Foto: Shutterstock
Olu biskvīta mīkla ir viena no populārākajām mīklām, cepot vasarīgas kūkas un ruletes. Tā ir ļoti vienkārša un sastāv tikai no trīs sastāvdaļām: olām, cukura un miltiem. Ideāls biskvīts ir maigs, uzpūties un netverami mīksts, ar plānu, gludu garoziņu, vienlaicīgi saturīgs un veido perfektu saderību ar dažādiem krēmiem, ogām un augļiem.

Lai arī biskvīta mīkla ir vienkārša un ātri pagatavojama, tomēr tās sajaukšanā ir savi noslēpumi. Neizdevies biskvīts saplok, veidojas ļoti plāns vai pārcepts biskvīts kļūst sauss. Kādi tad ir biskvīta mīklas jaukšanas noslēpumi?

Pirmkārt, biskvīta kvalitāte ir atbilstoša olu svaigumam un kvalitātei. No lauku sētas olām biskvīts būs daudz garšīgāks nekā no lielfermu vistu olām. Nākamie svarīgie faktori nevainojama biskvīta iegūšanai ir produktu temperatūra, kulšanas ilgums un tā cepšana.

Pamatmīklai var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, vaniļu, kakao, smalcinātus riekstus, magones, rozīnes un citus rotaļīgus krikumiņus. Tos pirms pievienošanas mīklai vispirms sajauc ar miltiem.

Izšķir auksto mīklas jaukšanas metodi un silto jaukšanas metodi. Šoreiz izskatīsim visas aukstās jaukšanas metodes nianses.

Priekšdarbi

Svarīgi, lai visi produkti būtu istabas temperatūrā! Vispirms, pirms uzsāk jaukt mīklu, liek sildīties cepeškrāsni uz 180ºC un sagatavo cepamo formu. Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru vai, ja izmanto pannu ar nepiedegošo klājumu, tā ir uzreiz gatava biskvīta cepšanai. Kad mīkla ir sajaukta, tā nekavējoties jālej cepamajā formā un jāliek krāsnī.

Mīklas sastāvdaļu proporcijas

Lai izceptu vidēja izmēra kūkas apaļo plātni, būs nepieciešamas 8 olas, 8 strīķētas ēdamkarotes ar smalku cukuru un 8 ēdamkarotes ar miltiem (bez kaudzes, bet nestrīķētas, tādējādi miltu ir nedaudz vairāk kā cukura). Var cept vienu biezāku biskvīta plātni un vēlāk atdzisušu (vēlams dzesēt diennakti vai vismaz 8 stundas) griezt horizontāli uz pusēm vai cept katru plātni atsevišķi, ņemot katrai ripai 4 olas un atbilstošu miltu un cukura daudzumu.
Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!