Foto: Shutterstock

Jūlijs ir melnā plūškoka ziedu plaukšanas laiks, kad skaistie koki nosēti ar baltām ziedu gubām. Bet, kā izrādās, šos ziedus diezgan plaši var izmantot kulinārijā – no melnā plūškoka ziediem pagatavoto sīrupu var izmantot dažādos dzērienos – limonādēs un kokteiļos. Novārtā nepaliks arī ēdieni – kūkas, mafini, kēksi, želejas un citi saldie ēdieni kļūs vēl gardāki un piesātinātāki, ja tiem pievienosi plūškoka sīrupu.

Pirms ķeries pie ziedu gatavošanas, vispirms gan der atcerēties, ka kulinārijā izmanto pie mums augošos melnā plūškoka ziedus, nevis sarkanā, kas ir indīgs. Par to vairāk lasi šeit. Atgriežoties pie plūškoka ziedu sīrupa – par to sajūsmā ir ne vien pavāri, bet virtuves entuziasti no visas pasaules. Tas tāpēc, ka sīrupam ir ne vien daudz pielietojumu, bet arī izteikta, piesātināta garša. Tāpēc sīrupu izmanto ar mēru, jo lielākā koncentrācijā tas mēdz būt pat spēcīgs. Kur to likt lietā?

Plūškoka sīrups un ziedi dzērienos

Foto: Shutterstock

Ja rokās nonācis plūškoka sīrups – pirkts vai paša pagatavots pēc šīs receptes, tad pirmais, ko ar to vari darīt – uzjaukt kādu atspirdzinošu dzērienu. Piemēram, plūškoka sīrupa limonādi vari pagatavot, dažas ēdamkarotes sīrupa sajaucot ar gāzētu vai negāzētu ūdeni, un pievienojot citrona šķēlītes.

Ja gribas ko ņiprāku, tad plūškoka sīrupu vari jaukt kokteiļos ar toniku un kādu burbuļojošu baltvīnu. Bet, ja sirdī ir brūvētāja degsme, tad no plūškoka nolējuma var mēģināt gatavot arī mājas vīnu, liķieri un pat šampanieti. Šampanieša taisīšanai, piemēram, būs vajadzīgi četri litri ziedkopu, tikpat daudz ūdens, citrons, cukurs un pāris ēdamkarotes baltvīna etiķa.

Visas plūškoka šampanieša sastāvdaļas liec lielā traukā un raudzē četras dienas. Pēc tam šķidrumu nokāš un salej aizkorķējamās pudelēs. Pēc sešām līdz desmit dienām, kad dabīgais fermentēšanas process šampanietī ir noritējis, šampanietim vajadzētu būt dzeramam. Tomēr, ja šampanietis pietiekami nedzirkstī, to notur pudelēs vēl gandrīz nedēļu.

Plūškoka ziedi un sīrups ēdienos

Foto: Shutterstock

Ar plūškoka sīrupu vari saldināt teju visus desertus – klāj to pa virsu kēksiem un kūkām, sajauc kopā ar mafinu mīklu, pievieno to saldējumam. Tāpat, no plūškoka ziediem gatavo arī ievārījumus un želejas. Īpaši gardi izdosies kapkeiki, kuru glazūrai pievienosi nedaudz plūškoka sīrupa. Bet plūškoka ziedus izmanto kūku un desertu dekorēšanai.

Tomēr viena no interesantākajām un vienkāršākajām receptēm, kuras pagatavošanai izmanto plūškoka ziedus, ir plūškoka ziedu pankūkas. Tās gatavo pavisam vienkārši – pagatavo savu iecienītāko pufīgo vai ne tik pufīgo pankūku mīklu, ņem svaigi nogrieztas melnā plūškoka ziedkopas, mērc iekšā mīklā un veikli liec uz pannas cepties. Pankūkas ēd kopā ar plūškoka sīrupu, pūdercukuru un vasaras ogām, piemēram, zemenēm, mellenēm, avenēm vai ķiršiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!