Foto: Shutterstock
Šie ēdieni un produkti ir nepelnīti iekļauti dietologu "melnajā sarakstā" un pasludināti par figūrai kaitīgiem, bet izrādās, ka tos tomēr reizi pa reizei drīkst iekļaut ēdienkartē – protams, ja vien zini, kā to izdarīt pareizi un nekaitējot savai labajai formai.

Pica

Foto: Shutterstock

Ir divi picas pagatavošanas paņēmieni: neveselīgais – pildījumā izmantojot lielu daudzumu piparotas salami desas un citu gaļas produktu. Un veselīgais – ar dārzeņiem. Tikai jāņem vērā, ka viena dārzeņu picas šķēle satur 285 kalorijas. Papildinot to ar svaigiem dārzeņu salātiem un kādu augli, iegūsi pilnvērtīgu pusdienu maltīti. Turklāt šāds produktu salikums ļaus tev uzņemt 20% no dienā ieteicamās kalcija devas (pateicoties sieram) un pieklājīgu olbaltumvielu daudzumu. Bet tā kā pica satur lielu piesātināto tauku daudzumu ( šķēle - aptuveni 5 g) un sāls, pietiks, ja mielosies ar to reizi nedēļā.

Saldējums

Kas ir veselīgāks – saldēts jogurts vai saldējums? Izrādās, kaloriju skaita ziņā šie produkti ir līdzvērtīgi, atšķiras tikai kaloriju avots. Piemēram, 0,5 glāze saldēta jogurta satur 114 kalorijas, bet tāds pats daudzums vaniļas saldējuma – 137 kalorijas. Atšķiras tikai tauku un cukura saturs abos produktos: saldējums savas kalorijas var "norakstīt" uz tauku, bet jogurts – uz cukura "rēķina".

Padoms: ja vēlies panašķēties, izvēlies jebkuru no šiem produktiem, bet tikai pusi porcijas, un nekādā gadījumā necenties to "uzlabot" ar ievārījumu, šokolādes skaidiņām vai citiem ierastajiem papildinājumiem. Vēl labāka izvēle ir saldēta augļu sula vai sorbets.

Kartupeļi

Foto: Shutterstock

Šis ar cieti bagātais dārzenis nepelnīti tiek uzskatīts par neveselīgu. Bet viss tikai tāpēc, ka parasti to ēdam neveselīgi pagatavotu – ceptu lielā eļļas daudzumā, kartupeļu biezputrā ar saldo krējumu vai vārītā veidā, papildinot ar gaļas mērci vai karbonādes šķēli. Patiesībā kartupelis satur lielu daudzumu vērtīgu uzturvielu, piemēram, C vitamīnu ( 200 g kartupeļu satur 70% dienā ieteicamās normas), kāliju ( 25% no normas) un magniju ( 10%).

Vārīti kartupeļi, ja tos papildināsi ar svaigiem dārzeņu salātiem, palīdzēs stabilizēt asinsspiedienu un mazinās vēdera pūšanos. Vidēja lieluma kartupelis satur 160 kalorijas, tādēļ labāk baudi tos vārītā vai tvaicētā veidā.

Šokolāde

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi pētījumi pierāda šokolādes veselīgo ietekmi uz organismu. Tā ir pārbagāta ar flavonīdiem un antioksidantiem, kas pasargā šūnas no bojājumiem un stiprina imunitāti. Vēl vairāk – ir apstiprināts, ka ik dienu nobaudot nelielu daudzumu šokolādes (28 grami šī produkta satur 150 kalorijas), normalizējas svars un mazinās risks iedzīvoties liekos kilogramos pēc citu kalorijām bagātu desertu baudīšanas. Domājot par savu veselību, vienmēr izvēlies tumšo šokolādi, kuras kakao saturs ir ne mazāks kā 65%.

Kapučino

Foto: Shutterstock

Gardie kafijas dzērieni, pateicoties tiem pievienotajam saldajam krējumam, sīrupiem un saldējumam, bieži vien satur lielu daudzumu lieku kaloriju. Bet kapučino ir izņēmums, jo putots piens ir gaisīgs - šādi tu dzērienam pievieno mazāku tā daudzumu, tādēļ tase kapučino ( 330 g) satur tikai 110 kalorijas. Bonusā tu iegūsi arī 6 gramus piena olbaltumvielu. Droši iekļauj kapučino savā ikdienā baudāmo dzērienu sarakstā, - tiesa gan, tikai tādā gadījumā, ja nepievienosi tam cukuru.

Krēmsiers

Foto: Shutterstock

Lai gan krēmsieram mēs diemžēl nevaram piešķirt "Oskaru" par ieguldījumu veselīga dzīvesveida propagandā, tas tomēr nav gluži peļama brokastu izvēle – it īpaši, ja salīdzinām šo produktu ar sviestu vai margarīnu. Sviests satur vismaz divreiz vairāk tauku un kaloriju. Gatavojot maizītes, izvēlies liesāko iespējamo krēmsiera veidu (daudzi ražotāji piedāvā šī produkta "light" versijas) un smērē to iespējami plānākā kārtiņā.

Vafeles

Foto: Shutterstock

Izrādās, beļģu vafeles satur vairāk kaloriju nekā mūsu tik iecienītās pankūkas. Bet pankūku problēma ir tā, ka parasti tās baudām lielos daudzumos, turklāt papildinātas ar dažnedažādiem "grēcīgiem" pildījumiem. Šī iemesla dēļ viena kraukšķīga vafele būs labāka izvēle, tikai atceries, ka tā satur 350 – 400 kalorijas. Un, protams, izvairies no bagātīgiem pildījumiem un lieka cukura pievienošanas - labāk kā papildinājumu vafelēm izvēlies gardus svaigu augļu salātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!