Foto: Shutterstock
Par ogu un garšaugu saldēšanu, šķiet, runājam jau visu vasaru – tie ziemas krājumiem ir sarūpēti bagātīgi. Tomēr, prātīgi saimniekojot, no nepamatotas iznīcības paglābt var arī pārpalikumus – buljonu, eļļu, tomātu mērci, pusatvērtu konservēto pupiņu bundžu un ko tik vēl ne, atliek tos vien sasaldēt.

Saldējot produktus, lielākie ienaidnieki ir gaiss un mitrums – tie piesauc nevēlamu apsaldējumu, kas maisiņā sabērtās ogas vai saldējumu pārklāj ar ledus kristāliņiem. Lai no tā izvairītos, saldētava vienmēr ir jātur ļoti auksta. Jo ātrāk tajā ievietotais ēdiens sasals, jo labāk. Šķidrumus saldē ledus trauciņos, bet pēc tam sasalušos gabaliņus pārvieto uz polietilēna maisiņiem. Plastmasas trauciņos liktos produktus piepildi maksimāli pilnus, atstājot vien pus centimetru līdz centimetru brīvu vietu līdz vāciņam.

Produkti no pieliekamā

Foto: Shutterstock

No pieliekamajā un sauso produktu plauktiņos atrodamā var sasaldēt daudz ko. Ja derīguma termiņš strauji tuvojas beigām, no iznīcības sasaldējot var paglābt, piemēram, maizi. Maizes šķēles vai kukulīti stingri ietin tā iesaiņojumā, lai tam nepiekļūtu gaiss, un pēc tam to ieliek saldējamā maisiņā. Pēc tam maizes šķēles atkausē istabas temperatūrā. Maizes klaipiņu uzsilda cepeškrāsnī, 180°C aptuveni 10 minūtes, bet, ja maize tiek gatavota tosterī, to nav nepieciešams pat atsaldēt.

Sasaldēt var arī konservētas pupiņas, ja netiek izmantotas visas, kas ir bundžā – tās pirms saldēšanas nosusina, saber saldējamā maisiņā, aiztaisa to un saldētavā liek horizontāli, lai aizņemtu mazāk vietas.

Arī kokosriekstu piens ir pateicīgs saldēšanai – līdz galam neizlietoto kokosriekstu pienu no bundžiņas vai kartona iepakojuma liek nelielā plastmasas traukā un saldētavā iekšā. Kad to izmanto atkārtoti, kokosriekstu pienu atkausē, bet pēc tam samaisa ar karoti vai sajauc blenderī, lai tam būtu vienmērīga konsistence.

Saldēt var arī vārītus rīsus vai, piemēram, kuskusu. Ja pēc pagatavošanas palikuši pāri rīsi vai kuskuss, tos atdzesē un pēc tam liek plastmasas trauciņos vai saldējamos maisiņos un sasaldē. Pirms atkārtotas izmantošanas tos nav nepieciešams ilgi atkausēt, pietiks ar uzsildīšanu.

Fritēšanā izmantoto eļļu vai vīnu, kas palicis pāri vien pudeles dibenā, arī var sasaldēt, ja ļoti negribas šos produktus laist zudumā. Eļļu saldē kādā plastmasas trauciņā. Bet vīnu nelielās porcijās ledus saldēšanas traukā. Pēc tam gan saldēto vīnu izmanto tikai gatavošanā – mērcēs, zupās vai citur, jo tam vairs nebūs visas aromātiskās un garšas īpašības, kā tikko atkorķētai vīna pudelei.

Piena produkti un olas

Foto: Shutterstock

Sasaldētiem piena produktiem un olām garša nemainīsies, bet tekstūra gan. Tas tāpēc, ka saldējot piena produktos proteīni atdalās no ūdens, vēsta Cook's Illustrated. Sasaldētos piena produktus un olas atkārtoti ieteicams izmantot tikai un vienīgi miltu un ceptajos izstrādājumos. Piemēram, sasaldējot krēmsieru, tas vairs nebūs ziežams uz maizes, tāpēc vislabāk būs izmantojams kādā siera kūkā.

Paniņas, skābo krējumu un jogurtu saldē nelielās porcijās, aptuveni 100 ml lielos trauciņos, no kuriem tos pēc tam izņem un ieliek saldējamā maisiņā. Pēc tam šie produkti būs noderīgi mīklās un kūkās. Izņēmums ir grieķu jogurts, kuru pēc sasaldēšanas atkausētu var izmantot mērcēs.

Arī ar olu saldēšanu jābūt vērīgiem – vislabāk dzeltenumus saldēt atsevišķi no baltumiem. Olu baltumus sasaldē nelielās porcijās ledus trauciņā, pēc atkausēšanas tie sakulsies daudz ātrāk, kā svaigi olu baltumi, tāpēc būs ideāli piemēroti Pavlovas kūku pagatavošanai un bezē cepumiem un biskvītiem. Bet olu dzeltenumus saldē, sajaucot ar vienkāršu cukura sīrupu, kurā ūdens sajaukts ar cukuru attiecībā 1:2. Aptuveni uz tējkaroti šāda sīrupa nepieciešami četri olu dzeltenumi. Atkausētie dzeltenumi nebūs saldi un tos varēs izmantot desertu gatavošanā, kā arī mērcēs, gatavojot, piemēram, holandiešu mērci.

Pienu un saldo krējumu, tāpat kā citus šķidrumus, saldē nelielās porcijās. Tos ieteicams izmantot gatavotās maltītēs un nevajadzētu pievienot karstai tējai vai kafijai. Bet atkausētu saldo krējumu var izmantot putukrējuma pagatavošanai. Tas pēc sakulšanas jāizmanto laicīgi, citādi paliks ūdeņains.

Citi produkti

Foto: Shutterstock

Pa rokai saldētavā var turēt arī sarīvētu citrona miziņu, kuru izmantot kūkās, mērcēs un citos desertos. Garnēšanai gan miziņa vairs nebūs tik pievilcīga, jo sasaldējot zaudēs krāsu. Sasaldēti banāni būs lielisks papildinājums smūtijiem un ātri pagatavojamiem saldējumiem. Banānus saldē bez mizas, sagrieztus nelielos gabaliņos.

Sasaldēt var arī svaigus sīpolus, kurus ber saldējamā maisiņā vai traukā jau sakapātus. Atsaldēti tie būs diezgan mīksti, tāpēc tos labāk izmantot ēdienos, kas ir cepti. Tieši tāpat saldēt var arī ķiploku daiviņas. Bet ingveru saldētavā var glabāt sarīvētu. Saldēt var arī miltus, tas tos ilgāk saglabās aromātiskus, kā arī pasargās no kukaiņu iemitināšanās tajos. Arī sasaldētas lauru lapas būs krietni vien aromātiskākas, kā tās, kas ir kaltētas.

Ar produktu saldēšanu gan ieteicams neaizrauties, jo saldētavā labāk vietu atstāt primārajām lietām – saldētiem dārzeņiem, ogām, sēnēm, pelmeņiem un citām lietām. Bet, lai par sasaldētajiem produktu pārpalikumiem neaizmirstu, pie ledusskapja piespraud zīmīti ar magnētiņu, sarakstā iekļaujot tās lietas, kas sasaldētas glabājas ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!