Foto: Shutterstock
Katram dzīvē var pienākt brīdis, kad īstermiņā vai ilgākā laika posmā jāpiedomā pie ekonomiskas maltīšu gatavošanas. Tomēr ne vienmēr plānāks maciņš nozīmē, ka ēdienam jākļūst bezgaršīgam un neveselīgam. "Huffington Post" apkopojis ieteikumus, kurus ievērojot, maltītes iekļausies arī "visspiedīgākajā budžetā", tomēr neupurējot garšu un vizuālo pievilcīgumu.

1. Draudzējies ar čili - ja esi pikantu ēdienu cienītājs, tad čili atsvaidzinās visvienkāršākās maltītes garšu un piedos ēdienam īpašu raksturu. Vari nopirkt čili pākstis vairumā, tās sasaldēt un paņemt no saldētavas tik, cik tobrīd nepieciešams.

2. Nepārvērtē apetīti - vienmēr ir neliels kārdinājums, pagatavot nedaudz vairāk ēdiena, kā tobrīd nepieciešams. Ja vien neplāno daļu no tā sasaldēt vai uzsildīt, tad pieturies pie konkrēta porciju izmēra. Tad ēdiens nebūs jāizmet, ja paliks neapēsts.

3. Izmanto akcijas preces - rīkojies pārdomāti: ja akcijas laikā tiek piedāvāta prece, kas uzreiz tiks izlietota un ir vajadzīgajā daudzumā (pārpalikumi bieži netiek izmantoti un pēc laika nonāk atkritumos), izmanto iespēju iegādāties vajadzīgos produktus par patīkamu cenu.

4. Iemīli sautējumus - gatavojot ēdienu zemā temperatūrā ilgāku laiku, var iegūt neticami labus rezultātus, jo pat vislētākais gaļas gabals pēc ilgas sautēšanas kļūst sulīgs un ar patīkamu struktūru. Pievieno dārzeņus, savas mīļākās garšvielas un iegūsi aromātisku un sātīgu maltīti.

5. Nenoniecini pārpalikumus - ja no iepriekšējām pusdienām vai vakariņām palikušas pāri kādas no izejvielām, atceries par tām, gatavojot nākamo ēdienreizi. Vārītus rīsus vari pievienot zupām vai salātiem, no apkaltušas maizītes pagatavot grauzdiņus zupai - esi radošs!

6. Dodies uz tirgu - ja gaļu iegādāsies tirgū, tā būs iespēja ne vien ietaupīt līdzekļus cenu starpības dēļ, bet arī iedraudzēties ar pārdevējiem un jautāt pēc viņu padoma. Gaļas tirgotāji labi pārzina labākās pagatavošanas metodes un varēs ieteikt, kā iegūt gardāko ēdienu no lētākiem gaļas gabaliem.

7.Neaizmirsti par graudaugiem - ja vēlies iegūt sātīgu ēdienu, gaļu un dārzeņus papildini ar vērtīgajiem ogļhidrātiem. Tāpēc iegādājies vairumā ar atlaidēm rīsus, makaronus un pākšaugus, jo tos var pievienot zupām, sautējumiem un otrajiem ēdieniem, radot ik reizi jaunas garšu kombinācijas.

8. Lai dzīvo buljons! Profesionāli pavāri regulāri atgādina, cik ļoti svarīgi pašiem gatavot buljonu mājās, tam izmantojot gaļas pārpalikumus, kaulus un ne tik izskatīgus dārzeņus. Tas prasīs nedaudz laika un pacietības, bet vēlāk varēsi ietaupīt, jo buljons vairs nebūs jāiegādājas veikalā.

10. Maizes otrā elpa - ja maizes kastē palikusi neapēsta sakaltusi maizīte, neizmet to! Pagatavo ķiploku grauzdiņus salātiem vai zupai vai samal to rīvmaizē. Ja laicīgi pamani, ka mājās ir pārāk daudz maizes, daļu sasaldē un izmanto vēlāk pēc vajadzības.

Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock
Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.

Lasīt vairāk

Makaroni ar malto gaļu un dārzeņiem

Gardām pusdienām - makaroni ar malto gaļu un dārzeņiem un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock
Jauno kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Grūbu - gurķu zupa

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar makaroniem

Foto: Shutterstock
Ātrām un sātīgām vakariņām - kabaču sacepums ar makaroniem.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa 

Zirņu zupa ar kartupeļiem - ļoti sātīgi!

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas

Gardās kartupeļu pankūkas ēd ar krējumu vai brūkleņu zapti.

Lasīt vairāk

Rīsu un maltās gaļas sacepums cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock
Sātīgai pusdienu reizei - rīsu sacepums ar malto gaļu un siera un olu "cepuri".

Lasīt vairāk

Tomātu - burkānu zupa

Foto: Shutterstock
Tomātu - burkānu zupa gatavojama kādās 30 minūtes un rezultāts vienkārši fantastisks.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock
Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'

Foto: Shutterstock
Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!