Foto: Shutterstock

Neapšaubāmi ķirbji ir oranži dzeltenie rudens vēstneši, kas simbolizē lapkriti. Un tagad, kad vasaras beigās uzblīdušās milzu ogas varam sākt baudīt arī virtuvē, ir īstais brīdis, lai pagatavotu ko garšīgu. Tāpat kā ķirbji, tā arī no tiem pagatavotie ēdieni būs dažādi un garšas ziņā atšķirīgi. Pankūkās un mannā putrās visgardākie būs parastie lielie oranžie ķirbji. Bet krēmzupās – sviesta jeb riekstu ķirbji, kuri garšas ziņā ir pat nedaudz maigāki un kam ir riekstu piegarša, par ko liecina arī to nosaukums.

Gatavojot ķirbju zupas, tās papildina ar burkāniem vai āboliem, bet garnē ar drusciņu Filadelfijas siera, ķirbju sēkliņām, grauzdiņu gabaliņiem, balzamiko mērci un pat sviestā apceptām garnelēm. Steidzīgākajos rudens vakaros no ķirbjiem var pagatavot garšīgas pankūkas.

Bet, ja iedvesma tiecas pretī kam apjomīgākam, no ķirbjiem var pagatavot pasakainu risoto vai sāļās plaucētās mīklas smalkmaizītes. Un neaizmirsīsim par krājumiem ziemai – kāda ķirbju zapte, čatnijs vai ķirbji krustnagliņās tikai palīdzēs tikt galā ar ražu.

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Foto: Shutterstock

Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.

Lasīt vairāk

Ķirbju - apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Ķirbju uzputenis

Foto: Shutterstock

Ķirbju uzputenis jāpamēģina, lai saprastu - cik tas ir gardi.

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Sviesta ķirbja un saldās kukurūzas zupa

Foto: Vida Press

Maiga zupa, kurā ir visgardākais ķirbis no visiem, kura garšā ir vieglas riekstu notis. To visu papildina saldā kukurūza, bet muskatrieksts piešķir bagātīgu garšu.

Lasīt vairāk

Cepta ķirbja salāti ar rukolu un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vēl viena ideja, kā pagatavot ķirbi - ātri, sātīgi un veselīgi!

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbju–piena zupa ar mannu

Foto: Shutterstock

Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Risoto ar sviesta ķirbi un papriku

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!