Foto: Shutterstock
Lai arī kā mēs cenšamies būt uzmanīgi un sāli pievienot pamazām un gatavošanas beigās, reizēm dienās, kad nekas nenotiek kā vajag, tas tomēr ir piešāvies par daudz. Ko darīt? Vai ēdienu var saglābt?

Lai arī ne visos gadījumos ēdienu var saglābt nevainojamu, tomēr ne vienmēr tas ir tik bezcerīgi kā sākumā tas izskatās.

Ja ir pārsālīta gaļa


Ļoti pārsālītu gaļu ir gandrīz neiespējami saglābt, tomēr ja sāls gaļai pievienots gatavošanas beigās, tas nav tik bezcerīgi. Ja gadījies pārsālīt gaļas mērci, tai ātri papildus pievieno miltus, ūdeni un sviestu. "Pagarinot" mērci, tā sevī uzņem lieko sāli.

Ja pārsālīta gaļas mērce, kuras sastāvā ir tomāti, piemēram, gulašs, mērcei papildus pievieno smalki sagrieztus tomātus un mērci vēlreiz uzvāra.

Ceptai gaļai pievieno skābu krējumu, tādējādi radot mērci, kas uzsūks sāli. Pārsālīto gaļu jāliek citā traukā, kurā ieliets auksts krējums. Ļauj gaļai krējumā atdzist. Pēc tam ūdens peldē krējumu ar gaļu sasilda.

Ja ir pārsālīti salāti


Salātus "glābt" ir samērā vienkārši. Papildus pievieno pamatsastāvdaļas un mērci bez sāls, salātu porciju samaisot lielāku.

Ja ir pārsālīta zupa

Foto: Shutterstock

Uzmanību, pārsālītai zupai ūdeni nepievieno! Tas ēdienu padarīs vēl vairāk nebaudāmu. Daudz efektīgāk zupai pievienot makaronus, rīsus, kartupeļus. Trakākos gadījumos var piebērt nedaudz miltus un pēc tam zupu dzidrināt ar viegli sakulta olbaltuma palīdzību, beigās zupu izkāšot.

Ja ir pārsālīta zivs

Foto: Shutterstock

Zivis saglābt ir samērā sarežģīti, jo to gaļas struktūra ir irdena un nenoturīga, sālij iekļūstot dziļi šķiedrās. Rīkojas līdzīgi kā ar gaļu. Zivi sutina miltu un sviesta vai krējuma mērcē, pievieno bagātīgi zaļumus (dilles, lokus, pētersīļus).

Ja zivs pārsālīta īsi pirms cepšanas, to nomazgā un liek caurdurī, ūdenim ļaujot pilnībā notecēt. Pēc tam zivi var viegli apsālīt (ja nepieciešams), vārtīt miltos un cept. Ja zivs pārsālīta marinējot, to pārliek marinādē bez sāls. Ja zivs pārsālīta, to vārot, tai uzlej verdošu ūdeni bez sāls, uzvāra, izslēdz uguni un ļauj stāvēt 3 - 4 minūtes.

Ja ir pārsālīti dārzeņi

Foto: Shutterstock

Ja pārsālīti vārīti dārzeņi (kartupeļi, kāposti, burkāni u.c.), makaroni vai rīsi, tos aplej ar verdošu nesālītu ūdeni, strauji uzvāra, uguni izslēdz un ļauj visam mirkt apmēram 2 - 3 minūtes, pēc tam ūdeni nolej. Ja ir pārsālīti ļoti mīksti novārīti dārzeņi, nāksies gatavot biezputru, pievienojot pienu, krējumu vai sviestu, kā arī trakākos gadījumos biezputrai var pievienot papildus vārītus dārzeņus, vārītus bez sāls.

Ja pārsālīts dārzeņu sautējums, to, diemžēl, nāksies vārīt no jauna.

Ja ir pārsālīta sēņu mērce

Foto: Shutterstock

Pārsālītai sēņu mērcei pievieno papildus miltus, krējumu, zaļumus vai mērcē novāra rīsu paciņu, kartupeļus. Rīkojas atbilstoši tam, cik ļoti ir pārsālīta mērce.

Reizēm pievieno svaigas sēnes, bet sēņu īpatnība ir tā, ka sēnes bez sāls neizvelk sāli no pārsālītām sēnēm. Šādā gadījumā veidojas "raiba" garša - gabaliņš ar sāli, gabaliņš bez sāls.

Sālītas sēnes mērcē ūdenī, kuram pievienota nedaudz citronu sula.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!