10. oktobrī tiek svinēta Starptautiskā putras diena. Par godu šai dienai šī nedēļa aizritēja putras zīmē - labākajos Rīgas un Latvijas restorānos tika atzīmēta "Putras nedēļa", apmeklētājiem piedāvājot interesantas un gardas putras maltītes no graudaugiem. Putras nedēļas noslēgumā ikviens vēl var paspēt pamieloties ar gardajām putrām restorānos Zoste, Fazenda, Avalon, Neiburgs, Garāža, Kasha gourmet, Mama, atpūtas centrs Rožmalas un kafejnīcu tīkls Cup&Cino.
Arī Tasty virtuālā pavārgrāmata šajā nedēļā papildinājās ar vairākām jaunām putrām, bet restorānu Zoste un Fazenda šefpavāri Kārlis Celms un Pāvils Skopa dalījās ar īpašām putru receptēm.
Toties šefpavārs Mārtiņš Rītiņš dalījās ar savu auzu pārslu rīta biezeni, kuru gan īsti par putru nevarot saukt. Pa nakti ūdenī iemērc auzas, ņemot proporciju 1:1. No rīta pirms ēšanas ar blenderi sablendē tomātus, avokado, ķiploku un čili. Dārzeņu biezeni sajauc ar auzu pārslām un brokastis gatavas. Mārtiņš stāsta, ka šāda putra attīrot asinsvadus, dod spēku un uzmundrinājumu, kas esot īpaši svarīgi rudenī.
Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu
Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.
Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu
Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.
Sēņu risoto ar mandelēm un salviju
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.
Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem
Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!
Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'
Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.
Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem
Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.
Grūdenis
Grūdenis - tradicionālā grūbu putra ar kartupeļiem, gaļu un sīpoliem.
Kvinojas un kokosriekstu piena putra
Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.
Koča jeb ķūķis
Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.
Rīsu - aprikožu putra
Sātīgām brokastīm, gardam launagam rīsu - aprikožu putra.
Pienā vārīta kukurūzas putra
Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.
Mannas - valriekstu putra
Gardām brokastīm - mannas - valriekstu putra.
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta
Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.
Gaisīgs mannas buberts
Ātri pagatavojams, gaisīgs un ļoti garšīgs mannas deserts, ko parasti pasniedz ar dzērveņu ķīseli.
Īstais uzbeku plovs
Īstais uzbeku plovs - vienkārši un gardi.
Miežu orzotto ar maskarpones sieru
Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Biešu grūbas ar kūpinātu cūkgaļas krūtiņu
Tik ierastās grūbas ar kūpinātas krūtiņas gabaliņiem atsvaidzinās krāsnī ceptās bietes un spināti, bet biezputrai zīdainu krēmīgumu piešķirs Mascarpones siers.