Foto: Shutterstock
Saulaino hurmas augļu parādīšanās veikalu plauktos liecina par ziemas un svētku sezonas tuvošanos, jo, atšķirībā no citiem augļiem, kas pieejami visu gadu, hurmai ir izteikti sezonāls raksturs. Tā tiek novākta jau oktobrī, bet hurmas sezona ilgst tikai līdz februārim, tādēļ izbaudi to, pagatavojot kādu no mūsu piedāvātajām receptēm.

Ja gadījies iekosties vēl negatavā hurmā, šis "piedzīvojums" noteikti ir palicis atmiņā, jo negatavi hurmas augļi ir nebaudāmi - to garša ir sīva un savelk muti čokurā. Tādēļ pērc to tikai gatavu vai arī nogatavini mājās, izmantojot kādu no šiem paņēmieniem:

Ieliec hurmu vienā maisā vai traukā ar āboliem, banāniem, tomātiem vai bumbieriem. Tie izdala etilēna gāzi, kas palīdzēs hurmai nogatavoties

Paturi hurmu 10-12 stundas siltā ūdenī 30-40 grādu temperatūrā.

Sasaldē augļus vismaz uz 4 stundām. Sasaldētās šūnas bojājas un tiek atbrīvots etilēns, kas nogatavina augļus. Pielietojot šo metodi, jāņem vērā, ka atkausēta hurma būs ļoti mīksta un būs ātri jāapēd.

Kad hurma ir veiksmīgi nogatavināta, vari to izmantot visdažādākajos veidos. No tās vari pagatavot brīnumgardus desertus, bet tikpat labi hurmas maigi saldā garša iederēsies salātos un gaļas ēdienos.

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Kārtainās maizītes ar hurmu un biezpiena krēmu

Foto: Shutterstock

Gardas kārtainās maizītes ar hurmu un biezpiena krēmu.

Lasīt vairāk

Hurmas ievārījums

Foto: iStock

Klāt īstais brīdis, kad vārīt hurmas ievārījumu, lai "oranžo brīnumu" varētu baudīt līdz pat pavasarim, kad hurmas sezona jau sen būs noslēgusies!

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.

Lasīt vairāk

Rudenīgi hurmas salāti ar kazas sieru un mandelēm

Foto: Shutterstock

Šie atsvaidzinošie salāti ir lielisks veids, kā visā krāšņumā izbaudīt saulainās un sulīgās hurmas sezonu. Salāti ir pagatavojami pāris minūšu laikā un neliks vilties pat visizsmalcinātākajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Gardais un gaisīgais hurmas krēms

Foto: Shutterstock

Ziema ir īstais laiks, kad baudīt hurmu! Izmēģini gardo hurmas desertu - krēmu ar olbaltumu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!