Foto: Shutterstock
Pašu gatavots ēdiens vienmēr būs labākā izvēle pusdienām darbā, jo tādā veidā varam būt pārliecināti par to, ko ēdam, turklāt, šāds risinājums būs draudzīgāks mūsu naudas maciņam. Ja darbā nav iespēja pagatavot siltu ēdienu vai uzsildīt līdzi paņemto, tad salāti būs labākā izvēle apetītes remdināšanai. Salātu uzglabāšana burciņā ir ļoti praktisks risinājums, jo tajā var ietilpināt pietiekami daudz sastāvdaļas un tās nesamaisīsies tā kā parastajās pusdienu karbās.

Kādas sastāvdaļas izvēlēties?

Tas ir tikai mīts, ka no salātiem nevar paēst. Patiesībā paēst var ļoti labi, turklāt, ieguvums no pašu gatavotiem salātiem būs daudz lielāks, nekā tad, ja apēdīsi miltos panētu karbonādi ar kartupeļiem. Lai salāti būtu sātīgi un uzturvērtībām bagāti, ir jāievēro dažādība produktu izvēlē un jāļaujas garšu eksperimentiem, tad arī rezultāts būs patīkams un baudāms.

Par salātu pamata sastāvdaļu vari izmantot kuskusu, bulguru, rīsus, pastu, grūbas, pupiņas, turku zirņus un virkni citus apetīti remdinošus produktus, kas ir ne tikai vērtīgi, bet arī ļoti garšīgi. Kad esi izvēlējies salātu galveno un sātīgāko sastāvdaļu, izvēlies vēl kādu dominējošo produktu – tā var būt vistas fileja, vārīts šķiņķis, tuncis, tvaicēts lasis, giross, garneles u.c. gardumi.

Ne mazāk sātīgas pusdienas padarīs siers, olas, sēnes un rieksti, kas lieliski piestāvēs jebkuram pamatproduktam. Ja gatavo veģetārus salātus, tad kāds piena produkts ir teju vai nepieciešamība, lai salāti piešķirtu sāta sajūtu, tāpēc izvēlies savu iecienītāko produktu no plašā klāsta – mocarellu, fetu, grilsieru vai kādu cieto sieru.

Neatņemama salātu sastāvdaļa ir dārzeņi, turklāt ar to daudzumu nekad nevar pārspīlēt. Arī dārzeņu piedāvājumā nav jābūt konservatīvam – ierastos tomātus, gurķus un papriku vari papildināt ar cukini, avokado, puraviem, redīsiem, kāpostiem, bietēm, ziedkāpostiem, baklažāniem, sīpoliem un citiem dārzeņiem, kas vien šķiet atbilstoši kopējai garšu buķetei. Dažkārt dārzeņu garšu lieliski spēj izcelt kāds auglis, piemēram, bumbieris, melone vai granātābols, tāpēc ļaujies eksperimentiem arī ar augļu izvēli salātu gatavošanā.

Lai salāti būtu veselīgāki un pavasara gaidu laikam atbilstošāki, noteikti papildini burciņas saturu arī ar lapu salātiem – rukolu, spinātiem, ledus salātiem, romiešu salātiem, ķīnas kāpostu, biešu lapiņām vai jau gatavo salātu maisījumu. Uzņemto vitamīnu deva būs vēl vērtīgāka, ja salātus papildināsi ar diedzētiem graudiem vai zaļumiem – kreses salātiem, brokoļu dīgstiem, lokiem, dillēm un citiem pavasarīgiem zaļumiem.

Secība sastāvdaļām

Ja vēlies, lai līdzi paņemtie salāti būtu tikpat gardi, kā tikko mājās gatavoti, ir jāievēro vairākas svarīgas nianses, kas ietekmē to garšu. Burciņas apakšā vienmēr jāpilda šķidrākās sastāvdaļas, tātad mērcei jābūt pirmajai, ja vien neesi izvēlējies to pildīt atsevišķā traukā. Pēc tam, kad mērce ir iepildīta, nākamajā kārtā vari likt sulīgākos dārzeņus – tomātus, gurķus un papriku, kas nezaudēs garšu saskarsmē ar mērci. Ja  virs mērces ieliksi kuskusu vai kādu citu graudaugu, tad tie jau pēc pāris stundu mērcēšanās kļūs nebaudāmi. 

Pēc sulīgākajiem dārzeņiem, kā nākamās kārtas vari izmantot pārējo dārzeņu pildīšanai, taču arī tad, ja tie ir vairāki, liec tos pa atsevišķām kārtām, nesamaisot kopā. Ja salātiem tiek izmantots siers, gaļa vai kāds zivs produkts, tad arī tas ir jāliek virs dārzeņiem. Dārzeņu un pārējo produktu kārtas jānoslēdz ar lapu salātiem, lai netiktu sabojāti produkti, kam nav jānonāk mitrumā. 

Burciņas noslēdzošajā kārtā liec izvēlēto salātu pamatproduktu – pastu, turku zirņus, kuskusu, bulguru vai citu izvēlēto produktu. Ja salātus papildini ar riekstiem, graudiem vai svaigiem zaļumiem, tad tos vari likt pašus pēdējos, zem vāciņa.

Mērces

Salātu mērce ir kā punktiņš uz ''i'' un visbiežāk tieši šī sastāvdaļa ir pati svarīgākā, kas veido salātu kopējo garšas iespaidu. Vienalga, vai mērce tiktu gatavota no olīveļļas un citrona, vai arī no jogurta - jo svaigāka tā būs, jo gardāki būs salāti. Un kas nav mazsvarīgi – salāti pilnībā zaudēs savu garšu, ja tos sajauksi ar mērci uzreiz, nevis brīdi pirms ēšanas. Ja ir iespēja, ielej mērci atsevišķā trauciņā, bet, ja nevēlies izmantot vairākus traukus, tad iepildi to burciņas pašā apakšā un ievēro secību pareizai salātu izkārtošanai.

Mērce var būt arī pesto, grieķu jogurts, kas sajaukts ar sinepēm, citronu sulu un garšvielām, balzamiko etiķis vai balzamiko glazūra – izvēlies to mērci, kas būs vispiemērotākā tevis izvēlētiem salātiem.

Pasniegšana

Salātu pasniegšana burciņā nebūt nenozīmē to, ka tie arī jāēd no burciņas. Tas būtu ļoti nepraktiski, jo sastāvdaļas nav samaisītas, turklāt, burciņa kalpo kā salātu uzglabāšanas trauks. Ja salāti ir jau iepriekš samaisīti un tos nav paredzēts papildināt ar mērci, tad tos, protams, var ēst arī no burciņas. Ja salāti burciņā ir ielikti pa kārtām, būs nepieciešams dziļāks šķīvis vai bļodiņa, kur tos pirms pasniegšanas samaisīt.

Tunča salāti ar pupiņām

Foto: mosfood
Ja ledusskapī ir koncervēts tuncis un pupiņas, vakariņas gatavas piecās minūtēs!

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock
Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem

Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru - īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar avokado un laimu

Foto: Shutterstock
Pupiņu salāti ar avokado - iepriecinās jebkuru kompāniju gan svētkos, gan ikdienā.

Lasīt vairāk

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni

Foto: Shutterstock
Eksotiskie garneļu salāti ar meloni un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām

Foto: Shutterstock
Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar tunci, zaļajām pupiņām un kartupeļiem

Foto: mosfood

Salāti ar tunci, vārītiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem - ātrām vakariņām vai pusdienām. Gatavi 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.

Lasīt vairāk

Gliemežvāku makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem

Foto: Vida Press
Vienkārša, dekoratīva un svaigi garda ideja launagam vai vieglām vakariņām - gliemežvāku formas makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem. Labi garšo gan vēl silti, gan arī atdzisuši.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!