Foto: Shutterstock
Cik cilvēku, tik viedokļu - vieni olas glabā tāpat uz plauktiņa līdzās plītij, citi, baidoties no saindēšanās, neēd neko, kas ārpus ledusskapja pabijis pāris stundas. Patiesība ir kaut kur pa vidu, mēģināsim visu "salikt pa plauktiņiem", lai reizi pa visām reizēm būtu skaidrība, kurus produktus kā jāglabā!

Ārpus ledusskapja

Ķiploki un sīpoli: ķiplokus un sīpolus glabā vēsā, sausā vietā. Ja nav pagraba vai aukstumskapja, istabas temperatūrā ķiploki un sīpoli nesabojāsies aptuveni pāris nedēļas. Glabājot ledusskapī, šie dārzeņi zaudē savu aromātu un kļūst nepatīkami.

Tomāti, kartupeļi, ķirbji: glabā vēsā, sausā vietā, ne ledusskapī.

Banāni, melones, citrusaugļi: nesagrieztus un nemizotus, šos augļus var glabāt atvērtā traukā uz galda. Sagrieztus augļus labāk turēt ledusskapī, citādi tie savītīs.

Maize: Ja plānots maizi glabāt ilgāku laiku, lai palēninātu cietes molekulu kristalizāciju, tā pāris dienas jāglabā istabas temperatūrā, cieši ietīta folijā vai pārtikas plēvē, tādējādi mazinot mitruma zudumu. Pēc tam folijā ietīto kukulīti liek saldētavā. Lai atsvaidzinātu saldēto maizi, pirms pasniegšanas to neilgu laiku izkarsē cepeškrāsnī.

Pīrāgi un kūkas: augļu kūkas var atstāt uz galda apmēram divas dienas, ja vēlas saglabāt ilgāk, tad labāk likt ledusskapī.

Pieliekamais vai slēgti skapīši

Putraimi un makaroni var tikt glabāti ilgi, pat vairākus gadus! Ja veidojat tik lielas pārtikas rezerves, labāk tos pārbērt hermētiskos traukos - tā putraimi ilgāk saglabāsies, turklāt mazināsies risks, ka tajos iemitināsies pārtikas kodes vai citi nevēlami apakšīrnieki.

Riekstus labāk glabāt hermētiski slēdzamos traukos.

Garšvielu ienaidnieks ir siltums, gaisma, gaiss un mitrums. Šī iemesla dēļ garšvielas labāk glabāt pieliekamajā vai slēgtā skapītī, turklāt hermētiski slēgtos trauciņos. Ņem vērā - maltas vai smalcinātas garšvielas savas īpašības saglabā apmēram pusgadu, savukārt veselas garšvielas (graudi, sēklas, zariņi u.t.t.) - gadu.

Ledusskapis

Piena produkti, olas. Ja par piena produktiem viss skaidrs, tad ar olām gan ir zināmas domstarpības. Pastāv viedoklis, ka tās nevajadzētu glabāt ledusskapja durtiņās, jo tā ir aukstumskapja siltākā vieta. Tādēļ olas labāk glabāt oriģinālajā iepakojumā kādā no ledusskapja vēsākajiem plauktiem.

Sēnes. Lielveikalā pirktās sēnes drošāk glabāt oriģinālajā iepakojumā. Ja ēdiena gatavošanas laikā izmanto vien nelielu daļu no sēnēm, pārsedz kastīti ar pārtikas plēvi.

Dārzeņi. Visus dārzeņus, izņemot tos, kurus neglabā ledusskapī, ieteicams turēt speciālajā dārzeņu kastē, iepakotus perforētos polietilēna maisiņos. Tiesa, uzmani, lai tuvumā nebūtu augļu, kas izdala etilēna gāzi. Tā veicina pūšanas procesus, tādēļ dārzeņu tuvumā labāk neatstāt ābolus, mango, marakuju, kivi un bumbierus.

Augļus pirms likšanas ledusskapī nevajadzētu mazgāt. Sagrieztus citronus pirms likšanas ledusskapī labāk pārklāt ar pārtikas plēvi - pretējā gadījumā drīz vien visi produkti būs uzsūkuši citrona aromātu.

Sieru vislabāk glabāt, ietītu sviestpapīrā. Izplatītā metode sieru tīt pārtikas plēvē vai polietilēna maisiņā, izrādās, nav nemaz tik laba. Siers ātri vien uzsūc ķīmisko plastikāta garšu.

Atdzesēu gaļu glabā ledusskapja aukstākajā plauktā - ne ilgāk par četrām dienām!

Zivis var glabāt aukstākajā plauktā - ne ilgāk kā divas dienas! Pirms gatavot zivi, kas ledusskapī pabijusi pāris dienas, rūpīgi aplūkojiet to un pasmaržojiet. Ja rodas kaut mazākās šaubas par zivs svaigumu, labāk neriskē ar savu veselību un izvēlies maltītei citu ēdienu.

Pīrāgus un kūkas ar olu vai sviesta krēmu glabā ledusskapī.

Raugu var glabāt gan slēgtā skapī, gan ledusskapī (vai pat saldētavā, ja tiek reti izmantots). Gaisma un siltums (pat nelielā koncentrācijā) var nogalināt dzīvo rauga sēnīti.

Zaļumi un garšaugi. Baziliku, pētersīļus, kinzu un tamlīdzīgus zaļumus glabā kā grieztos ziedus. Pārskata visus zariņus, nokniebj bojāties sākušās un apvītušās lapiņas un liek traukā ar ūdeni. Tiesa, atšķirībā no puķu vāzes, garšaugu trauku liek ledusskapī, pārsedz ar maisiņu. Šādā veidā garšaugi svaigumu saglabās pat nedēļu. Rozmarīns un timiāns ir izturīgāki, tos var ietīt mitrā papīra salvetē, ielikt maisiņā un glabāt ledusskapī.

Saldētava

Gaļas saldēšana ir labākais veids, kā to saglabāt ilgam laikam. Maksimālais glabāšanas laiks saldētavā liellopa un aitas gaļai - seši mēneši, teļa, mājputnu un cūkgaļai - četri mēneši. Ja saldē cīsiņus vai desiņas, tās var glabāt divus mēnešus.

Saldētas zivis ledusskapī var glabāt līdz pat sešiem mēnešiem. Tomēr treknās zivis labāk neturēt krājumos ilgāk par trijiem mēnešiem. Lai nezaudētu garšas īpašības, tās labāk glabāt "ledus glazūrā", ko gatavo šādi: zivi sasaldē, pēc tam iegremdē ledaini aukstā ūdenī un atkal liek saldētavā. Šo procesu atkārto vairākas reizes, līdz zivs pārklājas ar biezu ledus kārtiņu. Pēc tam zivi liek saldējamā maisiņā un atstāj saldētavā. Alternatīvs variants - pirms saldēšanas zivi cieši pārtīt ar foliju vai saldējamo plēvi.

Pīrāgus un kūciņas var saldēt gan gatavus, gan kā pusfabrikātus. Pīrāgu sagataves saldētavā var glabāt aptuveni trīs mēnešus. Gatavus pīrāgus un kūkas var glabāt četrus mēnešus.

Buljonu ērti saldēt kubiņos vai nelielos trauciņos, sadalītu pa porcijām. Vārot buljonu, kuru paredzēts saldēt, pievieno vairāk garšvielas, bet ēdiena gatavošanas laikā, izmantojot saldēto buljonu, pievieno vairāk ūdens. Saldētu buljonu var glabāt divus mēnešus.

Ja saldētava ir pietiekami liela, tajā var glabāt arī kafijas pupiņas, kas aukstumā ilgāk saglabās savu garšu un aromātu.

Vasarā, dārza sezonas pilnbriedā, var veidot zaļumu krājumus - sasmalcini dilles, pētersīļus, lociņus un citus zaļumus, saber pa trauciņiem un liec saldētavā. Gatavojot ēdienu, vienkārši izņem vajadzīgo garšaugu trauciņu, pievieno zaļumus un trauciņu liec atpakaļ saldētavā. Ērti un vienmēr svaigi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!