Foto: Shutterstock

Kotletes vai maltās gaļas kukulīši ir ļoti ierasti ēdieni. Labas kotletes ir sulīgas, smaržīgas un, tās atceroties, mutē saskrien siekalas, bet reizēm tās ir sausas un drupenas. Ko vajadzētu ievērot, lai kotletes vienmēr būtu sulīgas un neaizmirstamas? Lūk, daži ieteikumi un labu kotlešu noslēpumi!

Maizi, kuru pievienosi maltajai gaļai, mērcē aukstā vārītā ūdenī. Nemērcē to pienā. Vari izmantot arī vīnu vai vīnu sajauktu ar ūdeni. Ja maizi mērcēsi pienā, kotletes sanāks sausas, jo cepšanas brīdī piena olbaltumi reaģēs ar gaļas olbaltumiem un sausinās gaļu.

Gaļas kotlešu masai nav jāpievieno olas, arī olas sausina kotletes. Ja gaļas masa būs labi izmīcīta, tā labi turēsies kopā arī bez olām. Mīcīšanu papildini ar gaļas mešanu. Olas parasti izmanto tad, ja gaļai pievieno pārāk daudz maizi un ūdeni. Šādas kotletes bez olām neturēsies kopā un mīcīšana nelīdzēs. Toties olas noteikti jāizmanto zivju kotletēm.

Pavisam mazs noslēpums, lai kotletes izceptos īpaši sulīgas - veidojot plācenīšus, vidū paslēp gabaliņu ledus un sviesta piciņu.

Jēlo kotletes plācenīti iemērc sakultā olā vai vispirms miltos un pēc tam sakultā olā. Tā kotletes izcepsies īpaši sulīgas un aromātiskas. Olas garoziņa neļaus gaļas sulām tecēt laukā cepšanās brīdī. Ja vēlies, garoziņu vari veidot bagātīgāku un biezāku, kotleti papildus vārtot rīvmaizē: milti - ola - rīvmaize vai milti - ola - rīvmaize - ola - rīvmaize. Vistas un zivju kotletēm rīvmaizes vietā vari izmantot sadrupinātu sabriedušu baltmaizi.

Kotletes jāliek uz karstas pannas karstās taukvielās. Taukvielas jālieto bagātīgi. Ja taukvielas būs par maz, karstums neizplatīsies gaļā vienmērīgi un kotletes sanāks sausas. Pēc cepšanas kotletes nosusini papīra dvielī.

Kotletes centies negrozīt, katru pusi apcep brūnu vienā reizē. Kad kotletes no abām pusēm karamelizējušās, samazini zem pannas karstumu, uzliec vāku un tās karsē uz nelielas uguns 10 - 15 minūtes.

Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.

Lasīt vairāk

Krāsainās kotletes

Foto: MosFoodNews

Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.

Lasīt vairāk

Kārtainais maltās gaļas kukulītis

Foto: Shutterstock

Svētku reizē vai kādā lēnā svētdienā var izcept atraktīvo un glīto kārtaino gaļas kukulīti. To pasniedz ar zaļajiem salātiem un mērci.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē

Foto: Vida Press

Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!