To, kas ir neveselīgs, zina visi vecāki – hamburgeri, frī kartupeļi un krāsainās ledenes neko labu bērna organismam nedod. Veselīgs ir viss, kas saistīts ar augļiem, dārzeņiem, graudaugiem. Jogas un veselīgā dzīvesveida trenere Anna Flīdsa atklāj, kā veselīgs, gards produkts var kļūt par neveselīgu, ja to nelieto ar mēru un sniedz padomus, kā mazināt veselībai nodarīto kaitējumu.

Brokastu pārslas bērniem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gardās brokastu pārslas ar kanēļa vai šokolādes piedevu, kurām pievienoti vitamīni un minerālvielas, kā to sola reklāmas, izklausās veselīgi un labi. Bet pārbaudiet, kāds ir cukura daudzums uz vienu porciju. Pieaugušo brokastu pārslas tiek gatavotas daudz veselīgākas, jo tās netiek tik ļoti saldinātas. Ja bērnu galdam domātajās brokastu pārslās ir 10 grami cukura uz vidēja lieluma porciju, tad pieaugušajiem tie ir tikai 3 grami uz rīta brokastu porciju.

Aizvietojiet gatavās brokastu pārslas ar presētām auzu, rudzu graudu pārslām, riekstiem, žāvētām ogām, rozīnēm, medu un jogurtu. Tajā visā būs daudz vairāk vitamīnu un minerālvielu, nekā speciāli vitaminizētās bērnu brokastu pārslās. 

Musli - gardas un veselīgas brokastis steidzīgiem darbdienu rītiem

Sviestmaizes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mājās gatavota sviestmaize ir laba un pat veselīga uzkoda, ja tā ir pareizi sakombinēta un nav ikdienas pamatēdiens. Bet pievērsiet uzmanību gaļai, ko liekat uz maizes. Nevienam nav noslēpums, ka veikalos nopērkamā gaļa ir uzlabota ar nitrītiem, lai tās krāsa būtu apetītlīgāka. Ja šādu gaļu ēd ikdienā, tad regulāri tiek uzņemtas pārtikas piedevas, bez kurām varētu iztikt. Nitrīts var veicināt sirds saslimšanas un onkoloģiskās slimības.

Enerģētiskie batoniņi

Graudaugu enerģētiskie batoniņi, kas tiek uzskatīti par veselīgu gardumu, var izrādīties tikpat neveselīgi, kā bērniem gatavotās brokastu pārslas. Iemesls tas pats – pārāk daudz cukura un piedevu, kas satur batoniņa struktūru. Visbiežāk tā ir šokolāde, fruktozes sīrups, mākslīgie saldinātāji. Ja varat šādus batoniņus pagatavot mājās, tad sastāvam – graudi, augļi, rieksti, ogas, medus, tiešām nav ne vainas.

Kūciņas, virtuļi

Uzkodas, mazie keksiņi, cepumi ir pilni ar transtaukskābēm, nemaz neuzskaitot to pašu cukuru un pārtikas piedevas. Ja gribat dot līdzi kaut ko gardu uzkožamu pēc pusdienām, cepiet cepumus paši vai dodiet līdzi kādu augli vai žāvētu ogu sauju.

Picas

Foto: LETA

Pasūtīt picu uz mājām ir ērti un parocīgi, garšīgi un tas visiem patīk! Ja pica jūsu mājās tiek ēsta vairākas reizes nedēļā, iemācieties to cept paši. Neveselīgās sastāvdaļas aizvietojiet ar veselīgākām – pilngraudu miltiem balto miltu vietā, zema tauku satura sieru, tvaicētu cāļa fileju un ļoti daudz dārzeņu. Mazliet cita kombinācija un iznāk veselīga uzkoda.

Suliņas

Gatavā fasējuma bērnu sulās nav vitamīnu, šķiedrvielu un minerālvielu – visa tā, kas ir vajadzīgs bērniem un ko var saņemt no svaigi spiestām sulām. Toties bundžiņās ir mākslīgās krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji. Ja izvēle ir paku sulas, tad skaties, lai tā ir sula, nevis nektārs vai sulas dzēriens. Nektārā un sulas dzērienā ir labi ja 10 % īstās sulas, viss pārējais ir cukurs un krāsvielas.

Limonādes

Foto: Shutterstock

Krāsainie saldinātie un gāzētie dzērieni parasti tiek piesaukti kā neveselīga uztura piemērs tāpēc, ka satur ļoti daudz cukura un veselu virkni ķīmisku uzlabotāju. Papildus tam zobārsti brīdina, ka gāzētie dzērieni pēc to dzeršanas burtiski "noloba" zobus. Emalja paliek mīksta, zobs ir neaizsargāts. Ja apēd kaut ko skābu, piemēram, apelsīnu vai cepumus, kas pielīp pie zoba, tad tas ir nopietni bojā zobu. Pēc šo dzērienu lietošanas iesaka izslakot muti ar ūdeni. Tas nedaudz mazina dzēriena kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!