Foto: Shutterstock
Kvalitatīvs buljons ir pavārmākslas pamatu pamats - to vari pasniegt gan kā pastāvīgu ēdienu ar dažādām piedevām, gan izmantot kā bāzi mērcēm, zupām un citiem ēdieniem. Buljona gatavošana ir visai vienkāršs, tomēr arī samērā laikietilpīgs "pasākums", tādēļ iesakām vienā reizē pagatavot lielāku daudzumu - tad varēsi to safasēt mazāka tilpuma trauciņos, uzglabāt saldētavā un atsaldēt, izmantojot pēc nepieciešamības. Lasi tālāk un uzzini vērtīgus padomus, lai buljons vienmēr izdotos nevainojams.

Dzidros buljonus var pasniegt ar dažādām piedevām - grauzdiņiem, pīrādziņiem, u.c. Bez tam dzidrajos buljonos var likt atsevišķi tvaicētus dārzeņus, rīsus, pastu, klimpas, strēmelēs sagrieztu omleti.

Kā gatavot buljonu?

Dzidro gaļas buljonu iegūst no svaigas gaļas vai kauliem – tos sadala, liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra, noputo un turpina vārīt uz ļoti mazas uguns. Pannā bez taukvielām apcep dažādas garšsaknes – sīpolus, burkānus, selerijas, pētersīļus, un pievieno buljonam. Liellopa gaļas buljonu vāra 4-6 stundas, jēra, cūkas, vistas, tītara – 2-3 stundas. Garšvielas (piparus, lauru lapu) un sāli pievieno vārīšanās beigās.

Zivju buljonu gatavo no svaigu zivju atgriezumiem (galvām, astēm, asakām) vai arī no kaltētām, kūpinātām zivīm.

Dārzeņu buljona gatavošana neaizņems vairāk kā stundu. Dārzeņu buljonam vari izmantot burkānus, sīpolus, selerijas sakni, pētersīļus, puravus, dažādus zaļumus, tomātus un citus sezonā pieejamos dārzeņus un garšaugus. Tos kārtīgi nomazgā, griež palielos gabalos, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra apmēram vienu stundu. Gatavošanas beigās pievieno sāli un garšvielas.
Gatavu buljonu izkāš caur smalku sietu vai marli.

Putot vai neputot?

Putas ir ūdenī vai sālsūdenī šķīstošās olbaltumvielas. Tās ir ēdamas un nenodara kaitējumu cilvēka veselībai, tādēļ, ja putas netraucē, tās var arī nenosmelt. Bet, tā kā vispirms ēdienu baudām ar acīm, gribas, lai buljons tomēr būtu dzidrs, jo, gaļu ilgstoši vārot, sākumā pacēlušās putu pārslas atkal sadalās sīkās daļiņās un saduļķo virumu.

Kā dzidrināt buljonu?

Ja vēlas, gaļas buljonu vari dzidrināt. Izvārītu atdzesē to, pievieno saputotus olu baltumus (uz litru šķidruma vajag aptuveni trīs olu baltumus) un uzvāra. Samazina liesmu un lēni vāra aptuveni pusstundu. Olbaltums sarecot kā magnēts pievelk buljona biezumus un taukus, paceļot tos virspusē. Atdzesē, nosmeļ biezumus un izkāš caur marli. Var izlīdzēties arī ar olu čaumalām - tad "darbosies" tur palikušais baltums, taču šis variants būs mazāk efektīvs.

Ir arī vēl kāds buljona dzidrināšanas paņēmiens: samaļ liesu gaļu, pārlej ar aukstu ūdeni (uz 100 g gaļas ņem aptuveni 150 g ūdens), samaisa un liek ledusskapī uz 1-2 stundām. Tad masai pievieno sakultu olu, sāli un labi samaisa. Šo dzidrinātāju pievieno buljonam un vāra uz lēnas liesmas 25-30 minūtes, tad buljonu nostādina uz izkāš.

Zivju buljonu dzidrina vai nu ar saputotu olbaltumu, vai ar saberztiem presētajiem ikriem. Dzidrinot buljonu ar ikriem, tas ne tikai kļūs dzidrs, bet arī aromātisks: izkāstam buljonam pievieno saberztus un ar ūdeni sajauktus ikrus (uz 100g ikru 400g ūdens) un sāli. Samaisa un uz mazas liesmas vāra 20-30 minūtes. Tad buljonu nostādina un izkāš.

Kā attaukot buljonu?

Gaļas buljonam ieteicams ik pa laikam nosmelt taukus, jo ilgi vārot tauki sadalās un buljons iegūst tauku piegaršu.

Ja vēlies, lai buljons būtu liess, atdzesē to un ieliec ledusskapī uz pāris stundām – tad varēsi viegli noņemt sacietējušos taukus.

Dzidrā zupa ar ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock
Dzidrā zupa ar ziedkāpostiem, zaļajiem zirnīšiem un pētersīļa sakni.

Lasīt vairāk

Zivju buljons

Labs zivju buljons - tā ir māksla!

Lasīt vairāk

Dzidrais liellopa buljons ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Dzidrais liellopa buljons ar dārzeņiem - viegla ikdienas zupa.

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Foto: Shutterstock
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Dzidrais buljons ar klimpām vai pašgatavotu pastu

Foto: Shutterstock
Dzidrais buljons ar klimpām vai mājās gatavotu pastu gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinošs miso buljons

Foto: Shutterstock
Šis spēcinošais un ātri pagatavojamais miso buljons būs īsts glābiņš dienās, kad jūties pārāk slikti, lai saņemtos tādam varoņdarbam kā zupas vārīšana. Miso pastas, ingvera, ķiploka un lociņu zaļās enerģijas kombinācija tiešām spēj darīt brīnumus - jau pēc vienas tasītes tu jutīsies stipri vien labāk.

Lasīt vairāk

Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām

Foto: Shutterstock
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!