Foto: Shutterstock
Kaut arī vārīti makaroni ir viens no vienkāršākajiem un vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, reizēm tie sanāk bezgaršīgi un pat vizuāli neglīti. Kādas ir piecas visbiežāk pieļautās kļūdas, kas sabojā vārītos makaronus?

Nav izvēlēti pareizās formas makaroni

Makaronu jeb pastas 100 un 1 veids netiek ražots tikai tāpat vien. Gandrīz katrai makaronu formai ir savs vislabākais pielietojums un ne vienmēr tie ir aizstājami ar cita veida makaroniem. Ja tev nav mājās receptē ieteiktās formas makaroni, tad piemeklē pēc iespējas līdzīgākas formas makaronus. Vieglāk makaronus būs izvēlēties, ja tos iedalīsi grupās, piemēram, lieli, cauruļveida makaroni, nelieli, cauruļveida makaroni, spirālveida makaroni, spageti, plati un gari makaroni, utt. Un, ja ir jāaizvieto makaroni, izvēlies kādus līdzīgus no tās grupas, kurai pieder ieteiktie makaroni.

Akla sekošana uz paciņas norādītajam vārīšanas laikam

Laiks, kas norādīts uz paciņas, ir domāts kā aptuvena norāde nevis akmenī cirsts likums. Ļoti reti varētu būt gadījumi, ka makaroni ir pārvārīti pārāk mīksti, ja seko norādītajam laikam. Biežāk makaroni varētu būt nedaudz par cietiem. Tas nebūt nenozīmē, ka ražotāji nezina, cik ilgi jāvāra viņu makaroni.

Gatavošanās laiku ietekmē vairāki faktori. Cik liels ir katls, cik daudz katlā ir ūdens, cik intensīva uguns tiek izmantota, kā arī, cik ātri ūdens atkal sāk vārīties pēc makaronu iebēršanas. Lai tu būtu droša, vai makaroni ir patiešām gatavi, īsi pirms norādītā laika izvelc ar dakšiņu vienu makaronu vai nelielu makarona gabaliņu un pagaršo to. Tā tu varēsi noteikt, vai makaroni ir jāvāra īsāku brīdi, kā norādīts uz paciņas, vai norādītais laiks būs korekts, vai arī tas būtu jāpagarina. Tikai atceries, tu vienmēr vari paturpināt vēl nedaudz vārīt makaronus, bet tu neko nevarēsi izdarīt, ja makaroni būs pārvārīti.

Pārāk ilgi vārīti makaroni

Makaronus vienmēr vāri viegli cietus - al dente - tādus, kas viegli jākož. Pārāk mīksti, putrā sagājuši makaroni ir ne tikai neglīti, bet arī bezgaršīgi un ūdeņaini. Ja makaroni tiks pēc tam likti cepeškrāsnī un cepti ar kādu mitru mērci vismaz kādas 10 minūtes, tad vari atļauties tos vārīt vēl stingrākus, jo makaroni turpinās uzsūkt mērces šķidrumu un kļūt arvien mīkstāki.

Ūdenim piebērts pārāk maz sāls

Tā ir viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām. Vārīšanas brīdis ir vienīgais brīdis, kura laikā makaroni uzņem sāli. Lai makaroni būtu viegli sāļi, ūdenim jābūt daudz sāļākam. Neuztraucies par sāļo ūdeni, tas tā kā tā tiks izliets laukā.

Visa makaronu ūdens izliešana laukā

Kad tu nokās makaronus, neizlej visu ūdeni izlietnē. Makaronu ūdens var būt ļoti noderīgs! Varbūt tev to arī nevajadzēs, bet reizēm mērcei nepieciešams pievienot nedaudz ūdens, lai tā būtu šķidrāka. Tādās reizēs ļoti noder saglabātais makaronu ūdens, jo tas mērci padarīs mīkstāku, zīdaināku un saderīgāku ar makaroniem. Mērces sāļumu pārbaudi pašās beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!