Foto: DELFI

Jau šonedēļ visā pasaulē tiks svinētas Lieldienas, svētki, kas daudziem saistās ar raibi krāsotām olām - raksturīgāko Lieldienu tradīciju. Pagānu tradīcijās ola simbolizē saulītes atgriešanos un auglību, savukārt kristiešiem ola ir Kristus augšāmcelšanās simbols.

Ik gadu, tieši pirms Lieldienām dzirdams mūžsenais jautājums - kā šogad krāsot olas? Praktiskākās saimnieces svētkiem gatavojas laicīgi - jau februārī sāk krāt sīpolu mizas, ko likt lietā, krāsojot olas, tomēr, kā zināms, šis nebūt nav vienīgais veids, kā nokrāsot krāsainas un raibas olas! Olu krāsošanai var izmantot itin visu, kas vien ienāk prātā - gan jauno nātrīšu lapas, kas jau izlīdušas gan pie ceriņkrūma dārza dziļākajā stūrī, gan komposta kaudzes paēnī, gan bērza vai liepu pumpurus un izplaucētās lapiņas, gan tēju, gan dažādas garšvielas! Portāls "Tasty.lv", gatavojoties Lieldienām, nolēma eksperimentēt, izmēģinot praksē dažādos materiālos publicētus padomus, kā ar dabiskiem materiāliem un pārtikas produktiem nokrāsot košas Lieldienu olas!

Nereti rodas jautājums, kuras olas krāsot labāk - brūnās vai baltās? Tieši pirms Lieldienām veikalu plauktos parādās baltās olas, kuras tiek uzskatītas par labākām, tomēr jāteic, ka krāsojot būtiskas atšķirības nav. Nereti brūnajām olām čaumala mēdz būt gludāka, tādēļ krāsa tajās vieglāk iesūcas, savukārt baltās olas iegūst intensīvāku un košāku toni. Mēs krāsojām gan baltās, gan brūnās olas, un, varbūt sagadīšanās, bet no 20 krāsotajām olām, visas baltās saplaisāja, savukārt brūnās izrādījās izturīgākas, tādējādi, iespējams, apstiprinājās daudzkārt dzirdētais pieņēmums, ka baltās olas ir trauslākas.

Olu krāsošanā, kā zināms, interesantākais ir dažādu rakstu veidošana, ko iegūst, pārsienot olas ar dažādām lentītēm, pietinot lapiņas, ziediņus un dažādus putraimus, tomēr šoreiz "Tasty.lv" vēlējās izmēģināt vien to, kādos toņos iespējams nokrāsot olas, radošās izpausmes ar dažādiem rakstiem atstājot svētdienai. Kā izdevās? Lasi tālāk!

Kā nokrāsot oranžas un dzeltenas olas?

Foto: DELFI

Izmantojot ļoti stipru kumelīšu tējas uzlējumu, olas var nokrāsot viegli dzeltenīgas (reizēm - zaļgandzeltenas). Astoņas ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar litru verdoša ūdens un ļauj vismaz pusstundu ievilkties. Novārījumā liek vārītas olas un tur vismaz pāris stundas.

Lai iegūtu izteiksmīgāku un košāku krāsu, "Tasty.lv" izmēģināja tīmeklī atrasto ieteikumu - krāsot olas ar kurkumu. Vienā litrā ūdens izšķīdinājām četras ēdamkarotes kurkumas pulvera un pievienojām 1 tējkaroti etiķa. Pēc tam, kad olas bija uzvārījušās, uz nakti atstājām tās šajā šķīdumā, cerot, ka krāsa kļūs košāka. Rezultāts? Baltā ola nokrāsojās dzeltena (attēlā pa kreisi), savukārt brūnā ola (attēlā pa labi) ieguva vien viegli nojaušamu dzeltenīgumu.

Pieredzējuši olu krāsotāji apgalvo, ka dzeltenas olas var iegūt, tās vārot bērza lapu uzlējumā. Bērzu lapiņas (varot izmantot arī sausas lapas) pārlej ar ūdeni un vāra 10 minūtes. Iegūtajā novārījumā uzvāra olas.

Lasīts, ka dzeltenas vai oranžas olas var nokrāsot ar svaigi spiestas burkānu vai apelsīnu sulas biezumiem - olas jānovāra parastā ūdenī un pēc tam jāierīvē ar šiem biezumiem. Šī metode gan neviesa ticību, tādēļ to pat neizmēģinājām. Ja kāds izmēģina, lūdzu, komentāros pastāstiet, vai izdevās!

Kā nokrāsot zaļas olas?

Foto: DELFI

Lai nokrāsotu zaļas olas, var izmantot spinātus vai jaunās nātrītes. Spinātu vai nātru lapiņas aplej ar ūdeni un uzvāra. Novārījumam ļauj aptuveni pusstundu ievilkties un tad tajā uzvāra olas.

Interesanti, ka zaļo krāsu neizdosies iegūt no saldētiem spinātiem - šādā veidā olas nokrāsosies viegli bēšīgā tonī, kas, protams, arī nav slikti.

Kā nokrāsot sarkanas olas?

Foto: DELFI

Kā nokrāsot sarkanas olas? It kā loģiski - ar sarkanajām bietēm! Tiesa, mums nevedās tik gludi, kā iecerēts. Vienā pamācībā teikts: "Ja, vārot bietes, pievienosiet ūdenim vienu tējkaroti etiķa un karsēsiet 40-60 minūtes, iegūsiet koši sarkanu uzlējumu, kurā nokrāsot olas." Sekojām šim padomam, diemžēl neizdevās - rezultātā ieguvām duļķaini netīru ūdeni, kurā olas bija kļuvušas netīri brūnganas.

Talkā ņēmām citu ieteikumu - vārītās olas ierīvēt ar biešu sulu. Sablendējām svaigi vārītās bietes un iemērcām olas šajā biešu biezenī, atstājot tās uz pāris stundām. Galu galā ieguvām ne gluži sarkanas, bet rozīgi sārtas olas.

Attēlā pa kreisi - baltā ola, pa labi - brūnā ola.

Kā nokrāsot brūnas olas?

Foto: DELFI

Brūnas olas, kā zināms, visvienkāršāk var iegūt, izmantojot tradicionālo krāsošanas metodi - sīpolu mizas. Sīpolu mizas pārlej ar ūdeni un uzvāra. Novārījumam ļauj patuveni pusstundu ievilkties un tad tajā vāra olas. Toņu amplitūda - zeltaina dzintara līdz pat kastaņbrūnam!

Ja izvēlēsies sarkano sīpolu mizas, tajās krāsotās olas būs košākas, ar bordo "piesitienu".

Gaiši brūnas olas var nokrāsot, izmantojot kafiju. Uz vienu ūdens glāzi ņem četras ēdamkarotes maltas kafijas, šajā šķīdumā uzvāra olas.

Brūnām olām noderēs valriekstu čaumalu novārījums - pāris ēdamkarotes valriekstu čaumalu sakaltē un saberž. Saberztās čaumalas uzvāra puslitrā ūdens, novārījumā liek svaigi vārītas olas un atstāj uz pāris stundām. Līdzīgu toni var iegūt, krāsojot olas stiprā melnās tējas novārījumā.

Kā nokrāsot zilas vai violetas olas?

Foto: Shutterstock

Lai nokrāsotu zilas olas, var izmantot sarkanos kāpostus. Kāpostus smalki sagriež, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno piecas ēdamkarotes etiķa. Atstāj uz nakti ievilkties un no rīta, neizņemot kāpostus no katliņa, šajā uzlējumā uzvāra olas. Jo ilgāk olas atradīsies kāpostu ūdenī, jo piesātinātāka un izteiksmīgāka būs to krāsa.

Izmantojot saldētas mellenes, olas var nokrāsot maigi violetā krāsā, bet aroniju sulā krāsotas olas būs košākas.

Diemžēl, eksperimenta dienā veikalos neatradām sarkanos kāpostus, turklāt izrādījās, ka arī saldētavas krājumos vairs nav palikušas mellenes, tādēļ atliek vien paļauties uz šiem ieteikumiem un mēģināt pašiem.

Vispārīgi ieteikumi olu krāsošanai

Foto: DELFI

Krāsošanai labāk neizvēlēties ļoti svaigas olas, jo tām būs grūti nolobīt čaumalu. Olas būs vieglāk nolobīt, ja pēc izņemšanas no krāsojošā šķidruma tās noskalo aukstā ūdenī.

Lai olas vāroties neplaisātu, ūdenim vienu sauju sāls vai tējkaroti etiķa. Tāpat etiķi iesaka pievienot krāsojamajam šķīdumam, lai olu krāsa būtu izteiksmīgāka un košāka.

Pirms ķerties pie olu vārīšanas un krāsošanas, izņem tās no ledusskapja un atstāj uz pāris stundām sasilt līdz istabas temperatūrai. Ja olas nav paredzēts vārīt reizē ar krāsojamo materiālu, tās pirms krāsošanas noteikti jāuzvāra, lai olu kauju laikā kādam nesagādātu nepatīkamu pārsteigumu. Piemērotākais vārīšanas ilgums ir 8-10 minūtes. Vārot olas īsāku brīdi, tās būs mīkstākas, tomēr jāatceras, ka Lieldienās mēdzam uzvārīt pārāk daudz olas, kuras nemēdz apēst uzreiz, bet aukstas, mīksti vārītas olas negaršo pārāk labi.

Ja vēlies, lai olas nokrāsotos vienmērīgāk, tās vispirms nomazgā vieglā ziepjūdenī.

Lai nokrāsotās olas mirdzētu, ņem kokvilnas drāniņu, uz kuras uzpilina nedaudz eļļas un nopulē olu. Spīdīgumu olai piešķirt var arī, ieziežot ar speķa ādiņu vai sviestu.

Lai olu krāsojums kļūtu piesātinātāks un izteiksmīgāks, krāsojamā šķidrumā iemērktās olas uz nakti var atstāt ledusskapī.

Atceries, ka olu krāsošanas procesā galvenā ir izdoma un rūpīga olu ietīšana lupatiņās - pārējais viss notiek pats no sevis! Pietin olai rīsu graudus, tikko izplaukušas lapiņas un zālītes. Pat, ja pļava ir tālu, liec lietā fantāziju un pietin pie olas dilles kātiņu vai pētersīļa lapiņu, kas iegādāta turpat piemājas veikaliņā!

Ja mājās nav marles vai kokvilnas drāniņas, kurās ietīt olas, izmanto vecas (bet tīras) zeķubikses! Olas ietin tā, lai neveidotos liekas krokas, ieber drāniņā rīsu graudus vai citus putraimus, pieliec klāt kādu lapiņu un aizsien ar aukliņu. Liekot olas katlā ar krāsošanas šķīdumu centies olas kārtot tā, lai tās nesaskartos. Iztinot jau nokrāsotās olas no auduma, izbaudi brīnumu, kas "izplaucis" uz olas čaumalas.

Priecīgas un raibas Lieldienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!