Foto: Shutterstock
Pēc Ķīniešu horoskopa, saskaņā ar Austrumu kalendāru, Jaunais gads sākas tieši šodien - 19. februārī. Kā sagaidīt Koka Kazas gadu? Kam noteikti jābūt uz svētku galda un kā to izrotāt, lai nākamais gads būtu īpaši veiksmīgs un laimīgs?

Lai Koka Kaza, kura pēc ķīniešu horoskopa nākamgad būs galvenais dzīvnieks, jaunajā gadā būtu īpaši labvēlīga, tā ir īpaši jāiepriecina, uzskata ezotēriķi.

Koka Kaza ir visai pieticīgs dzīvnieks, tāpēc sagaidot jauno gadu, nav nepieciešams mirdzēt briljanta spožumā. Arī galdu šogad vari klāt pieticīgāk – dabīgie materiāli un īpaši koks ir atslēgvārds, jo tieši šis materiāls šogad sola veiksmi. Vari izmantot koka salvešu gredzenus vai izveidot dekoratīvu galda kompozīciju no koku zariem. 

Kaza mīl vienkāršību, tomēr tai jābūt izmeklētai, rūpīgi pārdomātai un gaumīgai. Šim nolūkam noderēs dabiska materiāla galdauts, ar rokām izšūtas salvetes, keramikas vai dabas materiālu trauki, piemēram, pinumi vai koka bļodiņas. Kaza priecāsies, ja galda noformēšanai tiks izmantoti arī diedzēti asniņi un citi zaļumi.

Lai iemantotu šī gada "saimnieces" labvēlību, ķīnieši, sagaidot jauno gadu, uz galda liek divas bļodas – viena no tām tiek piepildīta ar sasmalcinātu sienu, otra – ar ūdeni. Uz siena bieži vien tiek likta no sarkanas krāsas kokvilnas diegiem savīta dekoratīva aukliņa, kas ir simbolisks veltījums gada svētajam dzīvniekam.

Sēžoties pie svētku galda, izvēlies tērpu zilā vai zaļā krāsā. Šajās krāsās varat tērpties gan sagaidot jauno gadu pēc ķīniešu kalendāra, gan visa gada garumā – tas palīdzēs piesaistīt labvēlīgas enerģijas.

Protams, neaizmirsti par zilās un zaļās krāsas toņiem arī svētku galda klājumā. Vari izmantot visu šo toņu paleti - sākot no maigas tirkīza krāsas, līdz pat smargdzaļajai.

Vienkāršība ir atslēgas vārds arī ēdienu izvēlē. Kazai ir ļoti konservatīva kulinārā gaume, tādēļ eksotiskas jūras veltes nebūs īsti vietā. Veiksmīgam Kazas gada sākumam labākā izvēle ir siers, lauku labumi, kazas piens un ābolu pīrāgs vai kūka, iesaka ķīniešu horoskopu pazinēji. Ieteicams, lai, sagaidot jauno gadu, mājā vējotu patīkami svaigi ceptas maizes, pīrādziņu un sandalkoka aromāti.

Tā kā kaza ir "veģetāriete", tad šogad svētkos galdā jāceļ lielākoties dārzeņu ēdieni, augļi, dīgsti un, protams, dažnedažādi svaigie salāti – jo vairāk, jo labāk. Baudāmo sieru, pīrādziņu, cepešu un citu ēdienu pagatavošanā ieteicams bagātīgi izmantot garšaugus un aromātiskas zālītes.

Iecienīts kaziņas kārums ir auzas, tādēļ uz svētku galda iederēsies auzu cepumi un citi kārumi, kuru pagatavošanai izmantotas grauzdētas auzu pārslas.

Ņem vērā - kaza nemīl alkoholu! Ja vēlies iegūt ragainās spītnieces labvēlību, labāk izvairies Kazas gadu sākt ar ierasto šampanieti. Tā vietā aizstāj alkoholiskos dzērienus ar spirdzinošiem augļu sulu kokteiļiem vai dzirkstošiem gāzētajiem dzērieniem

Pelmeņi ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock
Pelmeņi ķīniešu gaumējeb vontoni - ar liellopa gaļas, garneļu un dārzeņu pildījumu. Vari tos gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept un pasniegt ar sojas mērci vai čili eļļu.

Lasīt vairāk

Ātrā ķīniešu zupa

Foto: Shutterstock
Ātrā ķīniešu zupa ar bambusa dzinumiem un olu.

Lasīt vairāk

Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām

Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas strēmelītes pikantā austrumu mērcē

Foto: Shutterstock
Pikanta ideja superātrām pusdienām vai vakariņām - cūkgaļas strēmelītes pikanti saldskābā mērcē ar rīsiem. Izvēloties
Knorr Menu
maisījumu gaļas pagatavošanai ķīniešu gaumē, maltītes pagatavošanai vajadzēs vien 20 minūtes!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī ceptas cūkas ribiņas saldskābā mērcē

Foto: Shutterstock
Cūkas ribiņu recepti saldskābā mērcē iesaka portāla "Cālis" lietotājs Rakaris.

Lasīt vairāk

Dārzeņi ar melnajām ķīniešu sēnēm vokpannā

Foto: Shutterstock
Dārzeņi ar melnajām ķīniešu sēnēm - vienkāši pagatavot, sātīgi paēst.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti Singapūras gaumē

Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!

Lasīt vairāk

Cāļa fileja austrumu gaumē ar Indijas riekstiem un sēnēm

Foto: iStock
Garda un vienkārša pusdienu recepte - vistas gaļa ar riekstiem un sēnēm, kam austrumniecisku noslēpumainību un asumu piešķir sojas mērce.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar nūdelēm

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vistas zupa ar nūdelēm - variācija par ķīniešu zupām.

Lasīt vairāk

Laimes cepumi Jaunā gada sagaidīšanai

Lai arī laimes
cepumu
cepšana, to atvēršana, laimes izlasīšana un pēc tam gardā baudīšana piedien Ķīniešu Jaunā gada svinēšanai, tradīciju nekad nevar būt par daudz, un arī šo mēs varam izmantot gada mijas
svētkos
. Lai arī šī nodarbe prasa laiku gan laimīšu sarakstīšanai, gan cepumu izcepšanai, rezultāts ir tā vērts, un katrs viesis būs patīkami pārsteigts par šādu aktivitāti. Starp citu, šī ir lieliska ideja dāvanai, ja dodies pie kāda ciemos sagaidīt Jauno gadu!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē

Foto: Shutterstock
Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē būs lieliskas pusdienas vai vakariņas gardēdim.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!