Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka olas ir viens no vērtīgākajiem produktiem mūsu ikdienā, turklāt viens no tik retajiem, kas satur D vitamīnu. Tās var izmantot jebkurā maltītē visas dienas garumā, turklāt ir tik daudzi veidi, kā sagatavot olas.

Cieti vārītas olas ir populārs ēdiens ne tikai Lieldienās. Ļoti ērti ir novārīt, piemēram, 6 olas nedēļas sākumā un tās izmantot vairāku dienu garumā. Cieti vārītās olas var ātri pārvērst par pildītajām olām, katru reizi izmantojot atšķirīgas, interesantas piedevas. Ļoti bieži, vēloties iegūt cieti vārītas olas, tās tiek vārītas pārāk ilgi. Tad dzeltenuma ārējā kārta kļūst pelēkzaļa un garša nedaudz atgādina sēru. Piedāvājam dažus vienkāršus padomus, kā pareizi novārīt olas un kā nolobīt grūti lobāmas olas?

Olu vārīšana

Foto: Shutterstock

Ja vēlas cieti vārītas olas ar skaistu, košu dzeltenumu, tad kopējais vārīšanas ilgums nedrīkst būt ilgāks par 15 minūtēm. Liec olas katliņā vienā kārtā un uzlej tik daudz auksta ūdens, lai tas nosegtu olas apmēram 2 cm. Ja olas ir daudz un ļoti cieši viena pie otras, tad ūdeni vajadzēs nedaudz vairāk. Ūdenim var pievienot nedaudz etiķa vai sāls, apmēram tējkaroti, tas aizkavē baltuma iztecēšanu, ja ola pārplīst.

Strauji uzvāra ūdeni, katliņam vāku neliekot. Līdzko tas burbuļo (bet noteikti ūdens jāuzvāra), izslēdz uguni un atstāj katliņu uz karstās plīts, olas turot karstā ūdenī 10 - 12 minūtes, šoreiz katliņam uzliekot vāku. Ja tev ir gāzes plīts, tad olas uz nelielas uguns vāri 1 minūti, pēc tam izslēdz uguni un turi karstā ūdenī ar vāku atlikušās minūtes.

Ņem vērā, ka dažāda lieluma olām mainās arī vārīšanas ilgums. Minētais laiks ir piemērots vidēji lielām olām. Mazām oliņām laiks jāsamazina par apmēram 2 minūtēm, bet ļoti lielām olām jāpalielina par kādām 3 – 5 minūtēm. Vārot olas ar šo metodi, ir ļoti grūti tās pārvārīt un iegūt pelēko dzeltenumu. Arī, ja olas paliks dažas minūtes ilgāk karstajā ūdenī, to dzeltenumi joprojām būs skaisti dzelteni.

Ja nevēlies pilnīgi cietas olas, tad samazini vārīšanas kopējo ilgumu.

  • 3 minūtes - mīksta olas ar viegli sarecējušu baltumu
  • 4 minūtes - mīksts dzeltenums, baltums sarecējis
  • 6 minūtes - mīksts dzeltenums ar cietu baltumu 
  • 10 minūtes - cietas olas, bet joprojām dzeltenums nedaudz krēmīgas 
  • 15 minūtes - pilnībā cietas olas, sauss dzeltenums

Olu lobīšana

Foto: Shutterstock

Pēc vārīšanas olas liek aukstā ūdenī vismaz uz vienu minūti, lai tās būtu vieglāk nolobīt. Daudz vieglāk būs nolobīt vecākas olas nekā svaigas olas. Olas pirms Lieldienām ieteicams nopirkt laicīgi, vismaz nedēļu pirms vārīšanas dienas, bet divas nedēļas pirms vārīšanas būtu vēl labāk. Patiesībā ideāli gludas olas pildīšanai var iegūt tikai no vecākām olām.

Ja olas ir svaigas un tās pēc tam ir paredzētas pildīšanai, tad olas var tvaicēt nevis vārīt. Ielej katliņā nedaudz ūdens un uzvāra. Kad ūdens vārās, virs tā liek tvaicējamā katla sieta daļu ar olām un tvaicē 15 minūtes. Tvaicētas svaigas olas būs vieglāk nolobīt nekā vārītas svaigas olas. Tomēr garantijas nebūs, ka visas olas nolobīsies ideāli.

Nolobīt svaigas olas nav viegli. Ja tomēr esi novārījusi svaigas olas un to čaumala lobās ļoti grūti, olas čaumalu sadauzi smalkās daļiņās, to nelobot. Pēc tam liec olas ūdenī uz kādu pusstundu. Ūdens pa plaisām ielīdīs aiz čaumalas un atvieglos olas lobīšanu.

Vārītu olu glabāšana

Foto: Shutterstock

Olas ledusskapī jāglabā slēgtā konteinerā, jo čaumala laiž cauri gaisu, un olas ļoti viegli uzsūc dažādas ledusskapja smaržas. Arī pildītās olas jāsaliek noslēdzamā traukā, lai būtu pasargātas no citu ēdienu smaržām. Vārītas olas nevajadzētu turēt ledusskapī ilgāk par nedēļu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!