Foto: Shutterstock
Rabarberi ir visdemokrātiskākā dārza velte pavasarī. To audzēšana neprasa īpašas prasmes un apstākļus un katru gadu var rēķināties ar bagātīgu rabarberu ražu, jo rabarbers izaug līdz pat 5 cm vienas dienas laikā. Gardēži īpaši novērtē šo vienkāršo un paskābo augu, jo kulinārās izmantošanas veidi rabarberam ir bezgalīgi. Ne tikai desertos un konditorejas izstrādājumos, bet arī gaļas marinādēs un mērcēs, dzērienos un ievārījumos.

Visi noteikti atceramies bērnību, kad rabarbers tika ēsts, to vienkārši pamērcējot cukurā, - kraukšķīgs, paskābs un ļoti svaigs! Rabarbers tiešām mīl cukuru, tādēļ visierastāk to baudīt kūkās, kēksos un desertos. Vislabāk sader ar citrusa augļu garšām un vaniļas aromātu. Dēļ sava skābuma rabarbers veido lieliskas gaļas marinādes, kas īpaši aktuāli, atklājot grilēšanas sezonu! Tāpat nevar aizmirst arī garšīgās rabarberu limonādes un pat kvasu.

Trīs padomi rabarberu laikam

Pavisam tievie rabarberu kātiņi nav jāmizo - pietiek, ja noņem dažas garākās mizas plēksnītes.

Ja ienākusies bagātīga rabarberu raža, tos var sagatavot saldēšanai - rabarberu kātus nomizo un blanšē, pārlejot ar vārošu ūdeni uz 45 sekundēm. Tad nolej lieko šķidrumu, atdzesē un kātus sagriež mazākos gabaliņos. Sasaldē. Var uzglabāt līdz pat 3 mēnešiem.

Savītušus rabarberus var "atdzīvināt", kātus vertikāli iemērcot vēsā ūdenī uz aptuveni vienu stundu.

13 rabarberu ēdienu receptes, kas noteikti jāizmēģina

Rabarberu un apelsīnu rulete

Foto: Vida Press
Šī ir īsti pavasarīga biskvīta rulete ar rabarberu un krēmsiera pildījumu. Saldumu mīlētāji noteikti novērtēs šī garduma pagatavošanā ieguldīto laiku un darbu!

Aplūkot recepti

Rabarberu un ingvera kēkss

Foto: Vida Press
Raberberi un ingvers sākumā var šķist neparasta kombinācija, bet noteikti ir vērts pamēģināt! Padoms: ja gatavā mīkla šķiet pabieza, par to neuztraucieties - cepšanas laikā no rabarbera izdalīsies sula un kēkss būs sulīgs.

Aplūkot recepti

Rabarberu ievārījums

Foto: Vida Press
Rabarberu sezona ir klāt! Piedāvājam recepti rabarberu ievārījumam, lai šos pavasara dārgumus sagatavotu uzglabāšanai ziemai. Lieliski derēs uzziešanai uz grauzdētas maizītes vai pīrāgu pildīšanai un desertu gatavošanai.

Aplūkot recepti

Rabarberu pīrāgs ar kraukšķīgu bezē 'cepuri'

Foto: Shutterstock
Šī rabarberu kūka ar bezē virskārtu neprasa daudz pūļu, turklāt būs gards našķis svētkos vai viekārši ikdienā.

Aplūkot recepti

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock
Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Aplūkot recepti

Rabarberu un banānu ievārījums

Vienkārši un ātri pagatavojams rabarberu - banānu ievārījums - drīzai apēšanai.

Aplūkot recepti

Rabarberu sula ziemas krājumiem

Vēsos rudens vakaros par agrās vasaras sauli atgādinās garda rabarberu sula.

Aplūkot recepti

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa grilam vai cepeškrāsnij

Foto: Shutterstock
Marinējot vistas gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks.

Aplūkot recepti

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock
Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Aplūkot recepti

Rabarberu kvass

Foto: Shutterstock
Garda un atspirdzinoša rabarberu kvasa recepte.

Aplūkot recepti

Rabarberu saldējums

Tas laiks ir klāt! Rabarberu laiks! Daudz ātrāk kā pagājušo gadu, kad šajā laikā vēl zemi dažuviet sedza sniegs… Un saldējums siltā jo siltā dienā ir tieši tas, kas vajadzīgs. Saldējums, kas garšo pēc rabarbermaizes, tā manējie šo saldējumu noraksturoja. Laikam tāpēc, ka kanēlis klāt.

Aplūkot recepti

Rabarberu čatnijs

Foto: Privātais arhīvs
Pikantai piedevai gaļas ēdieniem vai sieram - rabarberu čatnijs.

Aplūkot recepti

Karstais Katalonijas krēms ar rabarberu un sarkanvīna kompotu un tonkas pupiņu saldējumu

Foto: DELFI
Lai kļūtu par ekskluzīvā gaisa restorāna "Dinner in the Sky" šefpavāru un ēdienkartes autoru, ir jābūt izcilam pavāram, bet, ja izcils šefpavārs atklāj savu recepti, ikviens var mēģināt pagatavot brīnišķīgu restorāna maltīti arī mājās. Karstā Katalonijas krēma jeb
Crema catalana
recepti piedāvā "Dinner in the Sky" šī gada piedzīvojuma šefpavārs no Latvijas - restorāna "36.līnija" šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Aplūkot recepti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!