Foto: Shutterstock

10. oktobrī tiek svinēta Starptautiskā putras diena. Par godu šai dienai šī nedēļa aizritēja putras zīmē - labākajos Rīgas un Latvijas restorānos tika atzīmēta "Putras nedēļa", apmeklētājiem piedāvājot interesantas un gardas putras maltītes no graudaugiem. Putras nedēļas noslēgumā ikviens vēl var paspēt pamieloties ar gardajām putrām restorānos Zoste, Fazenda, Avalon, Neiburgs, Garāža, Kasha gourmet, Mama, atpūtas centrs Rožmalas un kafejnīcu tīkls Cup&Cino.

Arī Tasty virtuālā pavārgrāmata šajā nedēļā papildinājās ar vairākām jaunām putrām, bet restorānu Zoste un Fazenda šefpavāri Kārlis Celms un Pāvils Skopa dalījās ar īpašām putru receptēm.

Toties šefpavārs Mārtiņš Rītiņš dalījās ar savu auzu pārslu rīta biezeni, kuru gan īsti par putru nevarot saukt. Pa nakti ūdenī iemērc auzas, ņemot proporciju 1:1. No rīta pirms ēšanas ar blenderi sablendē tomātus, avokado, ķiploku un čili. Dārzeņu biezeni sajauc ar auzu pārslām un brokastis gatavas. Mārtiņš stāsta, ka šāda putra attīrot asinsvadus, dod spēku un uzmundrinājumu, kas esot īpaši svarīgi rudenī.

Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.

Lasīt vairāk

Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.

Lasīt vairāk

Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press

Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press

Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Kvinojas, mannas un kuskusa putra ar agaves sīrupā karamelizētiem bumbieriem

Foto: keepitsimpleandfit.com

Trīs gardas putras pamata sastāvdaļas – kvinoja, manna un kuskuss, uzlādēs veselīgi iesāktam rītam. To visu servē ar agaves sīrupā apbrūninātiem, saldiem bumbieriem un garšas kārpiņas jūsmos.

Lasīt vairāk

Grūdenis

Foto: Shutterstock

Grūdenis - tradicionālā grūbu putra ar kartupeļiem, gaļu un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Kvinojas un kokosriekstu piena putra

Foto: Shutterstock

Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Rīsu - aprikožu putra

Foto: Shutterstock

Sātīgām brokastīm, gardam launagam rīsu - aprikožu putra.

Lasīt vairāk

Pienā vārīta kukurūzas putra

Foto: Shutterstock

Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.

Lasīt vairāk

Mannas - valriekstu putra

Foto: Shutterstock

Gardām brokastīm - mannas - valriekstu putra.

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta

Foto: Shutterstock

Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.

Lasīt vairāk

Gaisīgs mannas buberts

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gaisīgs un ļoti garšīgs mannas deserts, ko parasti pasniedz ar dzērveņu ķīseli.

Lasīt vairāk

Īstais uzbeku plovs

Foto: Shutterstock

Īstais uzbeku plovs - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Miežu orzotto ar maskarpones sieru

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Biešu grūbas ar kūpinātu cūkgaļas krūtiņu

Foto: Delfi Foto

Tik ierastās grūbas ar kūpinātas krūtiņas gabaliņiem atsvaidzinās krāsnī ceptās bietes un spināti, bet biezputrai zīdainu krēmīgumu piešķirs Mascarpones siers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!