Foto: Shutterstock
Valentīna diena jeb mīlētāju svētki tuvojas vēja spārniem - pretrunīgi vērtētie, tomēr sirsnīgie svētki 14.februārī ir diena, kad mīlētājiem ir ļauts savas jūtas apliecināt pat visnotaļ publiski - atzīties mīlestībā, bildināt, likt mīļotajam justies īpaši jauki, viņu iepriecinot - ja ne ar dārgām dāvanām, tad vismaz ar rūgti saldu šokolādes sirdi.

Šokolāde, starp citu, ir viena no populārākajām Valentīna dienas dāvanām, izpētījuši ēdināšanas uzņēmuma "Lido" darbinieki, apkopojot vairākus interesantus faktus par šo dabisko afrodīziju - vielu, kas pastiprina uzbudinājumu un dzimumtieksmi. Ik gadu 14.februārī visā pasaulē tiek pārdoti aptuveni 27 miljardi kilogramu šokolādes un uzdāvināti 50 miljoni rožu.

Šokolādes pirmsākumus saista ar seno acteku civilizāciju, kuri to uzskatīja par dievu dzērienu. Pastāvēja uzskats, ka šokolāde ir dievu dāvana un tai par godu ticis celts templis ar pieciem stāviem.

Šokolādi uz Eiropu pārveda ceļotājs Kristofers Kolumbs, atgriežoties no Amerikas. Līdz ar šokolādi tika pārvesta arī leģenda par afrodīziju, un šokolāde iemantoja lielu popularitāti aristokrātu vidū – to dāvināja pretējā dzimuma pārstāvjiem, pret kuriem juta simpātijas.

Viduslaikos vakarā pirms Valentīndienas sievietes mēdza ēst šokolādi, lai sapnī redzētu savu nākamo vīru, savukārt 17. gadsimtā ārsti saviem pacientiem, kas cieta salauztas sirds dēļ, mēdza izrakstīt šokolādi.

2011. gada 14. februārī Šveicē tika uzstādīts Ginesa rekords par lielāko šokolādes konstrukciju – 18,35 kvadrātmetros tika izkārtotas 1500 baltās šokolādes un sarkanas krāsas šokolādes (baltā šokolāde ar zemeņu garšu) tāfelītes, uz balta fona veidojot sarkanu uzrakstu "I Love You".

Ik gadu Valentīndienā Džuljetas mājā, Veronā, Itālijā, tiek saņemtas aptuveni 1000 mīlestības vēstules.

Šokolāde palīdz atbrīvot smadzenēs esošos endorfīnus, mazinot stresu un radot prieka un laimes sajūtu;
Sirdi: labvēlīga ietekme uz sirds veselību. Šokolādes ēšana pat par aptuveni trešo daļu var samazināt asinsrites slimību risku, turklāt tiem, kas ikdienā ēd šokolādi, āda nav tik jutīga pret saules iedarbību, izpētījuši zinātnieki.

Kvalitatīvāka ir šokolāde, kurā ir augstāks kakao saturs un mazāks cukura saturs. Tumšā šokolāde satur daudz ogļhidrātus, tādēļ tā ir lielisks enerģijas avots pirms fiziskām aktivitātēm.

Ko pagatavot no šokolādes? Piecas šokolādīgas idejas:

Dievīgais šokolādes kēkss

Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Karaliskā šokolādes kūka bez cepšanas

Variācija par tik iecienīto un gardo šokolādes "desu" jeb "Saldo bruneti", kā to mēdz saukt. Šoreiz - tikai ar cepumiem un kūkas formā! Ja vēlies, papildini ar riekstiem un marmelādi. Starp citu, šādu kūku savās kāzās bija pasūtījis arī princis Viljams.

Lasīt vairāk

Mandarīni šokolādē

Foto: Shutterstock
Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...

Lasīt vairāk

Banāni šokolādē ar mandelēm

Ātri pagatavojams un gards deserts - banāni rūgtajā šokolādē ar mandelēm. Kas gan var būt vienkāršāk un labāk?

Lasīt vairāk

'Laimas' šokolādes fondants ar smiltsērkšķu gēlu

Pazīstamā šefpavāra Raimonda Zommera šokolādes fondanta recepte - šo desertu nule kā baudīja starptautiskās saldumu izstādes "ISM 2014" Ķelnē apmeklētāji, kas viesojās saldumu ražotāja "Laima" stendā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!