Foto: Shutterstock

Sīpoli, ko jokojot mēdz dēvēt arī par "zemeļu apelsīniem", tiek izmantoti teju visu pamatēdienu gatavošanā, jo katrs pavārs zina, ka sīpols ēdienam piešķir ļoti izteiksmīgu garšu, kas patīk gandrīz visiem. Tomēr gana daudz ir to, kuru bērnības trauma ir zupā peldošs vārīts sīpols – ja piederi pie šīs kategorijas, laiks gaisināt sliktās bērnības atmiņas, pagatavojot franču virtuves klasiku – ģeniāli vienkāršo, bet izsmalcināto sīpolzupu, vai kādu citu maciņam draudzīgu un gardu sīpolu ēdienu.

Kāpēc sīpols "kož" acīs?

Griežot sīpolus, faktiski tiek atvērtas mikroskopiskas šūnas, kas piepildītas ar fermentiem. Tā rezultātā rodas ķīmiska reakcija, gaisā izplatot kodīgas gāzveida vielas, kas līdzīgas tām, kuras izmanto asaru gāzes ražošanā.

Interesanti, ka tieši šie gaistošie savienojumi lielā mērā ir atbildīgi par sīpola garšu un aromātu. Jo vairāk sīpols kož acīs, jo labāk garšo! Šāda tipa vielas izplatās arī griežot ķiplokus, puravus un dažus citus dārzeņus, tomēr šajā gadījumā tās neraisa acu kairinājumu, vien ļoti izteikti smaržo.

Sīpolu mizošana var būt ļoti kairinoša un pat sāpīga, tādēļ lieti noderēs daži padomi, kā izvairīties no asarojošām acīm. Vienkāršākais ieteikums bez palīglīdzekļiem - smalcinot sīpolus, aizgriezt galvu, lai kodīgās gāzes nesasniegtu acis. Ja nespējat izturēt acu asarošanu, var izmantot peldēšanas aizsargbrilles.

Tiesa, peldbrilles drīz vien var traucēt, jo darbīgā virtuvē mēdz būt tvaiki un garaiņi. Brilles ātri vien aizsvīdīs, bet tu neredzēsi, ko dari (darbojoties ar asu nazi, šī blakusparādība nebūtu vēlama). Ko darīt?

Sena tautas gudrība vēsta, ka sīpolus jāmizo zem tekoša ūdens, jo tādā veidā acis kairinošās vielas neizplatās gaisā.

Cita tautas gudrība māca griešanas laikā zobos turēt citrona šķēlīti, maizes gabaliņu vai cukura graudiņu - produkti piesaistīs kairinošās gāzes un tās nesasniegs acis. Daži pavāri iesaka, griežot sīpolus, nepārtraukti košļāt maizi, citi - svilpot.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no raudāšanas, smalcinot sīpolus, - pirms griešanas sīpolus vismaz 5 minūtes atdzesē ledusskapī vai saldētavā - temperatūras svārstības ietekmē arī sīpola "ķīmiju".

Daži pavāri gan saka, ka sīpolus jāgriež pēc iespējas biežāk, acis pieradīs un vairs nebūs jāraud!

Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem

Foto: Vida Press

Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock

Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.

Lasīt vairāk

Franču sīpolu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē

Foto: Vida Press

Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.

Lasīt vairāk

Šmorēta vista ar šalotes sīpoliem un ķirštomātiem

Laimīgu Jauno gadu! Nezinu, kā jūs, bet man patīk jauna gada apņemšanās. Lai gan lielākā daļa no tām nemaz nav saistītas ar ēšanu (piemēram, sūtīt ar roku rakstītas vēstules cilvēkiem, ko mīlu, ik dienu pastaigāties svaigā gaisā vismaz 15 minūtes, dzert vairāk ūdeni), tomēr arī es ik gadu apņemos gatavot veselīgas, interesantas un gardas maltītes. Tādēļ, lai ievirzītu lietas īstajā gultnē, jau gada pirmajā dienā es gatavoju kaut ko īpašu - šmorētu vistu ar maigiem šalotes sīpoliem un saldiem ķirštomātiņiem.

Lasīt vairāk

Zirņu - sīpolu kotletes

Foto: Shutterstock

Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.

Lasīt vairāk

Sīpolu zupa ar sieru

Foto: Shutterstock

Sīpolu zupa ar sieru un baltmaizes ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu

Foto: Shutterstock

Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.

Lasīt vairāk

Ātrā siera zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā siera zupa - 30 minūtes un gatavs!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!