Foto: Shutterstock

Tiem, kuri veikalu plauktus izpētījuši, nebūs sveša arī prosa, kvinoja vai bulgurs. Un kur nu vēl kukurūzas putraimi. Virtuves eksperimenti ir pierādījuši, ka debešķīgi gardas putras sanāk arī no amaranta un kuskusa, vajag tikai vārīt. Bet putru garšu var papildināt vai nu atceroties vecmāmiņas metodes, mannai pievienojot arī olu dzeltenumu, kas putru pārvērš saules krāsā, vai arī ļauties veģetāriešu un vegānu virtuves ietekmei, piena vai ūdens vietā izmantojot kokosriekstu pienu, mandeļu pienu, auzu pienu un daudzus citus. Gaidot Putras dienu, kuru visa pasaule atzīmēs 10. oktobrī, esam atlasījuši dažus graudaugu produktus, ar kuriem ir vērts papildināt iecienīto putru klāstu. Daži no tiem jau ir sen pazīstami, citi redzeslokā nonākuši vien pēdējo gadu laikā.

Prosa

Foto: Shutterstock

Viens no nepamatoti piemirstajiem graudaugu produktiem ir prosa. Īpaši svarīga uzturā tā ir tiem, kuri nepanes glutēnu, jo prosas sastāvā tā nav. Tātad, no prosas var pagatavot ne tikai garšīgu biezputru, bet arī, piemēram, plācenīšus ar dārzeņiem, kas saturēs kopā maltīti. Tāpat, prosā ir ļoti daudz folskābes, magnija un fosfora, kā arī šķiedrvielu ziņā prosa neatpaliek no kviešu uzturvērtības.

Kā prosu pagatavot? Prosas graudus ber katliņā, uz vienu glāzi graudaugu lejot aptuveni trīs glāzes ūdens un vāra aptuveni 25 minūtes. Pēc tam ļauj putrai piebriest un ēd. Prosas putru var papildināt ar dažādiem augļiem un ogām, piemēram mellenēm, ananasa gabaliņiem, apelsīniem, žāvētiem augļiem. No garšvielām noteikti ir vērts prosai pievienot kanēli, kā arī papildināt putras bļodiņu ar sēkliņām vai godži ogām.

Kvinoja

Foto: Shutterstock

Ar olbaltumvielām bagātais produkts, kurā ir arī daudz magnija, fosfora un B grupas vitamīnu. Kvinoja jau kādu laiku tiek ierindota veselīgāko produktu sarakstos, un ne velti, jo ar to putras sanāk ne vien garšīgas, bet uzturam vērtīgas. Vienlīdz garšīgas putras sanāks kā no baltās, tā sarkanās un tumšās kvinojas. Vārīšanai jāiegaumē attiecība 1:2 – uz vienu glāzi kvinojas lej divas glāzes šķidruma.

Kvinojas putras būs vēl maigākas un gardākas, ja tiks pagatavotas ar kādu no riekstu pieniem, auzu vai kokosriekstu piena. Mēs iesakām šo recepti. Rudenī kvinoja izcili gardi garšos, ja tai pievienos ābola šķēlītes vai vīģu pusītes. Bet saldumam tai var pievienot medu vai agaves sīrupu, kas reizē arī nekaitēs figūrai. Bet dažādībai, putrai līdzās kvinojai var bērt arī kuskusu un pievienot mannu, tādējādi iegūstot superputru.

Bulgurs

Foto: Shutterstock

Cieto kviešu produkts, kas iecienīts Tuvajos Austrumos un Indijā. Bulgurs garšo vienlīdz labi kā saldajās brokastu putrās, tā sāļajos salātos vakariņās, ja to papildina ar dārzeņiem, gaļu un sieru. Veselīga uztura piekritējiem tas nav svešs, jo bulgurā ir daudz proteīnu, maz tauku, un tas ir šķiedrvielām bagāts. Garšas ziņā tas atgādina riekstus, tāpēc putrai noteikti var pievienot kādu žāvētu augli.

Tā kā bulgurs ir pārstrādāti kvieši, tā vārīšana neaizņems ilgu laiku. Uz glāzi bulgura putrai būs nepieciešamas divarpus glāzes piena (vai ūdens). Putru vāra aptuveni 15 minūtes un pēc tam ļauj uzbriest. Brokastīs tā lieliski garšos ar banānu šķēlītēm un rozīnēm, pa virsu kaisot nedaudz kanēļa un pievienojot medu vai saldu sīrupu. Nevajadzētu arī smādēt svaigās ogas – bulguram derēs kā mellenes, tā dzērvenes un visas citas sezonas ogas. Bet sāļajā variantā to rudenī ir vērts pagatavot ar ķirbja gabaliņiem.

Amarants

Foto: Shutterstock

Vēl viens kvinojai un bulguram pavisam līdzīgs produkts, kuru vērts pagatavot putrā, ir amarants. Tas gan nav uzskatāms par graudaugu, taču amaranta sēkliņas visnotaļ tādam līdzinās. Amarants pie mums atceļo no Dienvidamerikas, Ķīnas un Indijas. Amaranta putraimu sastāvā ir daudz dzelzs, kalcijs, kā arī tas ir vienīgais graudaugs, kas satur C vitamīnu.

Gatavojot putru, uz vienu glāzi amaranta putraimu izmanto divarpus glāzes šķidruma, piemēram, ūdens, piena, kokosriekstu piena un citus veselīgos šķidrumus. Putru vāra aptuveni 30 minūtes, necilājot vāku. Pēc tam ļauj uzbriest un liek klāt piedevas. Tā kā amarantam ir visai specifiska garša, putru noteikti vajag papildināt ar ogām, augļiem, medu, kanēli, sviestu un visu citu, ko sirds kāro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!