Foto: Shutterstock

Ja vēl oktobra sākumā gaidījām to brīdi, kad daba mūs aplaimos ar zelta rudeni, tad novembris ir atnācis patiesi zeltains – visapkārt koki mutuļo dzeltenās krāsas pārpilnībā. Taču pēc kādas garākas pastaigas caur parku, kuras laikā ar purngaliem plivinātas zeltainās lapas, ir arī garšīgi jāpaēd. Novembris pavisam noteikti ir mēnesis, kurā bez grēka baudīt sātīgas un karstas maltītes – kārtīgu cepeti, aromātisku ķirbju zupu un krāsnī ceptus ābolus, kuriem pārkaisīti rieksti un pārlieta salda karameļu mērce.

Tāpēc, turpinot jau iesākto garšīgo tradīciju, arī šomēnes esam jums izvēlējušies kārdinošas receptes katrai dienai! Laiks atrotīt piedurknes, sameklēt kādu lielāku pannu, uzsildīt cepeškrāsni un dzīvot garšīgi!

"Novembris mūsmājās pilnīgi noteikti ir cepeškrāsns mēnesis. Tādēļ vien, ka tas ir tik ērti – ātri sagatavot produktus un iešaut krāsnī, ļaujot tai izdarīt pārējo darbu, kamēr mēs vakarējam ar galda spēlēm un grāmatām, un seriāliem un filmām. Turklāt cepeškrāsnij ir vēl kāda praktiska priekšrocība – tā mīlīgi uzsilda māju, ko stiprie rudens vēji mēdz izpūst un krietni atdzesēt," savos novembra gatavošanas paradumos dalās DELFI žurnālu galvenā redaktore Egita.

"Šis mēnesis smaržo pēc Mārtiņdienas zoss cepeša, štovētiem kāpostiem un zeltaini kraukšķīgiem krāsnī ceptiem kartupelīšiem ar ķimeņu sēklām. Bet kārumniekiem – ar kanēli un brūno cukuru pildīti ceptie āboli, kas pārlieti ar kārdinoši plūstošu vaniļas mērci," garšīgo stāstījumu turpina Egita.

"Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktorei Zanei viens no tumšākajiem gada mēnešiem ir labs iemesls, lai sevi garšīgi palutinātu. Un to vēl jo vairāk veicina tas, ka novembrī tiek svinēta ne vien Lāčplēša diena, bet arī valsts svētki un Mārtiņdiena, kad bez sātīga mielasta neiztikt. "Novembris ir kā radīts tam, lai pagatavotu pamatīgu pīles cepeti, svētkos galdā celtu rupjmaizes kārtojumu vai medus kūku, kas ir mūsmāju neatņemama tradīcija, tāpat neiztikt bez kāda pamatīga kartupeļu ēdiena, sātīgas zupas, ķirbju ēdieniem. Un jāsāk tukšot ziema sarūpētos krājumus – ievārījumus, marinējumus, konservus un citus labumus, kas atgādina par skaisti pavadīto vasaru."

Zane svētku dienās iesaka pieturēties pie klasiskām vērtībām, pagatavojot latviskus ēdienus, kurus pie reizes var transformēt mūsdienīgākā versijā: "Piemēram, es šogad valsts svētkos jau esmu apņēmusies pagatavot Red velvet kūku ar biezpiena krēmu, kas lieliski piestāvēs svētku noskaņai. Tāpat svētki ir pelnījuši kādu sildošu dzērienu, un arī šajā jomā ir vērts pievērsties radošiem eksperimentiem, pagatavojot karsto šokolādi ar balzamu, dzērveņu morsu ar kaltētām ābolu šķēlītēm, ābolu dzērienu ar ingveru un citus aromātiskus un garšām bagātus sildītājus."

Bet Tasty.lv redaktorei Ingai novembris saistās ar dzērvenēm, āboliem, medu un citroniem, skābu kāpostu zupu, gaļas un dārzeņu sautējumiem un dažādos veidos pagatavotiem kartupeļiem. "Novembrī ikvienam ieteiktu pagatavot kādu liellopa cisku vai krūšu gabalu, to ilgi, ilgi cepinot cepeškrāsnī, un piepildīt māju ar siltumu un to īpašo mājas sajūtu, kad galdā ceļ tik gardo un mīksto gaļu un dzeltenus, kūpošus kartupeļus."

Tāpēc, kamēr apbrīnojam vēl pēdējās kļavu lapas, kas drosmīgi turas pie koku zariem, un gaidām priecīgi satraucošo brīdi, kad pie mums ieradīsies pirmais sniegs – sevi vajag sasildīt ar kādu karstu ķirbju garšvielu latti, vēderu iepriecināt ar spēcinošu burkānu un ingvera biezzupu, bet mājiniekus pabarot ar karstu, cepeškrāsnī pagatavotu maltīti. Bet, apmeklējot Lāčplēša dienai veltītos lāpu gājienus vai 18. novembra salūtu, gājēju kompānija būs tikai priecīga, ēdot iepriekš izceptu sāļo plātsmaizi, kuru viegli paņemt līdzi. Lai bezgalīgi gards novembris!

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.

Lasīt vairāk

Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu

Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī gatavoti gardi āboli ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kūka 'Sarkanais samts'

Foto: Shutterstock

Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.

Lasīt vairāk

Sutināts liellopa vaigs ar mārrutku zaļumu krēmu

Foto: DELFI

Aukstā gaļa ir viena no gardākajām uzkodām pie alus. Ja nekad neesi gatavojis liellopu vaigus, tagad ir īstais brīdis - tas ir vienkaršs un salīdzinoši nedārgs liellopa gabals, ko meistarīgs pavārs spēj padarīt par īstu delikatesi. Recepti piedāvā restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar banānu un siera krēmu - bez glutēna un cukura

Dažādi gardumi bez glutēna kļūst arvien pieprasītāki, jo izrādās, ka ļoti daudziem no mums ķermenis īsti nemīl kviešu miltus, bet dzīve bez svētku kūkas dzimšanas dienā vai pēcpusdienas cepumiņa pie kafijas šķiet neiedomājama. Izmēģini elementāru recepti, kurā nav izmantoti ne kviešu milti, ne baltais, rafinētais cukurs.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums glāzītēs

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock

Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Ķirbju latte ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.

Lasīt vairāk

Sildošā burkānu biezeņzupa ar ingveru

Foto: iStock

Sildoša un sātīga zupa vēsiem vakariem. Īpaši garda kopā ar ķiploku grauzdiņiem!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas - pupiņu podiņš

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas - pupiņu podiņš ar papriku gardai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Medus kūka ar iebiezinātā piena krēmu

Foto: Shutterstock

Medus kūka ar iebiezinātā piena krēmu - vienkārši fantastiska.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Dzērveņu maizītes

Foto: Shutterstock

Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.

Lasīt vairāk

Sautēta liellopa gaļa alus mērcē

Foto: Shutterstock

Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.

Lasīt vairāk

Ābolu un kanēļa tējas kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudens sezonā, kad par ābolu ražu nudien nevar sūdzēties, noteikti jāizcep ābolu kūka. Tā ir tradīcija, no kuras nevajag atteikties. Iespējams, katram ir sava tradicionālā recepte, taču es esmu iecienījusi katru gadu pamēģināt ko jaunu, tāpēc šoreiz dalos ar savu recepti, kas īpaša ar kanēļa biskvītu un sulīgo ābolu virskārtu, taču to visu divtik gardu padara pašu gatavotā karameļu mērce un skābenās brūklenes, kas ideālajā gadījumā ir pašu lasītas. Pagatavojot šo recepti, mājoklis smaržos tā, ka, iespējams, pat kaimiņi pieteiksies ciemos uz kūkas baudīšanu, tāpēc nesakiet, ka nebrīdinājām!

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Bagātīgais gaļas sautējums

Foto: Vida Press

Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!

Lasīt vairāk

Vistas sautējums ar sēnēm un tomātiem

Foto: Shutterstock

Vīnā un konservētos tomātos sautēta vista garantē neierastu un lielisku garšu.

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Ar riekstiem un rozīnēm pildīti āboli folijā

Foto: Shutterstock

Ar riekstiem un rozīnēm pildīti āboli folijā, pasniedzami ar atsvaidzinošu jogurta mērcīti.

Lasīt vairāk

Ķirbju šokolādes konfektes

Foto: Shutterstock

Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!