Foto: Shutterstock
Kalmāram nepieciešams ļoti īss termiskās apstrādes laiks, burtiski dažas minūtes, tādēļ tas ir tik iecienīts visā pasaulē ātrām uzkodām. Pēc īsa mirkļa, ja to turpinās vārīt, sutināt vai cept, tas kļūs arvien stīvāks un gumijotāks. Tomēr, ja kalmāru ļoti ilgi sutina, tas atkal atgūst mīkstumu. Šī īpašība tiek izmantota, gatavojot paelju, ļaujot kalmāram kopā ar pārējām ilgi gatavojamām sastāvdaļām sutināties.

Vispirms, ja nepieciešam, kalmārus atkausē - pa nakti kalmārus no saldētavas pārliek parastā ledusskapja nodalījumā.

Kalmāru notīrīt ir ļoti vienkārši un aizņems vien dažas minūtes. Ja kalmārs ir ar taustekļiem, tos var nogriezt vai atstāt klāt atkarībā no tā, kādu vizuāli vēlas kalmāru uzkodu. No ārpuses kalmāra liemenim noņem plēvīti, bet pēc tam to kā cimdu apgriež otrādāk un noņem plēvīti no iekšpuses, vienlaicīgi iztīrot dažus kalmāra skrimšļainos kaulus. Viss darbs padarīts, kalmārs sagatavots. To var griezt gredzenos, to var griezt gareniski uz pusēm, taustekļus var cept atsevišķi, var atstāt pie pirmā kalmāra gredzena. Kalmāra liemeni var arī pildīt, līdzīgi kā papriku.

Ja kalmaru vāra, uzvāra ūdeni, pievieno pēc garšas sāli, lauru lapu un ieliek kalmāra liemeni, uzreiz katliņu noņem no uguns. Apsedz ar vāku un ļauj kalmāram karstajā ūdenī stāvēt 10 minūtes. Cepot vai grilējot kalmārs no katras puses jākarsē apmēram 1 - 2 minūtes. Gatavam kalmāram gaļa zaudē nosacīto caurspīdīgumu un kļūst pienaina un mīksta, ar debešķīgu varasaras un jūras aromātu.

Izvēlies kādu no Tasty kalmāru receptēm un sagatavo gardu uzkodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!