Vēsture
Pašmāju tirgus letes nav iedomājamas bez kāpostiem, un it īpaši - bez skābiem kāpostiem, tas nu ir skaidrs. Te tie ir saldeni, te ar burkāniem un te ar ķimenēm – katrai gaumei. Skābēti kāposti ir ziemas produkts un vasarā tos nevienam pat īsti negribas jo ir daudz svaigu sezonas dārzeņu un augļu, bet aukstajā sezonā skābēti kāposti ir teju neaizvietojama ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa.
Lai arī skābēti kāposti tiek uzskatīti par vācu tradicionālo ēdienu, ir liecības, ka ķīnieši tos lietojuši ikdienas uzturā jau Lielā Ķīnas mūra celtniecības laikā. Ķīnā kāposti tika izgatavoti no sasmalcinātiem kāpostiem, kas raudzēti rīsu vīnā. Eiropa ar tiem iepazinās 1000 gadus vēlāk, pateicoties Čingizhanam.
Mūsdienās skābētie kāposti ir iecienīti Ziemeļeiropā- Vācijā, Polijā, Čehijā, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Arī Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā par kāpostu trūkumu nav jāsūdzas.
Uzturvērtība
Izrādās, ka skābēti kāposti var lepoties ar augstu uzturvērtību. Tie ir bagāti ar vitamīniem - B ,C un K grupas vitamīniem, kā arī kalciju, dzelzi, fosforu, sēru, cinku un citām minerālvielām. Slaidās līnijas ievērotājiem - skābētu kāpostu kaloritāte ir ļoti zema, 25 kilokalorijas 100 gramos produkta. Un tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kas izvada no organisma šlakvielas un toksīnus.
Izmantošana
Kāpostus nereti izmanto dažādās diētās - ja rodas izsalkuma sajūta, droši un bez ierobežojuma var grauzt kāpostus. Šim nolūkam var izmantot arī skābētus kāpostus. Tos noskalot, lai kāposti nebūtu tik skābi, gan nav ieteicams, jo nomazgāsies viss labums. Skābētie kāposti stimulē vielmaiņu un dod ilgstošu sātu. Bet, tā kā skābētiem kāpostiem tiek pievienota arī sāls, ar tiem nebūtu pārāk ieteicams aizrauties tiem, kam ir problēmas ar asinsspiedienu un nosliece uz tūsku.
Kaut parasti skābētos kāpostus izmanto sātīgu sautējumu un zupu pagatavošanai, tos ieliski var izmantot arī salātos. Tradicionāli gan skābētie kāposti tiek aizdarīti ar krējumu, bet lieliska un daudz veselīgāka aizdara alternatīva ir rapšu, kaņepju vai kāda cita augu eļļa.
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem
Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.
Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem
Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.
Džungļu kāposti
Pavasaris nāk, rokas pašas plauktā meklē īstās grāmatas. Šī recepte nāk no Leslijas Kentones "Svaigās enerģijas bībeles", gluži precīza nav, jo pupiņas man nebija, bet pārējās sastāvdaļas gan, tāpēc tapa salāti ar nosaukumu "Džungļu kāposti".
Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē
Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Borščs Kubaņas kazaku gaumē
Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.
Veģetārā kāpostu šnicele
Veģetārās kāpostu šniceles recepti piedāvā "Lido" šefpavāre Ilga Joma.
Kreptīgā skābu kāpostu zupa
Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.
'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē
"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,
Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.
Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize
Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.
Skābie kāposti bavāriešu gaumē
Skābie kāposti bavāriešu gaumē - kārtīgām saimes pusdienām.