Foto: Shutterstock

Skaisti apcepti, karamelizēti sīpoli ir lieliska piedeva ne tikai pamatēdieniem ar gaļu un zivīm, bet piešķir arī patīkamu saldumu kartupeļu ēdieniem, sautējumiem, risoto, burgeriem, karstajiem salātiem un citiem ēdieniem. Īpaši gardi tie ir tagad, kad tikko izauguši, svaigi un aromātiski. Lai karamelizētie sīpoli sanāktu perfekti, visa pamatā ir pacietība – tie jācep tik ilgi, līdz būs patiešām mīksti un zeltaini. Kā to paveikt?

Vienai pamatīgai porcijai sīpolu nepieciešamas aptuveni divas ēdamkarotes eļļas vai sviesta, trīs sīpoli, šķipsna sāls un panna ar vāku. Receptes mēdz atšķirties - vēl izteiktākai salduma garšai un efektam mēdz pievienot arī cukuru un medu. Pannu pirms sastāvdaļu ievietošanas tajā kārtīgi uzkarsē, tad izkausē sviestu vai uzkarsē eļļu uz vidējas uguns. Sīpolus ber klāt pēc tam, sagrieztus smalkās ripiņās, apkaisa ar sāli, apmaisa un pannai virsū liek vāku. Svarīgi ir sīpolus no sākuma cept šādi, jo vāks, noslēdzot pannu, palīdz sīpoliem karstumā palikt mīkstākiem un iztvaikot. Vāku patur virsū sīpoliem aptuveni desmit minūtes.

Pēc tam pannas vāku ceļ nost un cep sīpolus, regulāri apmaisot, aptuveni pusstundu uz lēnas uguns. Svarīgākais šajā laikā ir ar lāpstiņu regulāri sīpolus apmaisīt, lai tie nepiedegtu, kā arī vērot, lai plīts liesma nebūtu liela. Asais dārzenis mainīs krāsu pirmajās desmit minūtēs pēc pannas vāka noņemšanas. Pēc tam sīpoli iegūs skaistu karameles krāsas izskatu. Gatavos sīpolus pēc pagatavošanas atstāj atpūsties uz dažām minūtēm, lai pēcāk varētu pievienot maltītei.

Iedvesmojies no Tasty.lv recepšu klāsta un pagatavo sīpolus pēc kādas no šīm gardajām receptēm!

'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.

Lasīt vairāk

Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar bekonu, sīpoliem un lociņiem

Foto: Shutterstock

Šādi sagatavotus kartupeļus var pasniegt grila vakarā pie grilētas gaļas, kopīgi ar kādiem svaigajiem, zaļajiem salātiem vai pasniegt kā uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci

Foto: Shutterstock

Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni alus panējumā

Foto: Shutterstock

Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!