Foto: Shutterstock
Kā pareizi uzglabāt produktus? Kā tos pareizi pagatavot? Mizot vai nemizot? Visi šie jautājumi ir saistīti ar produktu uzturvērtības saglabāšanu. Ja pusdienās ir dārzeņu salāti, liesa gaļa un augļu kompots, šķiet, ka viss ir kārtībā, jo tas ir pilnvērtīgs, vitamīniem bagāts un veselīgs ēdiens. Bet liela nozīme ir tam, kā mēs ēdienu gatavojam. Nepareiza produktu uzglabāšana, apstrāde un gatavošana iznīcina lielu daļu vērtīgo uzturvielu. Uzzini, kādas ir biežāk pieļautās kļūdas un kā no tām izvairīties.

Produktu nepareiza uzglabāšana

Foto: Shutterstock

Gaiss un gaisma. Sāksim ar to, ka uzturvielu daudzums pārtikas produktos ir lielā mērā atkarīgs no to uzglabāšanas veida un apstākļiem. Ēdienam ļoti kaitē skābeklis. Ja nerūpēsies, lai pasargātu to no gaisa un gaismas iedarbības, produktos notiks ķīmiskas izmaiņas, kas veicinās to strauju bojāšanos. Skābekļa ietekmes rezultātā ātrāk samazināsies arī augļu un dārzeņu sastāvā esošais C vitamīns un beta karotīns.

Saule. Nekādā gadījumā neuzglabā saulainā vietā augu eļļas - šādi tās strauji zaudē vērtīgās uzturvielas un garšas īpašības.

Ledusskapis. Ir virkne produktu, kurus nevajadzētu uzglabāt ledusskapī, piemēram : eksotiskus augļus, tomātus, gurķus un pākšaugus.

Nepareiza produktu apstrāde

Foto: Shutterstock

Atceries, dārzeņu griešanai jāizmanto nevainojami uzasināts nazis, jo produktos, kurus mēs spiežam, nevis griežam, samazinās C un A vitamīni. Nekādā gadījumā nevajadzētu produktu apstrādei izmantot sarūsējušus virtuves rīkus, piemēram, rīvi, jo tas veicinās vērtīgu uzturvielu, sevišķi C vitamīna, zudumu. Bet nerūsējošais tērauds un stikls aizsargā uzturvielas gatavošanas procesā.

Ja ierasts augļus un dārzeņus vienmēr mizot, uzmanies, jo tieši šo produktu mizā un zemmizas daļā slēpjas lielākā daļa vērtīgo uzturvielu. Piemēram, ābola mizā, ir liels C vitamīna daudzums un organiskās skābes, kas atstāj labvēlīgu ietekmi uz muskuļiem, pazemina tauku un sliktā holesterīna līmeni asinīs. Pētījumos ir pierādīts, ka arī visvairāk antioksidantu ir tieši ābola mizā

Vērtīgas ir arī sīpolu mizas un ārējās daļas - tās satur spēcīgus antioksidantus. Apelsīnu miza un tās mīkstā daļa satur P vitamīnu, lielu daudzumu šķiedrvielu un pektīnu. Arī kartupeļu mizas ir bagātīgs šķiedrvielu avots.

Starp citu, tieši salātu ārējās lapas, kuras mēs parasti vieglu roku izmetam, ir uzturvielām visbagātākās – to sastāvā ir vairāk A vitamīna, kalcija, un dzelzs, nekā maigajās iekšlapās. Bet tas nebūt nenozīmē, ka jāsteidzas ēst kartupeļu atgriezumus un vaskainās no tālām zemēm ievesto ābolu mizas. Vienkārši turpmāk centies tīrīt augļus un dārzeņus pēc iespējas delikātāk, atbrīvojot tos no iespējami plānākas mizas kārtiņas.

Nepareiza produktu gatavošana

Foto: Shutterstock

Diemžēl ne visus padomus vienmēr izdodas ievērot, bet uzzini, kā būtu jārīkojas, ja vēlies ēst veselīgāk.

Gatavo ātri. Produktus ir jāmazgā rūpīgi, bet ātri, lai lieki nezaudētu vērtīgus savienojumus.

Griez lielākos gabalos. Griežot produktus mazos kubiciņos vai salmiņos, iet bojā lielāks uzturvielu daudzums.

Sagrieztos dārzeņus neturi ūdenī - vitamīni un minerālvielas ar vieglu roku tiek aizskaloti!

Dārzeņus labāk smalcini, kad tie jau ir gatavi, jo šādi tiks saglabāts lielāks vitamīnu daudzums. Piemēram, ar mizu vārīts kartupelis zaudē 10 % C vitamīna, bet mizots vairāk kā 25 %, tādēļ vāri nemizotus, bet, protams, pirms tam rūpīgi nomazgātus produktus.

To pašu var teikt par salātiem: to sastāvdaļas labāk sagriez tieši pirms lietošanas, pretējā gadījumā to uzturvērtība kritīsies. Vēl apsveicamāks ieradums ir salātu plucināšana ar rokām.

Nelej ārā ūdeni, kurā gatavojušies dārzeņi, jo to var izmantot kā pamatu mērcei vai gardai, barojošai zupai.

Dārzeņiem, kuros ir daudz beta karotīna, vārīšanas laikā, pievieno nedaudz taukvielu, piemēram, tējkaroti sviesta – šādi palīdzēsi organismam uzsūkt vērtīgo antioksidantu, kas aizsargā šūnu membrānas no brīvo radikāļu ietekmes.

Cepot, vārot vai tvaicējot dārzeņus, jāatceras viens princips - jo augstāka temperatūra un īsāks gatavošanas laiks, jo mazāk vitamīni tiks zaudēti. Tādēļ, vārot dārzeņus, tos katlā liek, kad ūdens jau sācis burbuļot. Izņēmums - kartupeļi.

Visveselīgākie ēdiena gatavošanas veidi ir tvaicēšana un cepšana "mundierī" bez sāls.

Labs uzturvielu saglabāšanas veids ir arī blanšēšana - dārzeņus uz dažām minūtēm ieliek verdošā ūdenī, tad strauji atdzesē tos aukstā ūdenī.

Šobrīd daudz piekritēju ir raw food diētai, kura balstās uz termiski neapstrādātu produktu lietošanu. Tiek uzskatīts, ka termiski apstrādājot produktus temperatūrā virs 42 grādiem, iet bojā liela daļa uzturvielu, tādēļ visieteicamākie apstrādes veidi ir kaltēšana, skābēšana, mērcēšana un raudzēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!