Foto: Shutterstock

Septembris smaržo pēc spirgta gaisa, dzeltenas saules un svaigiem, sulīgiem āboliem, kas, paukšķinādami vien, krīt no smagajiem ābeļu zariem. Baudot atvasaru, kas, šķiet, atnākusi krietni vien ātrāk, kā gaidīta, mēs apaujam kājās zābakus, paķeram azotē groziņu un dodamies uz mežu – tur mūs gaida ne tikai brangas bekas un dzeltenie gaileņu pudurīši, bet arī smaržīgas meža avenes. Mūsu septembris garšo pēc bumbieriem, brūklenēm un tikko no dobes izrautiem burkāniem. Kā garšo tavs septembris?

"Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktorei Zanei septembris garšo pēc rudens ogām, sēņu krēmzupas un grilētiem dārzeņiem, kas uz grila tiek gatavoti vēl pēdējo reizi, lai atvadītos no tā līdz siltajiem pavasara mēnešiem jau nākamajā gadā.

"Septembris ir dārzeņu mēnesis, joprojām aktuālas dažādas pupiņas un cūku pupas, briest kabači, patisoni, pirmie ķirbji, tiek novākti kartupeļi, iemēģinātas kāpostgalvas un bietes. Bērnības septembris ir ceptas kabaču šķēles, kartupeļu pankūkas, sēņu mērce, ceptas zivis. Mūsmājās vienmēr pēc kartupeļu talkas tika ceptas rīvētu kartupeļu pankūkas un ēstas ar brūkleņu ievārījumu. Septembris ir ābolu un plūmju mēnesis, visdažādāko ābolu kūku, ābolu pankūku mēnesis, un kur tad vēl cepti āboli un plūmes ar medu un riekstiem," savās garšīgajās atmiņās dalās Tasty.lv redaktore Inga, kura atgādina, ka ir sākusies arī pīļu medību sezona – tātad jābauda arī medījuma gaļa.

"Septembris man jau vairākus gadus iesākas ar šampanieti zem ābelēm Kultūras akadēmijā, jo tur ik gadu 1. septembrī tiekamies ar kursa biedriem – kā pirmajā kursā iesākām šādu tradīciju iepazīstoties, tā ik rudeni to kopjam. Uzgraužam pa ābolam, piekožam sieru un baudām šampanieti, kavējoties atmiņās par skolas laiku un apspriežot gada laikā notikušo," par savu priecīgo tradīciju stāsta TūrismaGids.lv un Rutks.lv redaktore Andra.

Andrai ir, ko teikt arī par septembra beigām: "Kad laika apstākļi jau vairs tā nelutina, kā sākumā, brīvdienās mūsu ģimenes vīrieši ķeras pie lielās ēveles, lai baltās, cietās un sulīgās kāpostgalviņas pārtaisītu par ziemas gardumu – skābētiem kāpostiem. Man tie vislabāk smeķē štovēti ar cūkas vai pīles cepeti, kam kraukšķīga un brūna ādiņa."

Tāpēc dodamies mežā ar lielu grozu rokās, kur salikt ne tikai brangās bekas, bērzlapes un baravikas, bet arī pa kādai saujai brūkleņu, no kurām pēc tam izcept garšīgu kūku. Iedvesmai, kāda no 30 receptēm no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas, lai ražas augļus – kartupeļus, kabačus, bumbierus, ābolus un bietes – būtu kur likt, pie reizes liekot vēderam aiz priekiem dancot. Lai garšīgs septembris!

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press

Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Vārītā krēma kūka ar avenēm

Foto: Shutterstock

Grūti iedomāties vēl vasarīgāku kūku, kā groziņu ar vārīto krēmu, kas rotāts ar svaigajām avenēm. Dotais krēma daudzums sanāks, lai piepildītu apmēram 20 cm lielu tartes groziņu. Ja vēlies, vārīto krēmu vari sajaukt ar sakultu putukrējumu, līdz attiecībām 1:1.

Lasīt vairāk

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Piparotā cūkgaļa sinepēs ar kazeņu mērci

Karaliska maltīte - cepeškrāsnī cepta cūkgaļas fileja ar brīnišķīgu kazeņu mērci.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūka ar bumbieriem

Foto: Shutterstock

Krēmīga, bagāta, grēcīgi salda šokolādes kūka, kuras pagatavošanai izmanto šokolādes lazdu krēmu, piemēram, Nutella vai kādu citu līdzīgu. Bumbieri līdzsvaro šokolādes saldumu, turklāt tie izskatās ļoti apetelīgi un atraktīvi. Piemērotākie būs apaļās formas bumbieri.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Šokolādes 'Pavlova' ar medū ceptiem bumbieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte, ar kuras palīdzību pagatavotā 'Pavlova' būs skaista un atgādinās marmora gabaliņu. Bet šokolādes garša, kuru kūkai piešķir kakao, patīkami kontrastēs ar medū apceptajiem bumbieriem.

Lasīt vairāk

Karamelizēti āboli ar riekstiem

Foto: Shutterstock

Gardam našķim - karamelizēti āboli ar riekstiem.

Lasīt vairāk

Plūmju - ingvera čatnijs

Foto: Shutterstock

Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock

"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Grilētas sēnes ar laima spirgtumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.

Lasīt vairāk

Ābolu rožu pīrāgs

Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.

Lasīt vairāk

Plūmju pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Rutku - ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Rutku - ābolu salāti vitamīnu dienas devai.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Tomātu un biešu biezzupa

Foto: Vida Press

Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli. Protams, vislabāk zupa garšo, gatavota no pašu audzētiem tomātiem to sezonā, tomēr arī tagad, kad aiz loga ziema, to var pagatavot - izmantojot savā sulā konservētus tomātus. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Kabači mīklā

Foto: Shutterstock

Kabaču laika klasika - kabači mīklā! Īpaši gardi, ja pasniedz ar tomātu - ķiploku mērcīti.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums

Foto: Shutterstock

Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums - sātīga maltīte arī bez gaļas.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci

Foto: Shutterstock

Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Marinētas sēnes ziemai (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinētas sēnes ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Sālītas sēnes

Foto: Shutterstock

Sālītas sēnes, lai rudeni "pastieptu garumā".

Lasīt vairāk

Kārtainā sviestmaize

Foto: Shutterstock

Ātrajām uzkodām - kārtainā sviestmaize ar sieru un desu.

Lasīt vairāk

Vista sidrā

Foto: Privātais arhīvs

Bija uznākusi iedvesma, kas ļoti labi sakrita ar cienītā vēlmēm pēc vistas. Ja vista, tad vista! Kā lai pagatavo? Šis jautājums bija lieks, jo man uzreiz bija skaidrs - jāpamēģina iekš sidra gatavot. Kāds varbūt ķers pie sirds un teiks - dzeru sidru un piekožu klāt vistu. Bet tā kā es neesmu sidra fans, tad šāda kombinācija bija pilnīgi man pa prātam.

Lasīt vairāk

Ātri ieskābēti kāposti

Foto: Shutterstock

Ātri ieskābēti kāposti - nākamā dienā jau ceļami galdā.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Spageti ķirbis ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Nabaidies no vārda ķirbis un izmēģini sagatavot spageti ķirbi. Kā jau nosaukums norāda, gala rezultātā tiks iegūtas samērā garas ķirbja šķiedras, kas ārēji atgādina spageti. Ķirbis ir daudz veselīgāks par miltu spageti, turklāt to tieši tāpat kā tradicionālo spageti var pasniegt kopā ar visām klasiskajām spageti mērcēm. Piedāvājam ļoti garšīgu spageti ķirbja sagatavošanas veidu ar ķiplokiem un sviestu. Šādi sagatavotu spageti ķirbi var papildināt ar jebkuru mērci vai pasniegt kā pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!