Foto: Shutterstock
Sparģeļus var sagatavot dažādos veidos: tvaicēt, vārīt, grilēt cept cepeškrāsnī un pat marinēt, bet mazos, jaunos dzinumus var izmantot svaigus salātos. Pareizi sagatavoti, tie ir ļoti gardi, viegli kraukšķīgi un no tiem var kļūt teju atkarīgs. Kā izvēlēties labākos dzinumus, kā tos sagatavot pirms termiskās apstrādes un cik ilgi tos karsēt? Noskaties video un tev nebūs vairs šaubu, kura daļa sparģelim ir ēdama un kura ne tik ļoti.

Labākie sparģeļi

Gardākie sparģeļu dzinumi ir tie, kuru lapiņas ir sakļāvušās, krāsa vienmērīga, bez brūniem plankumiem. Atkarībā no šķirnes, to krāsa var būt ļoti dažāda. Pirms uzsāk sparģeļu gatavošanu, tie ir jānomazgā, pēc tam sparģeļiem atdala šķiedraino, cieto galu, kas nav nemaz tik viegli sakošļājams. Kā zināt, cik liels gals ir jānogriež? Ar vienu roku turi sparģeli pie apakšējā gala, bet ar otru noliec dzinuma galu, līdz tas pats nolūst. Kad dažiem sparģeļiem šādi nolauzti cietie gali, pārējos var apgriezt tik daudz, cik iepriekšējie ir lūzuši. Te būs video pamācība:

Dažiem sparģeļiem joprojām varētu būt pārkoksnējušies kāti, kuru nomizo ar kartupeļu nazīti. Tad sparģeļus var sagatavot atbilstoši izvēlētajai receptei.

Gatavošanas knifiņi

Populārākie veidi ir tvaicēšana, vārīšana un cepšana cepeškrāsnī. Termiskās apstrādes ilgums ir atkarīgs no dzinuma biezuma, un no tā, kad tas ticis novākts. Zaļo sparģeli ir nepieciešams vārīt 3–8 minūtes, balto 10–15 minūtes. Ar nazīti pārbaudi, cik mīksts ir sparģelis. Nepārkarsē! Sparģeļiem ir jābūt mīkstiem, bet vienlaicīgi arī nedaudz kraukšķīgiem. Visbiežāk pavasara zaļajiem sparģeļiem nepieciešamas apmēram 3 minūtes. Ja sparģeļi paredzēti pievienošanai salātiem, tad noskalo tos aukstā ūdenī.

Ja vēlies sparģeļus tvaicēt, uzvāri tvaicējamā katlā nedaudz ūdens, sagriez sparģeļus palielos gabalos, lai tos varētu ielikt tvaicējamā sietā un tvaicē, līdz gatavi. Pārbaudi gatavību jau pēc pirmajām 2 minūtēm. Ja tavs tvaicējamais katls ir pietiekami liels, tvaicē sparģeļus nesagrieztus.

Ja vēlies tos cept cepeškrāsnī. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Sparģeļus negriez un izklāj vienā kārtā uz pannas, apslacini tos ar olīveļļu, pārkaisi ar nedaudz sāls un melnajiem pipariem. Cep, līdz gatavi un sāk brūnēt, apmēram 10 – 12 minūtes. Vari pasniegt, apkaisot ar parmezāna siera skaidiņām un grauzdētām mandeļu skaidiņām.

Ja vēlies tos vārīt, uzvāri katliņā ūdeni. Uz vienu litru ūdens ņem 2 ēdamkarotes sāls, pusi šķēlēs sagrieztu citronu, vienu ēdamkaroti cukura vai medus. Centies sparģeļus ielikt tā, lai gali paliktu virs ūdens apmēram 5 centimetrus, jo dzinumu gali būs gatavi daudz ātrāk nekā kāti. Pasniedz ar kausētu sviestu. Arī šiem padomiem ir pieejam vieda video pamācība:

Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm

Foto: Shutterstock

Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.

Lasīt vairāk

Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci

Foto: Shutterstock

Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.

Lasīt vairāk

No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Svaigie sparģeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Foto: Publicitātes foto

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu

Foto: Publicitātes foto

Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Holandes mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!