Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsi ir viens no pasaulē visplašāk audzētajiem pārtikas produktiem. Nelielie rīsu graudiņi ne vien paši ir nopērkami neskaitāmās variācijās, bet no tiem tiek gatavoti arī milti un pat rīsu piens, kurus tālāk izmanto dažādās maltītēs. Šoreiz gan par pavisam vienkāršo – uzzini, kā ikdienas ēdienos var izmantot rīsus!

Vispopulārākais parasto rīsu pagatavošanas veids pavisam noteikti ir vārīšana. Tos var itin ātri pagatavot, lai ēstu pusdienās vai vakariņās kopā ar salātiem, zivīm vai gaļu. Taču rīsi nebūt nav tikai piedeva. Tos var pagatavot kā pamatēdienu, tiem peivienojot dažādas garšvielas, mērces, dārzeņus, gaļu un citus produktus.

Bagātīgas un sātīgas rīsu maltītes būs risoto, paeljas, kā arī plovi. Teju katrai nacionālajai virtuvei ir savs raksturīgais veids, kā pagatavot rīsu maltīti. Uzbekiem tas ir plovs, brazīliešiem – vārītu rīsu sacepums ar sieru, bet malaiziešiem – Nasi lemak jeb kokosriekstu pienā tvaicētie rieksti.

Kas jāņem vērā, gatavojot rīsu maltītes?

Ja rīsus gatavo pamatēdienos, tad noteikti jāuzmana, lai tie nepārvārītos, būtu mīksti, bet tajā pašā laikā – formīgi un irdeni. Tāpat jāizvēlas katrai maltītei atbilstošais rīsu veids. Ja gatavo plovu, tad derēs visparastākie baltie rīsi. Risoto būs nepieciešami tādi rīsi, kas uzsūc šķidrumu, bet tajā pašā laikā saglabā savu stingrumu kodolā, piemēram, arborio rīsi.

Gatavojot siltos salātus, kuru pamatā ir rīsi, izvēlies tādus, kas ir garšas ziņā bagātīgāki. Piemēram, brūnos vai sarkanos rīsus. Pēc izvārīšanas tos uzreiz jānokāš. Pēc tam pievieno dārzeņus, lapu salātus, piemēram, rukolu vai spinātus, mīksti novārītas bietes, fetas sieru un citus gardumus.

Rīsi var būt arī papildinājums pasakaini garšīgiem desertiem. No tiem var pagatavot saldus rīsu krēmus un pudiņus, pievienojot tiem maigo saldo krējumu. Garda arī sanāks maize, kas būs cepta vai nu no rīsu miltiem (tos kafijas dzirnaviņās vari pagatavot pats), vai mīksti novārītiem rīsiem, kas sajaukti ar olām. Mēs iesakām aizņemties idejas no citu kultūru virtuves, piemēram, itāļu, un pagatavot gardas, pončikiem līdzīgas, eļļā vārītas rīsu bumbiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!