Foto: Shutterstock

Itāļu virtuves klasikai ir grūti pretoties – uz kraukšķīgas mīklas pamatnes uzziesta sulīga tomātu mērce, kurai pa virsu, kārtu kārtās kaisītas peperoni šķēles, sēnes, plāni sagriezti tomāti, pa kādam marinētam gurķītim, sīpola šķēlītei un ķiplociņam. Bet tam visam pa virsu – rūpīgi sarīvēta mocarella vai kāds cits, labi kūstošs un mīksts siers. Un kur nu vēl bez olīvām, kuras kā melnas acu zīlītes raugās no picas virspuses. Ļauties ēdiena kārdinājumam, kas tik garšīgi smaržo, vajag. Protams, ne katru vakaru, bet ik pa laikam pagrēkot ir atļauts.

Visiem ir skaidrs, ka pica – tā ir garā zābaka valstiņas seja. Ne velti itāļi pret picu cepšanu apietas tik rūpīgi. Un cik skaisti skan "Margaritas" vārds, kad cepējs izrunā šīs siera, tomātu un bazilika picas vārdu. Bet, novirzoties no klasiskajām receptēm un garšu kombinācijām, pica ir pateicīgākais ēdiens, uz kura likt visu, ko sirds kāro. Vēl jo vairāk, ja arī tās pamatni var pagatavot, kā vien gribas.

Čaklākie cepēji izmīcīs rauga vai kefīra picas mīklu, radošākie par picas pamatu izvēlēsies sasmalcinātu ziedkāpostu vai pat kukurūzas putru polentu. Bet tie, kuri ir laika taupības ziņā gudrāki, novērtēs to, ka garda un pavisam aši taisāma pica sanāks no tortiljas sloksnēm. Kad pica gatava, atliek vien ieliet glāzē labi atdzesētu sarkanvīnu un baudīt!

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Bezglutēna pica ar fetas sieru un ķiršu pipariem

Foto: Vida Press

Tiem, kuriem veselība neļauj uzturā lietot glutēnu saturošus produktus, picas pagatavošana noteikti nav šķērslis, ja vien receptē ievērota pareiza mīklas pagatavošana. Šo recepti vērts pamēģināt gan bezglutēna piekritējiem, gan visēdājiem, jo rezultāts patīkami pārsteigs katru skeptiķi.

Lasīt vairāk

Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem

Foto: Vida Press

Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.

Lasīt vairāk

Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica

Foto: Vida Press

Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Margaritas pica ar puķkāpostu pamatni

Foto: Shutterstock

Picu var izcept ne tikai ar ierasto rauga mīklu. Tās vietā var pagatavot ne mazāk gardo puķkāpostu un mandeļu miltu mīklu. Šo pamatni, protams, var izmantot jebkura veida picai, bet šoreiz piedāvājam klasisko Margaritas picas salikumu - tomāti, mocarella un baziliks.

Lasīt vairāk

Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.

Lasīt vairāk

Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Saldā pica ar šokolādi un riekstiem

Foto: Vida Press

Lai pagatavotu šo picu, mīklu vari jaukt pati, bet tikpat veiksmīgi var izmantot jau gatavās picas pamatnes, kuras veikalā atrodamas pie saldētajiem produktiem. Mēs izmantojām jau gatavo pamatni, tādējādi krietni saīsinot gatavošanas laiku.

Lasīt vairāk

Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu

Foto: Shutterstock

Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru

Foto: DELFI

Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.

Lasīt vairāk

Pārlocītās picas ar malto gaļu un spinātiem

Foto: Vida Press

Tiem, kas, nespēdami pretoties gaļas baudīšanai, atturēsies no gavēņa, noderēs šī sātīgā recepte pārlocītajai picai, kurā paslēpusies ne tikai malta jēra gaļa, bet arī spināti, rieksti, sīpoli, kartupeļi un aromātiska garšvielu buķete. Tikai nekārdiniet gavētājus ar šo ēdienu, jo galarezultāts smaržo pārāk kārdinoši!

Lasīt vairāk

Ātrā picas recepte no kefīra mīklas

Foto: Shutterstock

Ņammīgās picas recepte, kas atceļojusi no Venēcijas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!