Foto: Shutterstock

Zupu sezona rit pilnā sparā, tāpēc neizpaliek arī pārdomas par to, kādu buljonu labāk izvēlēties to pagatavošanai. Skaidrs ir viens – buljona kubiņi un buljons koncentrētas želejas formā nebūt nav sliktākais variants, taču tas ir domāts steidzīgajiem un mazliet slinkajiem gatavotājiem, kuri nav gatavi pavadīt ilgu laiku pie plīts. Taču tie, kuri ir apņēmušies buljonu vārīt paši, zinās, ka visa maģija slēpjas pareizajā gaļas gabaliņu izvēlē, vārīšanas laikā un pacietībā.

Visvienkāršākā, protams, ir dārzeņu buljona pagatavošana. Tam nepieciešams vien kārtīgs daudzums burkānu, seleriju, sīpolu, garšaugu, piemēram, timiāna un pētersīļu, kā arī garšvielu. Obligāti jāpievieno lauru lapa, kas piešķirs buljonam izteikto un patīkamo aromātu. Atšķirībā no gaļas buljoniem, dārzeņu buljons ir dzidrāks un tajā nav želatīna, kas vārīšanas laikā izdalās no gaļas kauliem. Dārzeņus pirms vārīšanas nedaudz pasautē un apcep nelielā daudzumā eļļas, bet pēc tam aplej ar ūdeni un vāra vismaz stundu. Tas, cik koncentrēts būs buljons, atkarīgs no izmantotā ūdens daudzuma. Jo ūdens mazāk, jo buljons izteiktāks.

Vistas buljona vārīšana


Vistas buljona pagatavošana ir līdzīga, arī tā pamatā ir dārzeņi, garšvielas un garšaugi. Tomēr pati svarīgākā sastāvdaļa ir vistas gaļa. Visizteiktākais un biezākais buljons sanāk no veselas vistas, kā norāda SeriousEats.com, kuri ir veikuši pat veselu vistas buljonam veltītu praktisko pētījumu. Buljons būs izteikti biezs, košs un aromātisks. Šādu buljonu pēc izvārīšanas var uzglabāt ledusskapī pat pāris nedēļas (ja trauks pietiekami cieši noslēgts), un pēc tam izmantot, gatavojot biezzupas un krēmzupas, tādējādi papildinot zupas garšas buķeti.

Vistas buljona vārīšanai pateicīgi ir arī vistas spārniņi un stilbiņi. Vistas spārniņu kauli vārot sabiezina buljonu, tāpēc šāds buljons būs ideāli piemērots siltajām mērcēm pie gaļas. Bet vistas kājas buljonam piešķirs izteiktu garšu. Šīs divas vistas daļas ir arī pateicīgākas buljona vārīšanas ilguma ziņā – spārniņu vai vistas kāju buljonu nāksies vārīt vien pusotru stundu, veselas vistas izvārīšana prasīs divas stundas, kā minimums.

Liellopa buljona vārīšana

Ķeroties jau pie nopietnākiem gaļas gabaliņiem, liellopa buljons ir pat aromātiskāks nekā vistas. Tā pagatavošanai derēs praktiski jebkuri liellopa kauliņi – ribiņas, muguras daļa, locītavas. Specializētajos gaļas veikalos miesniekam var jautāt īpaši buljonam paredzētos atgriezumus. Kārtīga liellopa buljona pagatavošana prasa ļoti ilgu laiku – līdz pat diennaktij.

Kauliņus pirms apvārīšanas pirms tam apcep cepeškrāsnī, bet, ja buljona gatavošanai izmanto kaulus no liellopa cepeša, tas padosies vēl gardāks. Katlā ar kauliņiem lej arī nedaudz etiķa un svaigi spiestas citronu sulas, pievieno sāli, piparus, kā arī, ja ir vēlēšanās, dārzeņus. Derēs gan sīpoli, gan burkāni, gan seleriju kāti. Visu aplej ar ūdeni, un katlu liek uz plīts. Liellopa buljonu vāra aptuveni sešas stundas, lai visas minerālvielas un gaļīgums novārītos dzidrā buljonā.
Izvāri gardu buljonu un pagatavo kādu no Tasty.lv recepšu krājumos esošajām zupām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!