Foto: Shutterstock
Dažādās valstīs baklažānus dēvē dažādos nosaukumos - tā, piemēram, Apvienotajā Karalistē un Francijā tos sauc par "aubergine", bet ASV, Austrālijā un Kanādā par "eggplant" jeb olu augu. Savukārt tulkojumā no itāļu valodas "melanzane" baklažāns nozīmē "trakais ābols". Patiesībā skaisti spīdīgais svešzemnieks nemaz nav dārzenis, bet gan oga (tāpat kā tomāts). Agrāk baklažānu vajāja mīts par tā rūgto garšu, tomēr mūsdienu šķirņu baklažāni nav ne rūgti, ne sīvi, un tiem pirms gatavošanas vairs nav nepieciešama īpaša apstrāde. Turklāt mums ir 13 krāsainas receptes, ko ir vērts izmēģināt.

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock
Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu un paprikas pastēte

Foto: Shutterstock
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix
Baklažānu un tomātu crostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums

Foto: Shutterstock
Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Ratatouille jeb dārzeņu sautējums franču gaumē

Foto: Shutterstock
Ratatouille - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem

Foto: Shutterstock
Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīši ar sieru

Foto: Shutterstock
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Baklažānu krēmzupa

Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Baklažāni rīvmaizē

Foto: Shutterstock
Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums

Foto: Shutterstock
Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!