Foto: Shutterstock
Pasaulē ir ļoti daudz gardu un kārdinošu ēdienu. Daudzi no tiem kļuvuši patiešām par "Pasaules ēdieniem", kā arī ir ēdieni, kuriem ir milzīga popularitāte kādā ģeogrāfiskā reģionā vai pat kontinentā.

Piedāvājam doties aizraujošā ceļojumā kopā ar Tasty pavārgrāmatas receptēm. Varbūt kāda no tām iekaros arī tavu uzmanību un pagatavotā maltīte draugu un mīļo atzinību. Izbaudi Beļģijas, Austrālijas, Austrijas, Latvijas, Argentīnas, Kanādas, Brazīlijas, Francijas, Anglijas, Gruzijas, Indijas, Indonēzijas, Itālijas, Japānas, Malaizijas, Meksikas, Filipīnu, Portugāles, Ukrainas, Korejas, Spānijas, Krievijas, Amerikas (ASV) un Venecuēlas virtuvi.

Vīnā vārītas mīdijas beļģu gaumē

Foto: Shutterstock

Aromātiska uzkoda, kuru patīkami knibināt, piedzerot aukstu baltvīnu. Turklāt ļoti ātri pagatavojama, īpaši, ja mīdijas ir jau nomazgātas un atbrīvotas no "bārdām".

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar peldošu gaļas pīrāgu austrāliešu gaumē

Austrālijā iecienīta un populāra gaļas zupa ar zirņiem, kuru pasniedzot, tajā tiek ielikts kārtainās mīklas gaļas pīrāgs. Tas peld zupai pa virsu, tādēļ zupa nosaukta par peldošā pīrāga zirņu zupu. Šīs zupas pagatavošanai ir nepieciešams laiks, bet tās vārīšanu var sadalīt arī vairākās dienās. Vienā dienā vārīt buljonu, otrā zirņus.

Lasīt vairāk

Austriešu lepnums - Vīnes šnicele

Foto: Shutterstock

Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Kārtīgs kurzemnieku ēdiens – sklandrauši

Foto: F64

Kurzemnieku nacionālie rauši, gardie rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu, kas nu jau citur pasaulē simbolizē visu Latviju. Man labāk garšo, ja sklandrauši nav saldi un, ja tie, līdzīgi kā gaļas pīrāgi, piesien dūšu.

Lasīt vairāk

Argentīniešu vistas filejas asado

Foto: Shutterstock

Vistas fileja pirms grilēšanas tiek marinēta aromātiskā citrusu marinādē vismaz 4 stundas.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Feidžoada - melno pupu sautējums brazīliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Brazīlijas nacionālajam ēdienam feidžoadai ir daudzas un dažādas versijas, kā jau tas raksturīgs ļoti populāriem nacionāliem ēdieniem. Tomēr tas gandrīz vienmēr tiek gatavots no melnajām pupām un trejādām gaļām - svaigas gaļas, kūpinātas gaļas un sālītas gaļas.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu

Foto: Shutterstock

Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu īpašai svētku maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Tanduri vista indiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Izmantojot Indijas garšvielu tanduri (tandoori) maisījumu, var pagatavot ļoti garšīgu marinādi. Gaļa marinējoties, iegūs skaistu sarkanu krāsu un stilbiņi izskatīsies īpaši apetelīgi.

Lasīt vairāk

'Terang bulan' jeb pildītā pankūka indonēziešu gaumē

Foto: Shutterstock

Terang bulan nozīmē spožais pusmēness. Šis nosaukums pankūkai dots tādēļ, ka to pasniedz pārlocītu uz pusēm kā lielu pusmēnesi. Pankūku cep tikai no vienas puses, bālo pusi noklājot ar pildījumu un aizlokot ciet vai pārgriežot uz pusēm, saliekot abas puses kopā. Pildījumam var izmantot rīvētu sieru, šokolādes skaidiņas, kondensēto pienu ar cukuru, karamelizētus riekstus, citronu krēmu, vārīto krēmu un ievārījumu.

Lasīt vairāk

Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica

Foto: Vida Press

Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļa rīvmaizes garoziņā ar olu un rīsiem - japāņu 'katsudon'

Foto: Shutterstock

Katsudon ir tradicionāls japāņu pusdienu ēdiens - bļodiņa rīsu, olu kultenis un ceptas cūkgaļas gabaliņi. Pirms gatavo cūkgaļu un olu, novāra gatavus vienu krūzi rīsus (pietiks divām porcijām) un noglabā siltus zem segām.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'

Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Lasīt vairāk

'Mole'- pikanta tumšās šokolādes mērce meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

'Mole' ir Meksikas virtuvei raksturīga tumšās šokolādes mērce ar dziļu, izteiksmīgu un piesātinātu garšu, kuru vēl vairāk paspilgtina garšvielas. Šī mērce ir lielisks papildinājums gaļas, it īpaši liellopa gaļas, ēdieniem.

Lasīt vairāk

Adobo mērcē marinēti vistas stilbiņi filipīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Adobo mērce Filipīnās ir ļoti populāra. To izmanto, lai marinētu un pēc tam pannā sutinātu gaļu, zivis, jūras veltes, kā arī dārzeņus. Šoreiz piedāvājam recepti vistu stilbiņiem adobo mērcē.

Lasīt vairāk

Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.

Lasīt vairāk

Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē

Foto: Shutterstock

Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.

Lasīt vairāk

Kimči – marinēti kāposti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Kimči ir pikanti marinēti dārzeņi, kuri Korejā ir tik populāri, ka tos pasniedz katrā ēdienreizē. Marinēti kaposti ir viena no popolārakajām kimči versijām.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Krievu virtuves klasika - pelmeņi

Foto: Shutterstock

Pašu gatavotie pelmeņi šīs dienas vakariņām vai saldētavā, līdz sakārojas.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē

Foto: Vida Press

Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.

Lasīt vairāk

Brilē krēms

Foto: Shutterstock

Brilē krēma vienkāršotu recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs.

Lasīt vairāk

Venecuēlas lepnums - 'pabellon criollo' - flanksteiks, rīsi un melnās pupas

Foto: Shutterstock

Venecuēlā un visā Karību reģionā "pabellon criollo" ir vispopulārākais ēdiens. Tā trīs galvenās sastāvdaļas - sutināts flanksteiks, rīsi un melnās pupas - simbolizē iedzīvotāju trīs dažādās ādas krāsas. Ļoti bieži "pabellon criollo" pasniedz ar ceptiem banāniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!