Foto: Shutterstock

Jūlijs mūs lutina ne vien ar karsto laiku, bet arī daudzajiem festivāliem. Jau šonedēļ mūzikas baudītāji mēro ceļu uz Liepāju, kur notiks "LMT Summer Sound", bet nākamnedēļ cilvēku pūļi plūdīs uz Salacgrīvu – "Positivus" festivālu. Paraudzīsimies uz šo tematu no ēdāju puses – ko ņemt līdzi šādā izbraucienā, lai kārtīgi paēstu, bet pie reizes neuztrauktos, ka pārtika divu trīs dienu laikā teltī sabojāsies? Protams, vajag izbaudīt arī to, ko piedāvā ēdinātāji festivālu teritorijās, tomēr der atcerēties, ka telšu pilsētiņas burvības sastāvdaļa ir arī ēšana svaigā gaisā ar līdzi paņemtajiem gardumiem.

Ar padomiem šoreiz palīdzēja "On Plate" uztura speciāliste Līga Balode un Anna un Annija no sportiskā un veselīgā dzīvesveida bloga KeepItSimpleAndFit.com. Bez tā, ko no produktiem un dzeramā pakot līdzi somās, noteikti jāatceras par atbilstošiem iepakojumiem un trauciņiem. Uztura speciāliste Līga Balode uzstāj, ka ideālā gadījumā līdzi būtu jāņem aukstumsoma, taču ja apstākļi to neļauj – katrs produkts jāiepako atsevišķā maisiņā, kuru var cieši noslēgt.

Ūdens un citi dzērieni

Foto: Shutterstock

Tā kā festivālā laiks paiet, dodoties no vienas tā teritorijas vietas uz citu, nedrīkst aizmirst par ūdeni un tā regulāru dzeršanu. Līga Balode iesaka ņemt līdzi lielu daudzumu ūdens. Lai taupītu līdzekļus un nepirktu to festivāla teritorijā, ūdens pudeles glabā telšu pilsētiņā – aukstumkastē, vai teltī – apsegtas, lai tām netiktu klāt siltums. Tāpat, ja ir iespēja, līdzi ņem arī sulas (ideālā gadījumā svaigi spiestas), lai pārāk neaizrautos ar kaitīgajiem un cukurotajiem dzērieniem.

Uztura speciāliste festivāla apmeklētājiem liek uzmanīties no organisma dehidratācijas, kuru šādos apstākļos var pastiprināt alkohols un kofeīns. Kā zināms, kokteiļi, sidrs un alus ir neatņemama sastāvdaļa festivālam. Tāpat arī kafija, kuru ballētāji lieto, lai būtu moži. Tāpēc Līga Balode iesaka uz katru izdzerto kafijas krūzi vai kokteiļa glāzi izdzert glāzi ūdens.

Fasēti produkti, konservi, dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Braucot uz festivālu, noteikti jāņem līdzi arī nopietnāki produkti. Lielisks variants – vakuumā fasētas siera un gaļas šķēlītes. Šādā veidā nebūs jāuztraucas par to, ka līdzi nav paņēmies nazis. Tāpat, gluži kā tas būtu jebkurā pārgājienā ar teltīm, līdzi ņem arī gaļas un zivju konservus, kā arī konservētus dārzeņus un augļus. Uztura speciāliste iesaka tādus, kas konservēti eļļas bāzē, jo tie tik ātri nesabojāsies, kā tas ir ar svaigiem produktiem.

Runājot par svaigiem produktiem, līdzi var paņemt arī sezonas dārzeņus, augļus un ogas. No dārzeņiem pateicīgākie uzglabāšanai noteikti būs gurķi un tomāti, kurus likt uz sviestmaizēm. No augļiem jāizvēlas tādus, kas nav pārāk saldi un mīksti, piemēram, ābolus, banānus, apelsīnus un citus. Bet no ogām, ir vērts līdzi ņemt ķiršus un mellenes. Par zemenēm šoreiz gan aizmirsti, jo tās karstumā bojājas ļoti ātri. Kas attiecas uz to glabāšanu, saliec tos atsevišķi no citiem produktiem. Tāpat, noteikti neņem līdzi gatavus salātus – tie ātri savītīs un sabojāsies.

Ātri pagatavojamie ēdieni un maize

Foto: Shutterstock

Iestiprināties noteikti palīdzēs sviestmaizes un ātri pagatavojamās biezputras. Tāpat, lai gan ikdienā to nevajadzētu darīt, ledusskapja neesamība atļauj našķoties arī ar ātri pagatavojamām nūdelēm, kuras itin viegli pagatavot lielā krūzē.

No maizes noteikti jāizvēlas rupjmaize vai saldskābā maize, jo tā nemēdz tik ātri bojāties kā baltmaize. Tāpat, rupjmaize ir daudz sātīgāka, un, liekot uz tās sieru vai gaļu, radīsies sajūta, ka esi labāk paēdis. Lielisks variants ir pilngraudu sausmaizītes un galetes, kuras dažu dienu laikā noteikti nesapelēs.

Spēka batoniņi un citi iepriekš pagatavojami ēdieni

Foto: keepitsimpleandfit.com

Anna un Annija no bloga KeepItSimpleAndFit.com iesaka veselīgu un garšīgu enerģijas batoniņu, kura sastāva esošie žāvētie augļi un rieksti sniegs spēku un neliks steigā ķerties pie ātrajām uzkodām. Tie ir viegli pagatavojami un mugursomā tos var glabāt ilgāk par nedēļu. Pirms došanās uz festivālu, pagatavo enerģijas batoniņus, lai brīdī, kad roka sniegsies pēc kā neveselīga, vai arī vēlēsies vieglas brokastis, tie būtu rokas stiepiena attālumā.

Astoņu batoniņu pagatavošanai nepieciešami valrieksti (40g), mandeles (100g), četras lielas dateles, godži ogas (60g), tējkarote vaniļas ekstrakta, mazliet kanēļa, žāvēti augļi (200g) un nedaudz kakao drupinātās pupiņas. Blenderī liek vispirms riekstus. Kad tie sablendēti, pievieno dateles, godži ogas, vaniļas ekstraktu un kanēli. Kad blenderī masa sāk lipt kopā, pievieno žāvētos augļus un kakao pupiņas. Visu sablendē līdz lipīgai konsistencei. Batoniņu masu klāj uz pārtikas plēves, satin tajā un veido garenu taisnstūri. Pēc tam ar nazi sagriež garenus batoniņus. Glabā noslēgtā traukā, vai satin papīrā.

Tāpat, uz festivālu līdzi vari paņemt paša ceptus mafinus maizes vietā, kurus viegli ielikt somiņā un ēst, kamēr ceļo no vienas skatuves uz citu. Piemēram šos melleņu mafinus, banānu mafinus vai banānu kūciņas. Ja laiks pirms festivāla ir diezgan, pagatavot vari arī kādu pīrādziņu vai plātsmaizi, kas noteikti remdēs izsalkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!