Foto: Shutterstock
Pēdējie metri pirms finiša taisnes vienmēr ir paši grūtākie - it īpaši Lielajā gavēnī. Tādēļ, lai kaut nedaudz atvieglotu saspringto pirmssvētku nedēļu, kad jau tā ir pārpārēm citu rūpju, apkopojām vienkāršu un ātri pagatavojamu makaronu ēdienu receptes. Bez gaļas gatavotas zupas, salāti, sacepumi un padomi par pareizu makaronu vārīšanu noderēs ne tikai tiem, kuri ietur gavēni, bet arī veģetāriešiem un citiem mūsu uzticamajiem lasītājiem.

Itāļi makaronus, vai pareizāk - pastu, iemācās pareizi vārīt jau mazotnē no vecmāmiņas. Citur dzīvojošie gudrības smeļas grāmatās un televīzijas pārraidēs. Visā informācijas virpulī var rasties apjukums un daudzi maldīgi priekšstati par to, kā pareizi vārīt šo tradicionālo itāļu ēdienu. Septiņus zināmākos no tiem apkopojis portāls "The Kitchn".

Eļļas pievienošana ūdenim - eļļu ūdenim, kurā vārīsies pasta, pievienot nevajag. Šādas kļūdas rezultātā pastas gabaliņi būs slidenāki, tādējādi no tiem slīdēs nost arī mērce.
Kārtīga ūdens notecināšana - kad caurdurī pēc vārīšanas pastai nolej ūdeni, nepārcenties, jo neliels daudzums ūdens palīdzēs mērci padarīt "sulīgāku". Patiesībā dažās receptēs ir pat prasīts saglabāt dažas karotes no ūdens, kurā vārījusies pasta. 

Pastas skalošana - pastu pēc ūdens noliešanas nedrīkst skalot! Ir gan viens izņēmums: ja vēlāk plāno gatavot aukstos pastas salātus. Salātu gatavošanas gadījumā skalošanai jābūt īsai, tādējādi atbrīvojoties no liekajiem cietes atlikumiem. Pēc tam pastai var uzliet pāris karotes olīveļļas, lai tā nesalīp. 

Ūdenim ir nepārtraukti jāvārās - nesatraucies, ja ūdens visu laiku nav pilnos burbuļos. Patiesībā pastāv pat medote, saskaņā ar kuru ūdens ar pastu ir jāuzvāra, jāapmaisa, atkal jāuzvāra un tad uguns ir jānogriež, katlam uzliekot vāku. Pasta būs gatava tikpat drīz, kā izmantojot tradicionālo vārīšanas metodi. Pārbaudīts!

Ja pielīp pie sienas, tad gatavs! Ja esi redzējis triku ar pastas mešanu pret sienu tās gatavības pārbaudei, tas nestrādā - vienīgais, par ko liecina pie sienas pielipuši makaroni - tev būs jāķeras pie sienas tīrīšanas. 

Svaigai pastai ir labāka kvalitāte - protams, vairums lietu ir gardākas uzreiz pēc to pagatavošanas, bet šis likums nedarbojas attiecībā uz tradicionālo itāļu ēdienu. Tikko pagatavota pasta nav pārāka par sauso pastu, tās ir divas atšķirīgas lietas. Svaigā pasta pēc vārīšanas būs zīdaināka un ar mīkstāku tekstūru. Atceries, ka ravioli un citus pildītos pastas veidus varēsi pagatavot tikai no pašu gatavotas pastas.

Jebkurai pastai der jebkura mērce - princips "ņemam paciņu makaronu un pielejam burciņu mērces" nenovedīs pie gardākās maltītes. Katrā ziņā itāļi zina ļoti precīzi, kurš pastas veids sader ar kuru mērci un šos likumus cītīgi ievēro. Tā, piemēram, pie spagetti kā mērci var izmantot šādas izejvielas: krējumu, sieru, gaļu, jūras veltes, tomātus un dārzeņus. Savukārt pie penne rigate piestāvēs eļļa, sviests, krējums, siers, tomāti un dārzeņi

Neparastie nūdeļu plācenīši

Foto: Shutterstock
"Dažkārt gardākie ēdieni ir tie, kas ir visvienkāršāk pagatavojami. Nūdeles ir demokrātisks ēdiens, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem, turklāt sniedz sāta izjūtu," stāsta jaunatvērtā Jūrmalas restorāna
Laivas
šefpavārs Jānis Eislers, piedāvājot vienkāršu recepti no senas pavārgrāmatas.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press
Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Krēmīgā siera mērce 'Alfredo' ar Orzo pastu

Foto: DELFI
Orzo ir īpašs makaronu veids, kas izskatās kā rīsi. Pastas graudiņi ir ļoti universāli, jo tos var izmantot visdažādākajās receptēs, arī zupās un salātos. "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē "Tasty.lv" un restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis orzo pastu gatavoja ar krēmīgu sviesta un siera mērci "Alfredo".

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar nūdelēm

Foto: Publicitātes foto
Zupa ar nūdelēm daudziem asociējas ar bērnību. Klasiskajā versijā to gatavo vistas buljonā, pievienojot gaļas gabaliņus. Šajā reizē - gavēņa zupa, kas garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Papildu sātīgumam zupai var pievienot apceptu tofu sieru.

Lasīt vairāk

Knorr Fix receptes: Pasta ar mandelēm, sieru un garšaugiem

Lasīt vairāk

Krēmīgs makaronu sacepums ar Parmezāna garoziņu

Foto: Vida Press
Makaroni ar krēmīgu siera mērci un zeltainu Parmezāna garoziņu, papildināti ar atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem, piestāv mājīgām ģimenes vakariņām. Īsti vēderprieki gan lieliem, gan maziem!

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga
Lindasvirtuve.lv
autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Cepti gliemežvāciņu makaroni ar sēnēm siera mērcē

Lai pagatavotu šo recepti, būs nepieciešami gliemežvāciņu formas makaroni (
conchiglie
), rīvēts siers, sēnes, kā arī
Knorr Fix Spageti
maisījums "4 sieri ar brokoļiem". Pie darba!

Lasīt vairāk

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: DELFI
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Foto: Vida Press
Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar avokado

Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.

Lasīt vairāk

Knorr Fix receptes: Spageti pomodoro

Lasīt vairāk

Ravioli lazanja

Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta.
Rikota
. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera zupa

Pavaicā bērnam, ko viņš vēlas vakariņās. Visticamāk, biežākā atbilde būs - frī kartupelīšus vai makaronus ar sieru. Pavaicā sev kā mamma, ko tu vēlētos, lai bērns ēd vakariņās. Protams, zupu! Šī recepte būs kā kompromiss mammas un bērna vēlmēm. Pagatavo siera zupu ar makaroniem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!