Foto: Shutterstock
Kaut gan itāļus mēdz dēvēt par makaronu ēdājiem, un šim apzīmējumam daļēji gribas piekrist – šinī valstī pasta tiešām ir lielā cieņā, tomēr taisnības labad jāpiebilst, ka itāļu kulinārais mantojums ir viens no garšīgākajiem un daudzveidīgākajiem Eiropā, un varbūt pat visā pasaulē. Pica, lazanja, pesto, ravioli, tiramisu, Boloņas mērce, risoto, 'panna cotta' – tā ir tikai aisberga redzamā daļa, jo katram Itālijas reģionam ir savi tradicionālie ēdieni, kas var būt ļoti atšķirīgi, bet vienmēr – ļoti garšīgi un, kā likums, samērā vienkārši pagatavojami. Ja vēlies iedzīvināt Itālijai raksturīgās garšas un aromātus arī savā virtuvē, pagatavo kādu no mūsu piedāvātajiem 20 itāļu tradicionālajiem ēdieniem,

Pica ar ananasiem

Pica ar ananasiem tikai 20 minūtēs – tik ātri pagatavojama, jo tiek likta lietā gatavā pamatne.

Lasīt vairāk

Itāļu deserts 'Panna Cotta' ar ogu mērci

Itāļu deserts „Panna Cotta” ar ogu mērci garšos gan mazajiem, gan lielajiem.

Lasīt vairāk

Spinātu ravioli

Spinātu ravioli - un mielasts kā īstenā restorānā.

Lasīt vairāk

Brokastu risoto ar bekonu


Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.

Lasīt vairāk

Klasiskā lazanja

Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Tiramisu

Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes - Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Pasta ar Boloņas mērci

Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.

Lasīt vairāk

Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem

Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Ravioli lazanja

Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.

Lasīt vairāk

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock


"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize


Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem

wLazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.

Lasīt vairāk

Panforte ar tumšo šokolādi, pistācijām un vīģēm

Panforte ir ļoti bagātīga un sātīga itāļu Ziemassvētku kūka. Tās sastāvā parasti ir rieksti, mandeles, medus, šokolāde, kaltēti augļi un garšvielas.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

'Gnocci' jeb kartupeļu klimpas ar sieru

"Gnocci" jeb kartupeļu klimpas ar sieru, ikdienā un svētku reizē.

Lasīt vairāk

Krāsainās kotletes

Foto: MosFoodNews


Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!