neaizmirsti nogriezt spuras.

Ja tu pērc dzīvu zivi, nevajag gaidīt, kamēr zivs pati nomirst. Pirmkārt, zivs tādējādi tiek mocīta, otrkārt šādai zivij ātri bojājas gaļa. Palūdz, lai tev tirgū vai veikalā zivi nobeidz.

Ja tu atkausē saldētu zivi, ieliec to aukstā, sāļā ūdenī. Ja zivi vēlies atkausēt ātri, ieliec to plastikas maisiņā, bet maisiņu siltā ūdenī.

Ikvienam vismaz vienu dienu nedēļā būtu jāēd zivis. Kāpēc gan to nedarīt ceturtdienā. Piedāvājam 14 idejas zivju ceturtdienai.

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Ūdenskrešu un foreles salāti ar krējuma-tomātu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi salāti, kas tā vien izdveš pavasarīgumu, un ir piemēroti baudīšanai vasaras gaidās. Iekļaujot foreli vai citas zivis savā ēdienkartē vismaz reizi nedēļā, parūpēsies, lai pastāvīgi tiktu uzņemta 'Omega 3', kas stiprina sirdsdarbību.

Lasīt vairāk

Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī

Foto: DELFI

Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos

Foto: Shutterstock

Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.

Lasīt vairāk

Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'

Foto: Shutterstock

Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs fileja ar zaļo zirnīšu garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam pārāk maz, tieši tāpēc labas un viegli pagatavojamas zivju receptes nekad nav par daudz. Šajā receptē arī ierastie kartupeļi tiek pasniegti citādākā manierē, bet zivs papildināta ar neparastu zaļo zirnīšu un rīvmaizes "kažociņu".

Lasīt vairāk

Cepts jūras asaris ar fenheli un ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam mazāk, nekā vajadzētu, tāpēc šī viegli īstenojamā recepte ir vēl viens atgādinājums tam, ka zivis var pagatavot ļoti dažādi un garšīgi. Šai receptei piemīt Vidusjūras noskaņa, ko piešķir pesto, ķirštomāti un olīvas, tāpēc tā lieliski piestāv šai sezonai, kad saules siltums mūs vēl pilnībā nelutina.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock

Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.

Lasīt vairāk

Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem

Foto: Vida Press

Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.

Lasīt vairāk

Bujabēze - karaliska jūras velšu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Bujabēze sākotnēji radās kā nabaga ļaužu ēdiens. Šo sātīgo zupu, kuras pamatā ir pamatīgs zivju buljons, sāka gatavot Marseļas zvejnieku sievas no svaigi nozvejotajām zivīm, kas nederēja tirdzniecībai. Garneles, mīdijas, astoņkājus un citas jūras veltes bujabēzei sāka pievienot krietni vēlāk un, ja tie neiet pie dūšas, bez šīm sastāvdaļām var tīri labi iztikt.

Lasīt vairāk

Laša zupa ar fenheli un olu

Foto: Shutterstock

Sātīga un aromātiska laša zupa ar fenheli un olu.

Lasīt vairāk

Grilēta forele ar ķiploku sviestu

Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zivju kotletes

Zivs kotletes pusdienu vai vakariņu reizei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!