Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Konservēti tomāti, tāpat kā konservētas pupiņas, kukurūza un citi gardumi, ir viens no tiem produktiem, ko ērti turēt mājās kā rezerves variantu reizēm, kad vakariņu galdā vajag celt ko pietiekami interesantu un apetīti rosinošu.

Protams, konservēti tomāti nebūs gluži tas pats, kas svaigi sārtie dārzeņi, taču gatavošanai aukstajos mēnešos tie ir pat pateicīgāki. Tas tāpēc, ka no iekonservētajiem tomātiem var pagatavot garšas ziņā bagātīgākas zupas un izteiksmīgākas mērces.

Tieši tāpēc Tasty.lv esam apkopojuši 14 garšīgas receptes, kurās likt lietā tomātu bundžu. No tās var pagatavot gardus liellopa vai vistas gaļas sautējumus. Sablendēt rudenīgā krēmzupā vai pievienot neparastajai laša soļankai. Vēlajās brokastīs konservētie tomāti garšos izcili kopā ar cepeškrāsnī ceptām olām. Bet nesteidzīgos vakaros ar tiem var pagatavot tortiljas vai kādu sacepumu, kur pamatā liktas gaisīgas baltmaizes šķēlītes.

Risoto ar tomātiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un konservētu tomātu sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sautējums, kurā lielisku garšu veido ne vien konservētie tomāti un vista, bet arī druska karija pastas, svaigie čili pipari un kurkuma. No čili klātbūtnes šķīvī nevajag baidīties – maltīte nebūs pārmērīgi asa, ja čili tiks pienācīgi iztīrīts no sēkliņām.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lēni apcepta, maiga un mīksta liellopa gaļa gardā sautējumā ar burkāniem, konservētiem tomātiem un nelielu drusciņu sarkanvīna. Pamatīga garšu buķete, ko papildina svaigais timiāns un lauru lapas. Lieliska maltīte kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Pannā cepti konservēti tomāti ar olu un papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti aromātiska maltīte, kuru baudīt kā sātīgas brokastis vai vieglas pusdienas. Pannā apceptie tomāti, sīpoli un paprika vēl jo vairāk izcelsies, ja to baudīs kopā ar centrā iecepto olu. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Kūpināta laša soļanka

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām

Foto: Vida Press

Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Foto: Vida Press

Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!