Foto: Shutterstock

Brokoļi ir ļoti vērtīgs un veselīgs dārzenis, kas tagad, ziemā, kad plosās dažādas slimības, nav tik mazsvarīgi. Tas ir arī košs un uzmundrinošs, ar savu izskatu uz šķīvja vien uzlabojot garastāvokli. Turklāt ikvienam, kurš piedomā pie saviem kilogramiem, ar brokoli vajadzētu būt uz "tu".

Brokoļa nenovērtējamā īpašība, domājot par tiem, kas diendienā rūpējas par to, kas būs uz mūsu šķīvjiem, ir tā īsais sagatavošanas laiks. To noplaucējot sālsūdeni tikai 2 minūtes, var jau iejaukt dažādos salātos un pievienot omletei vai iepildīt kādā pīrāgā, paprikas un baklažānu laiviņā.

Šādi applaucētus brokoļus garšīgumam var pabeigt, ātri apcepinot eļļā, kopā, piemēram, ar tomātiņiem un ķiplociņiem. Siltie salāti vai piedeva pie ceptas gaļas šķēles gatava. Tas kopā aizņems nieka 10 minūtes, ieskaitot to laiku, kas nepieciešams brokoļa sadalīšanai ziedkopās.

Brokoļa kāts arī ir ēdams, tas tikai gatavojas ilgāk nekā ziedkopas, tādēļ piemērots pievienošanai pie zupas vai sautējuma. Kātam var arī nomizot biezo mizu un sablendēt, izmantojot iegūto masu mērcēm. Piemēram, sablendē kātus ar sāli un ķiplokiem, pievieno eļļai ar etiķi un lej pāri salātiem.

Piedāvājam duci ideju koši dzīvespriecīgo brokoļu maltītēm. Lai garšo!

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.

Lasīt vairāk

Superātrie makaroni ar sieru un dārzeņiem – pagatavojami vienā katliņā

Man vienmēr ir paticis izdomāt jaunus veidus, kā pagatavot makaronus ar sieru - esmu gatavojusi makaronu un siera zupu, makaronu un siera kēksiņus, makaronu un siera picu. Un vēl dažādas variācijas. Kaut kā man tas padodas.

Lasīt vairāk

Spageti ar brokoļu pesto un čorizo desas gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs vakariņu ēdiens, kurš garšos ikvienam, arī gaļēdājiem, bet veģetārieši gaļu var nepievienot. Pesto pagatavošanai būs vajadzīgs viens liels brokolis bez cietā kāta. Toties jo vairāk tam lapu, jo pesto būs aromātiskāks. Gaļas sastāvdaļai izmanto gabaliņos sagrieztu jebkuru svaigi gatavoto, jēlo desa, kas tev garšo, vai lielisko čorizo desiņu. Ļoti ērti un ātri desu nelielos gabaliņos, apmēram frikadeles lielumā, var sagriezt ar šķērēm. Ļauj, lai nogrieztie desas gabaliņi uzreiz krīt karstajā pannā.

Lasīt vairāk

Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem

Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!