Foto: Shutterstock

Vakarā pēc garas dienas, kad atgriezies mājās, iespējams, ēdiena gatavošana ir pēdējais, par ko gribas domāt, bet ģimenē visi grib ēst un cepti kartupeļi jau sen apnikuši.

Par milzīgu atspaidu ikdienas vakariņu maltītēm var kļūt ēdieni, ko sagatavo brīvdienās, daļu sasaldējot, daļu noglabājot ledusskapī un šādā vakarā tos ātri sasildot. No lielā un dažādā ēdienu klāsta daži ēdieni ir piemērotāki šādai uzglabāšanai un sildīšanai. Kuras ēdienu grupas būtu piemērotākās šādām straujām temperatūras maiņām? Atbild meklē Rodale's OrganicLife autori.

Pupiņu čili

Viens no piemērotākajiem ēdieniem sildīšanai ir pupiņu čili, kas var būt gan ar gaļu, gan veģetārs. Čili ļoti labi glabājas ledusskapī vairākas dienas, tas lieliski panes sildīšanu. Daļu čili var sasaldēt. Čili var ēst vienu pašu vai izmantot kā piedevu vārītiem rīsiem. Mēs iesakām izmēģināt šādu čili recepti.

Sacepums

Sacepumu sagatavo līdz solim, kad tas jāliek cepeškrāsnī. Tas lieliski panes saldēšanu, un vakarā, kad nākamajā dienā vēlas sacepumu cept, to no saldētavas pārliek parastā ledusskapja nodalījumā. Ļoti ērti sagatavot mazās sacepumu porciju panniņas. Ja sacepumam tiek pievienota ola vai kāda krējuma mērce, to pieliek cepšanas dienā. Sacepumu izvēle ir ļoti liela, centies izmantot sezonas dārzeņus un saknes. Varbūt tevi var iekārdināt šis sātīgais veģetārais sacepums.

Lēni sutināta gaļa

Lai arī šī ēdiena gatavošana it kā aizņem laiku, tomēr galveno darbu paveic cepeškrāsns. Sutini gaļu brīvdienā un, kamēr gaļa krāsnī, vari padarīt daudzas citas lietas, ir tikai jāuzliek atgādinājumam taimeris, lai neaizmirstu, ka cepeškrāsnī sutinās gaļa.

Šāda gaļa ir sulīga un garda, un tai parasti ir pietiekami daudz mērces, kas arī paliek pāri. Pēc brīvdienu pusdienām atlikušo gaļu sagriež gabaliņos, liek mērcē un sasaldē. Darbdienas vakarā mērci sasilda un pasniedz ar makaroniem, kartupeļiem vai rīsiem. Piedāvājam izcilu maltās gaļas mērci, kuru var sasaldēt pa porcijām un izmantot ne tikai kā mērci, bet pievienot dažādiem sacepumiem, lazanjai, pildīt paprikā un kabačos.

Zupa

Protams, zupa ir perfekts ēdiens, lai to varētu sildīt un ēst vismaz divas dienas, bet, ja zupa ir palikusi vēl pāri, to var sasaldēt. Pēc tam zupu var izmantot mērču pagatavošanai, to uzsildot un sablendējot, pievienojot krējumu. Pasniedz ar jebkurām ātri pagatavojamām piedevām, kas garšo. Un, protams, buljons, kas jebkuru tavu sautējumu un mērci pārvērtīs par izcilu un gardu maltīti. Izvāri buljonu, recepti vari izlasīt šeit, pagatavo vārīšanas dienā zupu, bet pārējo sasaldē pa porcijām un izmanto pēc vajadzības.

Piedāvājam klasiskus ēdienus tavu darba dienu vakara maltītēm, ēdienus, kas lieliski panes saldēšanu un sildīšanu.

Liellopu gaļas čili

Foto: Vida Press


Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Fasolada – pupiņu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock


Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Desiņu un pupiņu sacepums

Foto: Shutterstock


Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock


Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press


Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock


Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Sutināta liellopu gaļa 'Asiņainās Mērijas' mērcē

Foto: Shutterstock


Šī ēdiena gatavošana aizņem visu dienu, līdz ar to tas būs piemērotāks kādai mierīgai atvaļinājuma dienai, jo, kamēr ēdiens cepeškrāsnī, var apdarīt citus mājas darbus. Lai gan gatavošanas process ir ilgs, tas ir ļoti vienkāršs, jo galveno darbu padara cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Lēni sutināta liellopu gaļa ar klimpām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Šim ēdienam vispiemērotākais būs liellopa šķiņķis, kura pagatavošanai ir nepieciešams laiks un arī šķidrums. Šķiņķi sagriež kumosa lieluma gabaliņos un sutina alū 2,5 - 3 stundas. Kā piedevu tam gatavo nieru tauku klimpas. Tev tas izklausās pārāk traki? Bet tās ir ļoti garšīgas.

Lasīt vairāk

Sautēta liellopa gaļa alus mērcē

Foto: Shutterstock


Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.

Lasīt vairāk

Bagātīgais gaļas sautējums

Foto: Vida Press


Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē

Foto: Shutterstock


Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa

Foto: DELFI


Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!

Lasīt vairāk

Zivs buljonzupa zvejnieku gaumē


Aromātiska un piesātināta, sildoša un neticami garšīga - tāda ir šī zivju zupa zvejnieku gaumē. Izvēlies zivi - raudu, līdaku, mencu vai jebkuru citu, sagatavo sezonas dārzeņus un izbaudi!

Lasīt vairāk

Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar sausmaizīšu klimpām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Karsta un sildoša vistas zupa ar gardu piedevu – maizīšu klimpām jeb frikadelēm. Zupas gatavošana gan prasa pacietību, taču rezultāts ir tā vērts – paša izvārīts, kārtīgs buljons. Ideāli garšos kādā vēsākā rudens dienā pie pusdienu vai vakariņu galda.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!