Foto: Shutterstock
Kartupeļu biezputra ir viens no vienkāršākajiem, bet garšīgākajiem ēdieniem, turklāt tās pagatavošanai ir nepieciešamas tikai pāris vienkāršas un katram pieejamas sastāvdaļas. Bet, uzmanies - ja neievērosi pareizu pagatavošanas tehnoloģiju, iegūsi ķēpīgu, nebaudāmu masu, kas ne tuvu nelīdzināsies iecerētajai gaisīgajai kartupeļu biezputrai. Uzzini, kuras ir piecas visbiežākās kļūdas, kas tiek pieļautas, gatavojot kartupeļu biezputru, un iemācies tās novērst.

Nepareizā kartupeļu šķirne

Pareizās kartupeļu šķirnes izvēle ir viens no svarīgākajiem momentiem – ja šinī brīdī pieļausi kļūdu, to labot vairs nebūs iespējams. Izvēlies miltainas šķirnes, kuru sastāvā ir daudz cietes.

Padoms: Par miltainākajām pašmāju kartupeļu šķirnēm tiek atzītas "Imanta", "Brasla" un "Lenora", kā arī "Agrie Dzeltenie" - tās būs īpaši kartupeļu biezeņa pagatavošanai.

Sāls nepievienošana

Daudzi, cenšoties sekot dietologu ieteikumiem, cenšas samazināt sāls daudzumu uzturā, bet šis gadījums nudien ir viens no izņēmumiem, kad sāls pievienošana vārāmajam ūdenim ir nepieciešama. Kartupeļi, gluži kā pasta, jau vārīšanās laikā uzsūc ūdenī esošo sāli, iegūstot izteiktāku aromātu. Vārot kartupeļus "plikā" ūdeni, tie visticamāk būs pliekani un bezgaršīgi.

Padoms: Ja pievienosi sāli ūdenim, kurā vārīsi biezputrai paredzētos kartupeļus, tie iegūs izteiktu garšu, tādēļ nebūs nepieciešams pievienot sāli gatavajai biezputrai.

Vārīšana verdošā ūdenī

Kut lielāko daļu dārzeņu ir ieteicams vārīt, liekot tos verdošā ūdenī, šis ieteikums nav attiecināms uz biezputrai paredzētajiem kartupeļiem. Ievietojot kartupeļus verdošā ūdenī, ļoti iespējams, ka tie izvārīsies nevienmērīgi – ārpuse būs pārvārīta, bet iekšpuse vēl cieta. 

Padoms: Liec kartupeļus katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai tie būtu viscaur nosegti. Tad liec uz plīts un vāri, līdz kartupeļi ir gatavi.

Aukstu piena produktu pievienošana

Auksts, tikko no ledusskapja izņemts sviests, piens vai krējums nav labākā izvēle, ja vēlies, lai tavas pūles vainagojas ar gaisīgu kartupeļu biezputru. Iemesls ir pavisam vienkāršs – ja piena produkti būs auksti, tie daudz sliktāk un nevienmērīgāk iesūksies kartupeļos.

Padoms: Ja plāno gatavot kartupeļu biezputru, iepriekš uzsildi nepieciešamos piena produktus vai vismaz izņem tos no ledusskapja jau kādu laiciņu iepriekš un pagaidi, līdz produkti sasnieguši istabas temperatūru.

Biezputras pārkulšana

Mīcot un kuļot kartupeļus, "atbrīvojas" tajos esošā ciete – jo vairāk kartupeļus mīcīsi, jo vairāk tos "iestērķelēsi". Ja pārcentīsies, biezputra iegūs nepatīkamu līmjveida konsistenci un neatgriezeniski cietīs tās garšas īpašības.

Padoms: Gatavojot biezputru mikserī, blenderī vai virtuves kombainā, tu riskē palaist garām īsto apstāšanās brīdi. Tev būs vieglāk kontrolēt tās konsistenci, ja kartupeļu biezputru kulsi "pa vecai modei" - ar putojamo slotiņu vai vismaz rokas blenderi.

P.S. No vakariņām pāri palikušo kartupeļu biezputru vari izmantot dažādu citu ēdienu pagatavošanai.

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Foto: Shutterstock
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'

Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".

Lasīt vairāk

Olas kartupeļu 'ligzdiņā'

Foto: Shutterstock
Olas kartupeļu "ligzdiņā" - sātīgām un gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Foto: Vida Press
Gana pīrāgs jeb
Shepherd's pie
ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!