Foto: Shutterstock

Tiem, kuri seko līdzi ēdienu gatavošanas tendencēm dažādos sociālajos tīklos, zinās, ka ik pa laikam uzliesmo kāda tendence, kuru ik dienas tad arī nākas redzēt visur – Pinterest, Instagram un pat uz Facebook "sienas". Viens šāds ēdiens, kas šķiet, ir uz palikšanu veselīgo maltīšu gatavotāju un baudītāju vidū, ir smoothie bowls jeb smūtiju bļodiņas. Jau esam pazīstami ar blendētajiem kokteiļiem smūtijiem, kurus lej garās glāzēs un kāri bauda dzerot. Bļodiņas, izrādās, ir nākamā pakāpe.

"Pati vēl nesen īsti neredzēju jēgu liet smūtiju bļodā, bet, kad sāku to darīt, bļodu vairs negribas atpakaļ pret glāzi mainīt," par savu pieķeršanos smūtiju bļodām stāsta fotogrāfe un vegāniskā uztura piekritēja Laine Rūdolfa. Bet veselīgā dzīvesveida bloga autores Annija un Anna no Keepitsimpleandfit.com stāsta, ka smūtijs bļodiņā vairs nav tikai kārtējā ēdienreize, jo tas, kā tiek izkārtotas maltītes krāsas un noformējums līdzinās filigrāni izstrādātam mākslasdarbam. To pierāda arī desmitiem tūkstoši attēlu, kas ievietoti sociālajā tīklā Instagram zem mirkļbirkas #smoothiebowl.

Kā gatavot smūtiju bļodiņā?


Kā smūtija bāzi, kuru plānots likt bļodiņā glāzes vietā, parasti izmanto kādu putru, auzu pārslas vai mannu, taču visbiežāk tie ir saldēti augļi un ogas, kas padara smūtija konsistenci daudz biezāku, līdz ar to smūtiju ir ērti ēst ar karoti. Keepitsimpleandfit.com autores iesaka izmantot saldētus banānus, kas maltīti padarīs biezu un tumīgu, piešķirot brokastīm saldāku garšu. Katra paša ziņā tad arī atliek eksperimentēšana, izmantojot dažādus augļus, piemēram, saldētus ābolus, persikus, ananasu, zemenes, plūmes un visu citu, ko sirds kāro. Taču nevajag baidīties arī no zaļākajām sastāvdaļām, jo smūtijs garšīgs sanāks arī no spinātu lapām, kale kāposta, seleriju kātiem un gurķiem.

Ja blenderis ir jaudīgāks, smūtijam var pievienot ledus gabaliņus. Bet smūtiju krēmīgāku padarīs riekstu sviests, svaigs avokado vai proteīna pulveris, piemēram, kaņepju. Vienīgais, ko der ielāgot, tā kā smūtiju ēd ar karoti, pievienotajam šķidrumam – ūdenim, riekstu vai kokosriekstu pienam – ir jābūt proporcionāli mazākā daudzumā, kā taisot dzeramo kokteili. Piena vai ūdens vietā izmanto arī bezpiedevu jogurtus, piemēram, grieķu vai turku.

Bet Laines Rūdolfas iecienītākā smūtija bļodiņā recepte ir ar saldētiem banāniem, datelēm, sojas pienu, mazliet kokosriekstu piena un karoba pulvera. Ar šo recepti viņa arī parāda ciemiņiem, ka vegāni ēdieni var būt garšīgi. Sātīgumam Laine iesaka pievienot riekstus. Taču viņas iecienītākā piedeva ir ziedputekšņi, jo tie ne tikai izskatās lieliski, bet arī ir bagātīgi ar imunitāti spēcinošām vielām.

Krāsu, garšas un tekstūru kombinācijām bļodiņā pagatavotajam smūtijam nav robežu – var pievienot svaigas ogas, sagrieztus augļus, kraukšķīgas brokastu pārslas vai musli. Tāpat, lielisks un veselīgs papildinājums būs aktuālie superprodukti – čia sēklas, godži ogas, ziedputekšņi, kokosriekstu skaidiņas, kakao pupiņas, zīdkoka ogas un daudz kas cits.

Tasty.lv iesaka pagatavot smūtiju bļodiņu no šobrīd tik aktuālā ķirbja – to pirms blendēšanas sasaldē, pēc tam sablendē, pievienojot brūno cukuru vai kādu dabīgo sīrupu, piemēram, agaves, un pēc tam papildina ar svaiga banāna šķēlītēm, riekstiem, ķirbju sēkliņām un citām sastāvdaļām, kas pašam garšo.

Iedvesmai piedāvājam pamēģināt kādu recepti no mūsu krājumiem:

Mango lassi no Pendžābas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Apelsīnu un godži ogu smūtijs

Annija Sauka un Anna Dzene no www.keepitsimpleandfit.com piedāvā gardā apelsīnu supersmūtija recepti. Par tādu to padara godži ogas, kas Ķīnas medicīnā tiek izmantotas jau tūkstošiem gadu un tiek uzskatītas par ogām, kuras pagarina dzīves ilgumu. No minētā produktu daudzumu sanāks 1 litrs dzēriena.

Lasīt vairāk

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!