Foto: Shutterstock
Gan svaigi, gan skābēti – kāposti ir īsts ziemas produkts, ko vari izmantot daudzos un dažādos veidos, Kāpostu zupas un šķovēti kāposti ir auksto mēnešu "klasika", bet no šiem sulīgajiem un veselīgajiem dārzeņiem iespējams pagatavot arī gardus sacepumus, salātus, sautējumus un pat uzcept maizi. Turklāt, kāpostu ēdieni ir ne vien ļoti garšīgi, bet arī nodrošina to baudītājus ar krietnu vitamīnu un minerālvielu devu. Lasot tālāk, uzzināsi par kāpostiem daudz noderīga un smelsies idejas gardām maltītēm.

Vēsture

Pašmāju tirgus letes nav iedomājamas bez kāpostiem, un it īpaši - bez skābiem kāpostiem, tas nu ir skaidrs. Te tie ir saldeni, te ar burkāniem un te ar ķimenēm – katrai gaumei. Skābēti kāposti ir ziemas produkts un vasarā tos nevienam pat īsti negribas jo ir daudz svaigu sezonas dārzeņu un augļu, bet aukstajā sezonā skābēti kāposti ir teju neaizvietojama ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa.

Lai arī skābēti kāposti tiek uzskatīti par vācu tradicionālo ēdienu, ir liecības, ka ķīnieši tos lietojuši ikdienas uzturā jau Lielā Ķīnas mūra celtniecības laikā. Ķīnā kāposti tika izgatavoti no sasmalcinātiem kāpostiem, kas raudzēti rīsu vīnā. Eiropa ar tiem iepazinās 1000 gadus vēlāk, pateicoties Čingizhanam.

Mūsdienās skābētie kāposti ir iecienīti Ziemeļeiropā- Vācijā, Polijā, Čehijā, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Arī Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā par kāpostu trūkumu nav jāsūdzas.

Uzturvērtība

Izrādās, ka skābēti kāposti var lepoties ar augstu uzturvērtību. Tie ir bagāti ar vitamīniem - B ,C un K grupas vitamīniem, kā arī kalciju, dzelzi, fosforu, sēru, cinku un citām minerālvielām. Slaidās līnijas ievērotājiem - skābētu kāpostu kaloritāte ir ļoti zema, 25 kilokalorijas 100 gramos produkta. Un tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kas izvada no organisma šlakvielas un toksīnus.

Izmantošana

Kāpostus nereti izmanto dažādās diētās - ja rodas izsalkuma sajūta, droši un bez ierobežojuma var grauzt kāpostus. Šim nolūkam var izmantot arī skābētus kāpostus. Tos noskalot, lai kāposti nebūtu tik skābi, gan nav ieteicams, jo nomazgāsies viss labums. Skābētie kāposti stimulē vielmaiņu un dod ilgstošu sātu. Bet, tā kā skābētiem kāpostiem tiek pievienota arī sāls, ar tiem nebūtu pārāk ieteicams aizrauties tiem, kam ir problēmas ar asinsspiedienu un nosliece uz tūsku.

Kaut parasti skābētos kāpostus izmanto sātīgu sautējumu un zupu pagatavošanai, tos ieliski var izmantot arī salātos. Tradicionāli gan skābētie kāposti tiek aizdarīti ar krējumu, bet lieliska un daudz veselīgāka aizdara alternatīva ir rapšu, kaņepju vai kāda cita augu eļļa.

Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem

Foto: Shutterstock


Svaigu kāpostu sacepums ar kartupeļiem un tomātiem - sātīgai un gardai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem

Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.

Lasīt vairāk

Džungļu kāposti

Pavasaris nāk, rokas pašas plauktā meklē īstās grāmatas. Šī recepte nāk no Leslijas Kentones "Svaigās enerģijas bībeles", gluži precīza nav, jo pupiņas man nebija, bet pārējās sastāvdaļas gan, tāpēc tapa salāti ar nosaukumu "Džungļu kāposti".

Lasīt vairāk

Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē

Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Borščs Kubaņas kazaku gaumē

Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.

Lasīt vairāk

Veģetārā kāpostu šnicele

Veģetārās kāpostu šniceles recepti piedāvā "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock


Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē

Foto: Shutterstock


"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,

Lasīt vairāk

Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem

Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize

Foto: Shutterstock


Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.

Lasīt vairāk

Skābie kāposti bavāriešu gaumē

Skābie kāposti bavāriešu gaumē - kārtīgām saimes pusdienām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!