Foto: Shutterstock
Blendētie kokteiļi smūtiji ir īstais brokastu dzēriens steidzīgajiem, un tiem, kuri iecienījuši dienu sākt ar pamatīgu vitamīnu bumbu. Reizē arī smūtiji kalpo kā lielisks maltīšu aizstājējs pēc dienām, kad esam apēduši vairāk, kā vajadzīgs. Taču smūtiji ir ne tikai diētu pamats – miksējot dažādas sastāvdaļas, savu smūtiju vari piemērot brokastīm, pirms vai pēc treniņa dzērienam, imunitātes stiprināšanai un kam tik vēl ne!

Ņem vien talkā spēcīgu blenderi, jogurtu, tēju, mandeļu vai citu pienu izvēlies kā šķidruma bāzi, bet smūtija konsistences radīšanai un papildus vitamīniem izvēlies banānus, ābolus, ingveru, ogas, avokado un daudzas citas sastāvdaļas. SuperSkinnyMe.com iesaka ogas un jogurtus pirms izmantošanas blendētajos kokteiļos sasaldēt, bet ja liekas, ka smūtijam trūkst salduma, noteikti nepievieno cukuru – tā vietā izmanto dabīgu medu.

Brokastu smūtiju gatavo no jogurta vai piena, kuram pievienotas zemenes un banāns, kā arī auzu pārslas un mandeles. Visu sablenderē un baudi pa ceļam uz darbu.

Lai atgūtu enerģiju, pagatavo smūtiju no ingvera tējas, āboliem, bumbieriem, spinātiem. Pievieno smūtijam vēl drusciņu medus un laimu. Iegūsi spirdzinošu dzērienu možākai dienai.

Kafijas smūtijs būs lieliska alternatīva ierastajai kafijas krūzei. Lej blenderī nedaudz kafiju, pievieno saldētu vaniļas jogurtu, banānu un kanēli. Visu sablenderējot iegūsi maigu, gardu dzērienu.

Stresa situācijās, lai nomierinātos, dzer uz kumelīšu tējas bāzes veidotu smūtiju. Pievieno vaniļas jogurtu, muskatriekstu, medu, mandeles un banānu. Proporcijas izvēlies pēc tā, kas tev vairāk garšo, taču ievēro – spēcīgās garšas muskatriekstu izmanto vien nedaudz, citādi dzēriens būs nebaudāms.

Imunitātes stiprināšanai, protams, gatavo smūtiju, kas pilns ar C vitamīnu. Tāpēc gatavo smūtiju no mandeļu piena, banāniem, mango, ananasiem, meloni un pāris mandelēm. Šo smūtiju vari dzert teju visos gadalaikos, lai pasargātu sevi no nevēlamas saaukstēšanās.

Ķermeņa attīrīšanai pagatavo smūtiju, kas bagāts ar uzturvielām, antioksidantiem un imunitāti stiprinošām sastāvdaļām. Tāpēc sablendē svaigi spiestu biešu un burkānu sulu kopā ar āboliem, bumbieriem un ingveru. Smūtijam klāt pievieno arī nedaudz citronu sulas.

Labākam miegam pagatavo smūtiju no mandeļu piena, ķiršiem, banāniem, mandeļu sviesta un sezama sēkliņām. Mandeļu sviests ir tāds pats produkts, kā zemesriekstu sviests, un to viegli mājās pagatavot pašam. Viss, kas jādara – mandeles smalki jo smalki jāblendē, līdz tās ieguvušas krēma tekstūru, bez kādām papildus piedevām, jo mandeles pašas par sevi izdala eļļu.

Pirms treniņa smūtiju pagatavo un dzer 30 līdz 60 minūtes pirms fiziskajām aktivitātēm. Smūtijā blendē pienu kopā ar ledu, jogurtu bez piedevām un zemenēm un banānu. Tas neradīs smaguma sajūtu, kā arī organismā viegli pārstrādāsies, tāpēc sportot varēsi ar pilnu atdevi.

Pēc treniņa smūtiju dzer vienu līdz divas stundas pēc fiziskajām aktivitātēm, lai organisms atjaunotos un atgūtu iztērētos spēkus. Smūtijā blendē jogurtu, pienu, banānu, zemesriekstu sviestu un kanēli.

Bet, ja ir vēlme atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem, noteikti izvēlies šo kalorijām nabadzīgo smūtiju. Blendē pienu, kuram pievienots ledus, kopā ar banānu un dažādām ogām, piemēram, avenēm, zemenēm un mellenēm, pievieno nedaudz čia sēklu un proteīna pulveri. Ja no proteīna pulvera vairies, pavisam droši to vari nepievienot savam smūtijam.

Galvenais, ko jāievēro smūtiju gatavošanā – izvēlies tādas sastāvdaļas, kas tev tiešām garšo, lai pilnvērtīgi izbaudītu savu sablendēto kokteili, izdzerot to līdz pēdējai lāsītei!

Bet, ja neieinteresējām ar kādu no piedāvātajām smūtiju recepšu kombinācijām, izvēlies kādu no Tasty.lv recepšu kolekcijas:

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Apelsīnu un godži ogu smūtijs

Annija Sauka un Anna Dzene no www.keepitsimpleandfit.com piedāvā gardā apelsīnu supersmūtija recepti. Par tādu to padara godži ogas, kas Ķīnas medicīnā tiek izmantotas jau tūkstošiem gadu un tiek uzskatītas par ogām, kuras pagarina dzīves ilgumu. No minētā produktu daudzumu sanāks 1 litrs dzēriena.

Lasīt vairāk

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Svaigu ogu un jogurta kokteilis 'Rozā sapnis'

Foto: Shutterstock

Sāc dienu ar spēcinošu vitamīnu devu - pagatavo jogurta kokteili no svaigām vai saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm!

Lasīt vairāk

Dārzeņu kokteilis ar Aloe sulu un kviešu zelmeni rīta mundrumam

Uzmundrinošu kokteili, kurš piešķirs mundrumu un spēku labam dienas sākumam, iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu, piparmētru un zaļumu kokteilis 'Otrā elpa'

Neparasts kokteilis, kas palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Spēcinošais brokastu piena kokteilis ar dzērvenēm un sēklām

Foto: iStock

"Vēlos padalīties ar savu brokastu recepti - ātri,viegli un ļoti garšīgi, kā arī veselīgi tiem, kas grib tievēt vai uzturēt sevi formā," stāsta receptes autore Ivita.

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Svaigi spiestas dārzeņu sulas kokteilis

Svaigi spiesta dārzeņu sula ne tikai stiprinās organismu un atjaunos vitamīnu, kā arī minerālvielu rezerves, bet arī uzlabos pašsajūtu un palīdzēs cīnīties ar nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zaļais enerģijas kokteilis ar kale kāpostu un augļiem

"Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte - veselīgs mundruma kokteilis ar lapu kāpostiem, augļiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!