Foto: Shutterstock

Laika gaitā ap vīniem ir izveidojušies dažādi mīti, no kuriem daži sagroza patiesību par tiem. Vīna speciālisti no www.winemag.com skaidro, kurus 10 mītus būtu jāpārtrauc izmantot vīna izvērtēšanā, jo iesīkstējušās atziņas patiesībā traucē izbaudīt un atklāt vīna pasauli.

Tas nav nekas nepareizs, ja tev ir iecienītais vīns un iemīļotā garšas buķete. Tomēr sevi ierobežojot tikai ar šo vīnu, tu neapdomīgi noslēdz durvis aizraujošam ceļojumam tik dažādajā vīna garšu pasaulē. Tādējādi tu, iespējams, neatklāsi savu patiešām īsto vīnu, jo tu to nekad nebūsi pagaršojusi.

Jo dārgāks vīns, jo tas ir kvalitatīvāks
Šis ir ļoti iesīkstējis mīts. Tomēr vīna cenu daudz vairāk par kvalitāti ietekmē citi faktori. Vīna ražošanas valsts, reģions, pudeles dizains, vīna izcelsmes leģendas, saistība ar kādu slavenu cilvēku cenu ietekmē daudz vairāk nekā tu domā. Un pretēji, vīns no nepazīstamām vīnogām, mazāk slavenām vīna zemēm un nepazīstamām vīna darītavām var būt ļoti augstas kvalitātes par samērīgām, ekonomiskām cenām.

Lielie vīna ražotāji piedāvā labus vīnus, bet nekad izcilus
Tā vienkārši nav patiesība. Lielajām kompānijām ir daudz vairāk jaudas un iespējas ieguldīt iespaidīgas finanses vīna ražošanā, pieaicināt izcilākos no izcilākajiem vīna darītājiem, cenšoties iegūt vislabāko, viskvalitatīvāko vīnu ļoti saspringtajā ražošanas un pārdošanas konkurencē. Protams, ne visi vīni ir izcili sasniegumi, bet samērā daudzi gan.

Foto: Shutterstock

Maza vīna ražotne piedāvā daudz autentiskāku vīnu
Vārdu autentisks var saprast ļoti dažādi, īpaši vīna ražošanā. Mazās vīna darītavas parasti ražo vīnu no konkrētiem vīna dārziem, nejaucot kopā daudzu, dažādu vīna dārzu vīnogas. Tas varētu būt viens no skaidrojumiem vārdam autentisks.

Cits skaidrojums varētu atspoguļot izmantoto vīna raudzēšanas tehnoloģiju - vai vīns fermentēts, izmantojot vietējo vīna raugu, vai tas iegūts ar mūsdienu standarta tehnoloģiju palīdzību. Tomēr atbildēt, kurš no šiem vīniem ir kvalitatīvāks nav tik viegli. Tikai jēdziens autentisks vēl nenodrošina vīna kvalitāti.

Veciem, kvalitatīviem vīniem vienmēr tiek izmantots korķozola korķis
Ne vienmēr kvalitatīviem, veciem vīniem tiek izmantots dabīgais korķis. Tas tikpat labi varētu būt skrūvējamais korķis. Turklāt ir vīna darītāji, kas uzskata, ka skrūvējamais korķis ir daudz piemērotāks vīna pudeles noslēgšanai nekā dabīgais korķis. Ir pasaules slavenas vīna darītavas, kas izmanto tikai skrūvējamos korķus.

Foto: Shutterstock

Ar tanīnu bagātam vīnam nepieciešams ilgāks laiks, lai nogatavinātos
Šis apgalvojums ir tikai daļēji patiess. Patiešām tanīns ar laiku mīkstinās, bet nesabalansēts jauns vīns joprojām būs arī nesabalansēts vecs vīns. Ja jaunā vīnā ir pārāk daudz tanīnu vai ja tas ir pārāk skābs, tad tam nav paredzams ilgs mūžs.

Kavlitatīva vīna dzeršanai ir jānogaida tā vislabākais brieduma brīdis
Visi vīni, pat visvērtīgākie ir garšīgi arī pirms pienācis to izlaišanas datums. Vislabākie vīni nogatavinās un briest pat vairākus desmitus gadus, bet ļoti reti ir vīni, kuri savu garšas kvalitātes maksimumu sasniedz ilgākā laika periodā kā desmit gadi. Vienmēr ir labāk izdzert vīnu vienu gadu ātrāk nekā vienu dienu par vēlu.

Masīva pudele liecina, ka vīns tajā ir kvalitatīvs
Masīva, skaista pudele nozīmē, ka ražotājs ir investējis zināmu daļu finanšu pievilcīgā vīna iepakojumā. Visticamākais, ka šādā pudelē tiek pārdots samērā dārgs vīns. Bet, vai tas tiešām garantē, ka vīns šādā pudelē būs ekskluzīvi izcils? Nepavisam, nē. Visbiežāk tas nozīmē, ka vīns ir nobriedis, trekns un ir kādu laiku gatavinājies jaunās ozolkoka mucās. Kādam vīna cienītājam tas derēs, bet kādam nē.

Saldi vīni ir iesācējiem, nevis izglītotiem vīna pazinējiem
Daži no pasaules visizcilākajiem vīniem ir saldi. Sauternes, icewine, trokenbeerenausleses ir dekadentiski saldi deserta vīni, aromātiski un ilgi brieduši vīni. Tieši visizglītotākie un ievērojamākie vīna speciālisti visaugstāk novērtē šos vīnus.

Sliktos vīna gados neviens vīns nav labs
Vīna gadu novērtējuma topi kopumā ir noderīgi, lai noorientētos kopējā vīna klāstā. Vērtējums atspoguļo dažādo vīna reģionu ražošanas gada klimatisko laika apstākļu atbilstību labai vīnogu ražai. Tomēr ikvienā reģionā, ikvienā gadā, bez izņēmumiem, arī vissliktākajos vīna gados tiek pagatavoti izcili vīni. Galu galā vīns atspoguļo sava meistara prasmes, nevis kādos apstākļos augušas vīnogas.

Uzglabāšanai ir derīgi tikai sarkanvīni
Ir samērā daudzi baltvīni, kas ir tā vērti, lai tos uzglabātu ilgāk par diviem gadiem un lai tos ilgstoši gatavinātu līdzīgi kā sarkanvīnus. Tie ir slaveni šampanieši, Sauternes vīni, vācu rīslingi, daži Luāras ielejas vīni, Rietumaustrālijas, Spānijas un citu reģionu vīni.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!