Gatavojot ēdienu, augļu un dārzeņu mizas parasti tiek vieglu roku izmestas atkritumos. Ir pienācis laiks mainīt šo kaitīgo ieradumu! Thekitchn.com ir apkopojis noderīgas idejas, kā vari veselīgās mizas izmantot lietderīgi un garšīgi.

Citrusagļu mizas

Foto: LETA

Cepeškrāsnī izkaltētas citrusaugļu miziņas būs lieliska piedeva sautējumiem, mērcēm un sacepumiem. Ar miziņām vari uzlabot arī ogu ķīseļa garšu un pievienot tās savai iecienītākajai tējai. Saldummīļi samalcinātas vai samaltas kaltētās miziņas var izmantot kā piedevu cepumiem, želejām, krēmiem, ievārījumiem vai siera kūkām.

Citrusaugļu mizas vārot aromātiskā cukura sīrupā un tad izkaltējot tās krāsnī, iegūsi bezgala gardas augļu sukādes.

Vekalā nopirkto tomātu pastu vari uzlabot un padarīt īpaši aromātisku, pievienojot tai nedaudz kanēļa, nedaudz citrusaugļu miziņu, rīvētu ingveru, sasmalcinātu ķiploka daiviņu un uzvārot, līdz mērce sāk burbuļot.

Tomātu miziņas

Foto: Shutterstock

Daudzās receptēs norādīts, ka tajās izmantojamos tomātus pirms tam ieteicams atbrīvot no miziņām. Nesteidzies tās izmest. Pārkaisi miziņas ar nelielu daudzumu sāls, izkaltē un iegūtās pārslas ieber aiztaisāmā papīra maisiņā. Kaltēto miziņu izteikti "tomātīgā" garša noderēs zupu un sautējumu garšas uzlabošanai. Čili, lazanja, gaspačo - šie ēdieni tev teiks "paldies", ja papildināsi tos ar kaltētām tomātu miziņām. Un, protams, par šo piedevu pateicīga būs arī tava "Asiņainā Mērija".

Meloņu vai arbūzu mizas

Foto: Publicitātes foto

Reizēm gadās nopirkt ne pārāk gatavu meloni vai arbūzu, un tad ir žēl noskatīties, ka teju puse negatavā mīkstuma iet zudumā. Izrādās, ka, atbrīvojot augļus no ārējās cietās mizas, pārējo daļu, pat ja tā nav īsti gatava, vari pievienot salātiem vai aukstajām zupām. Mizas kalpos kā savdabīgs gurķa aizstājējs.

Rabarberu mizas

Foto: Shutterstock

Rabarberu sezonā to miziņas tiek mestas ārā milzīgos daudzumos. Tās var safasēt aiztaisāmos maisiņos un sasaldēt, lai vēlāk izmantotu gardu sildošo dzērienu pagatavošanai. Īpaši labi rabarberiem piestāv ingvers un medus. Turklāt rabarberu mizas dzērienus padarīs ne vien veselīgākus, bet arī iekrāsos tos patīkamā, maigi rozīgā tonī.

Rabarberu mizas vari samasīt ar cukuru, pāris minūtes karamelizēt cepeškrāsnī un tad izmantot saldo ēdienu dekorēšanai vai kā veselīgu našķi.

Kartupeļu mizas

Foto: Shutterstock

Kārtīgi nomazgātas un notīrītas biezas kartupeļu mizas fritē verdošā eļļā, līdz tās ir zeltainas. Tad pievieno tām nedaudz sāls, kūpinātu malto papriku vai caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploka daiviņu un pasniedz kā uzkodu pie alus. Tavs vīrietis (un ne tikai) pilnīgi noteikti būs sajūsmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!